менопауза-медикаменти

Снимка: Иво Орешков

Широкоразпространеният метод за намаляване на ефектите при менопаузата е хормоналната терапия (хормон-заместителна терапия), при която се използват естрогени или естрогени, комбинирани с прогестини. Макар и широкоразпространен, този метод съдържа и редица рискове, които е необходимо да се вземат предвид. Малко известен е например фактът, че подготовката на тези медикаменти е изключително сложен процес, при който естрогенът се извлича от конска урина, а приложението им е с доказан повишен риск от астма, инфаркт, инсулт и рак на гърдата.

Споделяйки тази информация, съвсем нямам за цел да създавам излишно напрежение и страх, защото хормоналната терапия се е оказала спасително убежище за хиляди жени (някои от които познавам лично) и техните бракове, но бих искал да алармирам за възможните рискове, защото е необходимо към този процес да се подхожда изключително индивидуално и да се вземат предвид възможните усложнения. Направени изследвания например показват, че на всеки 1000 жени, които са на хормонално-заместителна терапия за десет години, около 51 са развили рак на гърдата – рискът не е толкова голям, но си струва да се вземе предвид. Освен това не е задължително да предотврати остеропорозата.

 

Търсиш как да преживееш по-високо ниво на близост в отношенията? Свали тази безплатна тест-стратегия оттук!

 За информация и записвания за семейно консултиране се обадете на тел. 089 991 0692.

Нека сега да предложа някои естествени решения, към които можете да прибегнете, особено ако се появяват първите симптоми за навлизане в менопаузата.

– Пълноценно хранене – вероятно това е най-важната предпоставка, тъй като добрите хранителни навици помагат за балансирането на хормоните и забавят процеса. Все повече са доказателствата, че растителната диета може да елиминира симптомите от менопаузата напълно или най-малко да увеличи паузите между тях.

– Стресът от менопаузата може да се намали значително, ако се преустанови консумацията на захарни изделия (които освобождават захарта в кръвта изключително бързо) и се замени с употреба на фурми, плодове, зеленчуци, бобени и зърнени храни, семена и др., богати на фибри. Червените и жълтите храни, като пипер, домати, сушени плодове и моркови, са богати на витамин А и могат значително да намалят кървенето при менопауза. Витамин B, който се намира в зелените листни зеленчуци помага за преодоляване на умората. Без добро приемане на витамини B, черният дроб не може да изхвърли стария естроген и е налице дисбаланс.

– Важно е да се развие навикът на хранене по-често и по по малко, тъй като нивата на кръвната захар могат да паднат при по-големи паузи между храненията.

– Намалете или още по-добре – спрете напълно млечните продукти. Протеинът казеин, намиращ се в млякото, не се абсорбира лесно от организма и може да остане несмлян в червата, където да произвежда токсини и слуз, спиращи абсорбирането на хранителни вещества – нещо, което на всяка цена искате да избегнете по време на менопаузата.

– Месото (и най-вече червеното месо) е добре да се избягва напълно. Червеното месо предизвиква спад в производството на естроген и увеличава риска от остеропороза, тъй като се загубва калция.

– Кафето, черният чай и газираните напитки е най-добре да бъдат оставени само за партита и празници. Кафето и черният чай предизвикват обезводняване и могат да изхвърлят ценни хранителни съставки от тялото, а алкохолът съдейства за ниските нива на захарта и забавеното функциониране на черния дроб.

– Направете детоксикация на дебелото черво, за да се освободите от токсините в тялото си и да се избавите от стария естроген. Формула 1 и Формула 2 на д-р Шулц са вероятно най-добрите продукти в тази насока. Те липсват на българския пазар, но можете да ги закупите от Амазон оттук:


– Убедете се, че вземате допълнително фитоестрогени, съдържащи се в някои зеленчуци – соя, копър, целина, жиншен, тъй като те могат да предотвратят рака и остеропорозата, както и да забавят появата на менопаузата;

– Използвайте подходящи билкови тинктури и чайове. За съжаление българските билки нямат същия ефект, както и източните, но със сигурност чай или извлек от черен кохош, жълт кантарион, маточина, градински чай, червена детелина или бял равнец действат изключително благотворно.

Надявам се, че тази програма ще помогне на дамите да преминат през този период по-безболезнено!

Вижте също моята статия „Как да преживеем менопаузата“… и Средната възраст…

Opt In Image
Искаш ли и други материали като този?
Абонирай се за безплатни новини за семейния живот!
 

Tags: ,