Снимка: Иво Орешков

Снимка: Иво Орешков

Много двойки свързват липсата на желание за секс със сексуални проблеми, докато причината за това се крие най-вероятно в нивото на тяхното общуване.

Разбира се, сексуалното либидо е по-изявено при мъжете, отколкото при жените и, ако съществува неразбиране в тази сфера, взаимоотношенията в брака могат да бъдат…

… изопнати, напрегнати и изпълнени с гняв към партньора.

В някои семейства е наистина възможно мъжът или жената да имат физически и/или психологични проблеми, които да пречат на секса, но при повечето ситуации в брака, проблемите, свързани с липсата на сексуално желание, произтичат от разликите между сексуалните възприятия между мъжа и жената.

Тъй като в повечето случаи липсата на сексуално желание е в резултат на студенината от страна на мъжа ( съжалявам, мъже, май всички ще трябва да понаучим някои важни неща за жените), статията е предназначена преди всичко за тях.

Жени, ако вие четете тази статия, предайте я на мъжете си (или поне се опитайте).

Причините, поради които жените изгубват своя интерес към секса, са три:

  • умора;
  • чувство за използване от страна на мъжа;
  • липса на внимание.

Нека сега да разгледаме поотделно всяка една от посочените причини:

Фактор 1 – Умора

Налице са многобройни проучвания, доказващи връзката на женското либидо и умората, особено ако семейството е с деца.

Умората засяга също и мъжкото желание, но като че ли при жената това е в много по-голяма степен.

Важно да се установи разликата във възприятията по отношение на дома – за мъжете той е място за отмора и почивка, докато за жените – по-скоро за работа, дори и майката да е работеща.

По-голямата част от жените, всъщност, са заети с многобройни домакински задължения, а като се прибави също и работата извън семейството, умората практически е неизбежна.

Представяте ли си жена, която е на ръба на своята физическа и психическа енергия в края на деня, да е готова за съпруга си, очаквайки го в леглото?

Не е достатъчно да кажеш на жена си: „Що не се отпуснеш малко?“

В подобни моменти твоята съпруга не се нуждае толкова от силни любовни преживявания, а от твоята помощ – може би ти ще трябва да изчистиш съдовете или да минеш пода с прахосмукачката, а защо не и да й сервираш вечерята в леглото?

Фактор 2 – Чувството за използване от страна на мъжа

Ако жената започне да се чувства така, сякаш е машина за секс, не очаквай много горещ отклик.

Положението може да се влоши, ако жената започне да се чувства така, сякаш „дължи секс“ на съпруга си, като по този начин изгуби първоначалната си „тръпка“.

Виж също материала ми „Охладнелият партньор“ при положение, че това се е случило…

Мъже, отговорността да разпалите желанието у жена си, е до голяма степен ваша!

Не можеш да очакваш, че жена ти ще е винаги на твое разположение.

Необходимо е романтиката, характерна за времето преди брака, да продължи и след брака, а ти да се научиш да ухажваш жена си през голяма част от времето.

Защо не използваш следното:

  • бележки в хладилника;
  • извънредни срещи;
  • цветя;
  • подаръци…
  • нежни думи.

Фактор 3 – Липса на внимание

Вниманието е ключов фактор за възбуждане на желанието при жената – тя се нуждае от нежни думи, нежни целувки, а също и от чисто, несексуално докосване.

Не можеш да очакваш „огън“ от страна на жена си, ако докато си говориш с нея, гледаш телевизора или пък мълчиш като пън през по-голямата част от времето.

Събуждането на сексуалното желание у една жена ще изисква огромна доза енергия, посвещение и жертвоготовна любов.

Вижте този материал за мерките, които можете да вземете преди да посетите сексолог.

Ако търсите ефективна семейна програма, която ще Ви помогне да изградите удовлетворяващи семейни отношения, присъединете се към нашата "Семейна академия". Програмата съдържа 12 видео-урока, заедно с учебник от 100 страници и засяга сфери като общуването, секса, финансите, децата, комуникацията с разширеното семейство и мн. други.
Линк за достъп до видео-програмата "Семейна академия"

Ако вече сте закупили "Семейна академия", проверете на коя от 6-те стъпки от цялостната ми семейна програма се намирате, за да мога да съм максимално полезен в семейната ви ситуация.

За информация и записвания за семейно консултиране се обадете на тел. 089 991 0692.

 

Tags: ,