Попитай Стоян Георгиев

Немислимо е бъдещето на една нация, която загърбва духовните си ценности

Интервю със Стоян Георгиев пред списание „Юмит“ за семейство и култура на турската общност в България.

– Бихте ли споделили вижданията си за празника 8-ми март – Ден на жената. Дали е успял като празник да извоюва необходимото си място сред останалите.
– Изпълнен съм със смесени чувства относно празника. От една страна,  8 март е чудесна възможност за изразяване на почит и внимание към жената – нещо, което всички дами заслужават. В чисто исторически и идеологически план обаче този празник е свързан с движението на крайния феминизъм и идеологията на социалистите, настояващи за елиминиране на семейството като институция, с което съм крайно несъгласен. Смятам, че празникът се е утвърдил в България. Специално аз гледам да не забравям да поздравя жена си за 8-ми март и да й подаря цветя. Всъщност, стремя се да го правя доста по-често, а не само на празника.
– Семейството е една от най- важните градивни частици на обществото. А каква е като отговорност заеманата роля на жената в семейството? 
– Майката има решаваща роля при отглеждането и възпитанието на децата в семейството не само през първата година, но и за целия период от детското развитие. Разбира се, това важи с не по-малка сила и за бащата. Родителите просто трябва да се въвлекат активно в този процес, а не да го делегират на институциите. Чудесно е, ако жената може да остане близо до децата си дори и в периода на училищните години, работейки на по-гъвкава програма. Самостоятелен бизнес, работа от къщи и/или не толкова ангажираща професия, като учителската например, могат да й подсигурят тази възможност.

– Успяват ли днес родителите да дадат необходимото възпитание на децата си? 
– Трудно е да се направи генерално заключение, понеже познавам, както дълбоко посветени на децата си родители, така и не толкова загрижени за тях. Като цяло намирам за притеснителен факта, че голяма част от родителите смятат, че някой друг е отговорен за възпитанието на децата им. Децата не са просто творения на държавата – те принадлежат, преди всичко, на своите родители, които би трябвало да имат водещата роля в този процес.

– Какво мислите за религиозното възпитание с цел изграждане на ценностна система у индивида? 
– Немислимо е бъдещето на една нация, която загърбва религиозното възпитание и ценности, отказвайки да ги предава на следващото поколение. Това обаче трябва да остане прерогатив на семейството и е необходимо изборът да бъде предоставен на родителите, а не на държавата.

– Българското семейство дали е повлияно от турските сериали, които се излъчват по българския ефир и в каква насока? 
– Смятам, че не само сериалите, но и медията като цяло имат огромна роля при формирането на днешните семейства и всеки решава доколко ще позволи на медията да моделира ценностите в дома. Намирам за много по-адекватно едно семейство да се събира около масата за вечеря, да провежда игри заедно, да общува реално и да се забавлява, отколкото само да гледа телевизия. Разбира се, медията има своето място, но общуването трябва да бъде приоритет.

Изключително ефективни съвети и решения на семейни проблеми в областите на комуникацията, секса, конфликтите, финансите, децата, разширеното семейство и др. можете да намерите в книгата ми "30 въпроса от семейния живот"

Искате нещо още по-задълбочено? Поръчайте видео-програмата на живота ми за семейните отношения "Семейна академия"!

Линк за достъп до видео-програмата "Семейна академия"

За информация и записвания за семейно консултиране се обадете на тел. 089 991 0692.

 

Tags: ,