%d0%bd%d0%b0%d1%81%d0%b8%d0%bb%d0%b2%d0%b0%d1%89%d0%b8%d1%8f%d1%82-%d0%bf%d0%b0%d1%80%d1%82%d0%bd%d1%8c%d0%be%d1%80

Боледува ли твоята връзка?

Има ситуации, в които бракът определено боледува. Една от тези критични ситуации е домашното насилие.

Проявата на насилие в едно семейство е нещо изключително сериозно и за съжаление, често срещано явление в българската култура.

Ако си жена и си станала обект на физическо малтретиране от страна на твоя брачен партньор, много е важно да осъзнаеш, че никой няма право да те удря – дори и твоят собствен съпруг.

Вероятно тази констатация изглежда очевидна, но все пак – не позволявай на бабини деветини от сорта на: „Той ти е мъж, ще те бие“ да влияят върху твоето съзнание, дори и ако са произнесени от собствените ти родители.

Ако си пострадала физически, насърчавам те да се изнесеш на сигурно място на момента заедно с децата.

Можеш да се свържеш с твоите родители, с доверен приятел, роднина или просто вземи под наем хотелска стая. Кажи на своя партньор, че си се изнесла без да му казваш къде – твоята приоритетна цел за момента е да намериш убежище за себе си и своите деца.

Следващата стъпка е да се свържеш с професионалисти или организации в тази сфера, които да ти помогнат да се справиш с трудната ситуация стъпка по стъпка.

Настоящата статия е твърде недостатъчна, за да даде отговор на жените, пострадали от насилие, но със сигурност обещания от сорта на: „Извинявай, няма да се повтори“ не са достатъчни, за да те накарат да се върнеш.

Твоят партньор ще трябва наистина да демонстрира своята промяна – ако си сигурна в това, можеш да се върнеш при него, след което заедно можете да потърсите консултантска помощ.

Не пропускай въвличането на трета страна, защото поведението е възможно да се повтори.

Също, моля те продължи да четеш тази статия, защото има и друга страна на монетата:

Жените понякога също насилват мъжете

Нека да поговорим повече за това, защото не е необичайно да се случи.

Мислиш, че се шегувам?

Не, съвсем сериозно говоря…

Наскоро приятел сподели с мен материал в USA Today, който потвъри наблюденията ми през последните години…

… а именно, че насилието към мъжете от страна на жените е много по-голямо, отколкото дори предполагаме.

Изключително ефективни съвети и решения на семейни проблеми в областите на комуникацията, секса, конфликтите, финансите, децата, разширеното семейство и др. можете да намерите в книгата ми "30 въпроса от семейния живот"

Искате нещо още по-задълбочено? Поръчайте видео-програмата на живота ми за семейните отношения "Семейна академия"!

Линк за достъп до видео-програмата "Семейна академия"

За информация и записвания за семейно консултиране се обадете на тел. 089 991 0692.

Не ме разбирайте погрешно – не понасям злоупотребата с жените.

В началото на моята консултантска практика, когато получавах обаждане или сигнал от жена, че е удряна, веднага я съветвах да се изнесе веднага на сигурно място, за да се запази и съхрани (както и направих в по-горната част от материала).

Разбира се, продължавам да съм загрижен за сигурността на жените и през цялото време давам подобни съвети, но за мое голямо учудване, в офиса ми започнаха да пристигат потиснати мъже, споделящи, че…

… хм…

… са били удряни от жените си и дори заплашвани със саморазправа от тях.

Вероятно ще е изненада за теб да разбереш, че някои от тези мъже бяха добре изглеждащи, силни и проспериращи.

“Тя подаде сигнал за насилие и ме изритаха на улицата почти веднага. Редовно ми удряше шамари през лицето. Сега не ми дават дори и децата си да видя” – това сподели с мен развълнуван мъж, плачейки.

Срещата ми с него беше продиктувана от настояването ми към жена му за среща и с двамата, след като тя ме убеждаваше, че е счупил стъклото на холната врата и това й причинило огромно психическо страдание.

Следващото нещо, което разбрах – мъжът е бил редовно удрян през лицето, но заради страх да не й навреди, той никога не й отвръщал със същото до момента, в който не е избухнал и е ударил с юмрук по стъклената врата.

Как мислите – кой е виновникът в случая? Фактите от историята са леко променени с оглед конфиденциалност, но естеството на поведението е същото.

Освен това описаният случай далеч не е единствен и ми се случва сравнително често.

Към днешна дата, когато жена ми каже, че е удряна, директно й задавам въпроса: “А Вие удряте ли го?”

Вероятно ще се учудите, но отговорът е “Да” в голяма част от случаите.

Още по-голямо беше учудването ми, когато разбрах, че сексуалното насилие в Америка е поравно и от двете страни.

Ето какво заключават авторите на посоченото изследване: “домашното насилие е двупосочна улица с немалко жени-насилници и мъже-жертви.“

А сега, една истинска изненада – когато са били помолени да споделят своите преживявания през последните 12 месеца, мъжете са споделили, че са “насилени да се сношават с жена”, най-вече след проява на физическа сила.

Жените споделили за насилие от страна на мъже, представляват почти същия процент – 1,7% през 2010 и 2011 г.

Изводът? Броят на мъжете, насилвали сексуално жени е почти същият, в който жени, насилват сексуално мъже.

Ето защо с времето позицията ми по отношение на „насилващият партньор“ еволюира и днес съм доста по-внимателен преди да дам конкретен съвет.

При наличие на тези проблеми повечето от нас си мислим, че в подобни ситуации са налице само две възможности – да останем заедно и да бъдем нещастни или да се разведем.

За щастие, обаче, има и една трета възможност, която се е оказала цяр за немалко двойки – да останем заедно още известно време.

Не избързвай с решенията!

В едно нашумяло проучване сред двойки, определящи брака си като нещастен, само пет години по-късно, 77% от тях дават на брака си много висока оценка (Linda Waite and Maggie Gallagher, The Case for Marriage (New York: Doubleday, 2000), стр. 148). Тези семейства дори не са преминали през брачна терапия, а просто са решили да останат заедно!

За този успех обаче е необходимо желанието и на двете страни да се променят.

Много е важно да се знае, че дори и да са налице домашно насилие, психични проблеми, депресия, изневяра или злоупотреба с алкохол и наркотици, не е необходимо двойката да избързва с развод.

С основните принципи обаче не бива да се прави компромис, особено ако е налице физическо насилие.

Процесът на възстановяване изисква много време и усилия, но е за предпочитане пред внезапните решения.

Използвани материали: Women As Aggressor: https://www.mintpressnews.com/woman-aggressor-unspoken-truth-domestic-violence/196746/ 

Очаквайте също статия и за емоционалното малтретиране в брака.

Изключително ефективни съвети и решения на семейни проблеми в областите на комуникацията, секса, конфликтите, финансите, децата, разширеното семейство и др. можете да намерите в книгата ми "30 въпроса от семейния живот"

Искате нещо още по-задълбочено? Поръчайте видео-програмата на живота ми за семейните отношения "Семейна академия"!

Линк за достъп до видео-програмата "Семейна академия"

За информация и записвания за семейно консултиране се обадете на тел. 089 991 0692.

 

Tags: , ,