контролиращо-поведение

Това е Част 2 от поредица, състояща се от 4 части, посветени на живота с нарцисит.

Когато споделя с мъж или жена, че са станали обект на контролиращо поведение от страна на техния партньор, те сякаш получават лично потвърждение за нещо, което са знаели, но в същото време – толерирали.

Днес искам да споделя с теб две често срещани крайности в семействата, свързани с контрола, два неправилни начина за справяне с контролиращи хора и една конкретна стратегия за елиминиране на контролиращото поведение.

В какво се изразява контролиращото поведение?

Да се окажеш с контролиращ партньор вкъщи съвсем не е лесна работа. Много често контролиращите партньори (както мъже, така и жени) се оказват едни от най-уважаваните хора в обществото и често не осъзнават своето контролиращо поведение.

Обичайно тези хора се намират в позиция на авторитет, умеят да разрешават проблеми, да си поставят цели и да свършат добре дадена работа.

За тях този стил на живот е напълно приемлив и оправдан, защото в техния вътрешен етичен кодекс те го правят с добри намерения и по природа са алтруисти.

Ако други хора повдигнат въпроса за контролиращото им поведение, те ревностно го отричат и защитават с аргументи.

Нивото им на самоувереност е изключително високо и те вярват, че могат да постигнат всичко.

Произвеждат невероятни резултати, могат да изглеждат добре и привличат възхищението на околните.

Имащите тенденция към контролиращо поведение могат да:

  • следват наблюдаваните модели в детството (с други думи те самите са имали негативен пример в собствената си семейна среда за контролиращ партньор);
  • следват импулсите на своята собствена вградена нарцистична персоналност;
  • се превърнат в отражение и на двете склонности, описани по-горе.

Всъщност нарцистична персоналност плюс негативни преживявания от миналото/детството представляват силно горчив коктейл, който трудно може да се преглътне.

Въпреки това, налице са все повече изследвания, че при типичните нарцисисти (наричани от психолозите доминираща/контролираща персоналност) не става толкова въпрос за преживени травми в миналото, колкото за силно уверени в своята преценка и мотиви хора.

В по-крайните случаи вътрешният етос на тези хора може да граничи със самообожествяване и изискването към околните да се поклонят на техния самосъздаден авторитет.

Какъв е проблемът тогава?

Имащите тенденция към контролиращо поведение хора не разбират света на емоциите – нито собствените, нито тези на другите.

Отношението им е следното: „Няма значение как се чувстваш, нека да свършим работата… по възможност още сега!“

Доминиращите персоналности са ориентирани към задачите и целите, не към взаимоотношенията.

Opt In Image
Две книги за цената на една!
Не пропускай най-важната задача като родител!

Подобри своите отношения с децата у дома.

 

 

Рядко завършват проекти, защото новите приключения ги окрилят.

Те гледат на взаимоотношенията като на средство за постигане на дадена цел.

Ако се окажат около по-чувствен тип хора (или още по трудно – свържат живота си с някой такъв) те започват да стават нетърпеливи, враждебни, да поставят квалификации, епитети и обиди.

Сега разбираш ли какви са възможните пробойни, когато си в брак с такъв човек?

Най-честото ми наблюдение за хора в подобна ситуация са контролиращи мъже, чиито жени се усещат неразбрани, нечути и пренебрегнати.

Познавам такива, които дори трябваше да напуснат домовете си, защото не можеха да издържат доминиращото отношение на съпрузите си.

Състрадавал съм и на такива, които са се затваряли в черупката си мълчаливо, съгласявайки се с всичко, но са се отдръпвали и са изстинали сексуално…

… сблъсквайки се с враждебното отношение, че сексът е задължение.

Срещал съм и обратната конфигурация…

Как да се справим с контролиращо поведение у дома?

Крайност 1: Нападение

Би допуснал/а огромна грешка, ако започнеш да нападаш и обвиняваш партньора си, ако имаш такъв симпатяга вкъщи. Ще си го получиш тъпкано. Върху теб ще се излее дъжд от пасивно-агресивно поведение, придружено от намеци, квалификации и подлудяващи изрази.

Крайност 2: Пасивност

Също толкова погрешна крайност е да се затваряш в себе си тогава, когато другият налага гледната си точка и отношение върху теб. Ти имаш пълното право да изразиш позицията си. В едно семейство всеки има право на глас.

Какъв тогава е…

Отговорът за контролиращо поведение:

Отговорът за контролиращо поведение се крие в намирането на междинната зона на поведение без да се стига до нападение или пасивност.

Осъзнай нещо – няма никакъв шанс да промениш нарцисист. Единственото, което можеш да направиш, е да му помогнеш да осъзнае и контролира желанието си да доминира.

В същото време – не позволявай да правиш това, което той/тя ти казва, воден от контрол.

Разбери, че самочувствието на тези хора е обвързано с желанието им за постижения. Подходът, който препоръчвам е да повлияеш партньора си чрез съгласие. Ти се съгласяваш с аргументите на партньора си, но не позволяваш да си контролиран/а от тях.

Opt In Image
Две книги за цената на една!
Не пропускай най-важната задача като родител!

Подобри своите отношения с децата у дома.

 

 

 

Tags: , , ,