Напоследък получих няколко запитвания от жени, пряко свързани с навлизането им в критическа възраст и ефектите върху отношенията с техните мъже.

„Стоян, не мога да повярвам как контактите със съпруга ми рязко се промениха след като навлязох в менопаузата. Нямахме никакви проблеми преди това!“ – сподели с мен жена на средна възраст.

Въпреки предизвикателствата обаче аз съм убеден, че този нелек период може да се премине достойно.

Какво е менопауза?

Някъде между своята 48 и 53-та година по-голямата част от жените преживяват криза по време на средната възраст, наречена менопауза, съпътствана от редица физически и емоционални промени, както и от немалък стрес.

Всъщност емоционалните симптоми могат да започнат далеч преди да започнат физическите.

Само преди век менопаузата е настъпвала в края на живота на жената, но с увеличаване на продължителността на живота, днес тя настъпва почти по средата на нейния житейски път.

Много е важно да се осъзнае, че менопаузата не е болестно състояние или нещо, което жената може да контролира с усилия на волята.

Менопаузата, най-просто казано, е преходен период, по време на който репродуктивната способност на жената се преустановява; тя представлява преход между две фази в нейния живот.

През този период плътността на нейната костна система може да намалее, а нивата на холестерола да увеличат риска от наличие на сърдечна болест.

Менструацията постепенно спира и настъпват хормонални промени, като яйчниците продуцират само около една/осма от естрогена, който преди са произвеждали.

Нивата както на естрогена, така и на прогестерона (свързан със зачеването и бременността), намаляват.

Това е и причината, поради която са засегнати нейните емоции, но имайте предвид, че са налице симптоми, много подобни на менопазузата, които могат да ви подведат.

Менопауза – симптоми

Разбирането за физическите промени, които можем да очакваме в този период е изключително важно! Ето някои от тях:

– прекъсване на менструацията;
– топли вълни при менопауза;
– безсъние;
– суха вагина.

Ако търсите ефективна семейна програма, която ще Ви помогне да изградите удовлетворяващи семейни отношения, присъединете се към нашата "Семейна академия". Програмата съдържа 12 видео-урока, заедно с учебник от 100 страници и засяга сфери като общуването, секса, финансите, децата, комуникацията с разширеното семейство и мн. други.
Линк за достъп до видео-програмата "Семейна академия"

Ако вече сте закупили "Семейна академия", проверете на коя от 6-те стъпки от цялостната ми семейна програма се намирате, за да мога да съм максимално полезен в семейната ви ситуация.

За информация и записвания за семейно консултиране се обадете на тел. 089 991 0692.

Менопауза и депресия

При немалък процент от жените, преминаващи през менопаузата, настъпват няколко вида страхове, чието преодоляване е от съществено значение, тъй като могат да продължат до края на нейния живот, ако не бъдат споделени и преодоляни.

Физическите промени преминават и жената може да се адаптира към тях, но психическите могат да продължат, ако не се разпознаят навреме.

– страхът от безплодие. Не е ли интересно, че толкова много жени не искат да имат повече деца, но изгубят ли капацитета за това, усещат сякаш са загубили част от себе си? Ако жената определя своята идентичност предимно като майка, може да бъде сериозно разтърсена, но ако тя гледа на майчинската си роля само като на част от нейната функция, има огромен шанс да се справи по-безболезнено с този период.

– страхът от загуба на съпруга. Немалко жени започват да се усещат непривлекателни и се боят да не изгубят съпруга си, още повече, когато децата излетят от семейното гнездо;

– страхът от загуба на сексуален интерес. Някои мъже и жени съвсем погрешно се боят да не би менопаузата да предизвика жената да изгуби своя сексуален интерес. Всъщност е вярно точно обратното – менопаузата е свързана с увеличаване на сексуалния интерес на жената – няма повече месечен цикъл, липсва страх от нежелана бременност и използване на контрацептиви, дори голяма част от жените преживяват още по-пълноценно оргазма!

Преждевременна  менопауза

Средната възраст на жените по време на менопаузата е 51 години.

Най-обичайният възрастов диапазон, по време на който жената преживява менопазуза, е 48-55 години.

Ако менопаузата настъпи преди нейната 40-годишнина, се нарича преждевременна менопауза.

Късната менопауза настъпва при жените, по-възрастни от 55 години.

Преждевременна менопауза може да настъпи по-често при жени, които пушат и все още не са забременявали, но техният брой не е особено голям – едва 1% от жените имат преждевременна менопауза.

Друга причина, която може да предизвика появата на преждевременна менопауза, е наличието на хирургична операция при отстраняването на яйчниците, като симптомите могат да бъдат много резки и интензивни, особено промяната в емоциите.

Кои са методите, които могат да направят процеса по-малко болезнен, както и да го забавят?

Широкоразпространеният метод за намаляване на ефектите при менопаузата е хормоналната терапия (хормон-заместителна терапия), при която се използват естрогени или естрогени, комбинирани с прогестини.

Макар и широкоразпространен, този метод съдържа и редица рискове, които е необходимо да се вземат предвид.

Малко известен е например фактът, че подготовката на тези медикаменти е изключително сложен процес, при който естрогенът се извлича от животинска урина, а приложението им е с повишен риск от астма, инфаркт, инсулт и рак на гърдата.

Споделяйки тази информация, съвсем нямам за цел да създавам излишно напрежение и страх, защото хормоналната терапия се е оказала спасително убежище за хиляди жени (някои от които познавам лично) и техните бракове, но бих искал да алармирам за възможните рискове, защото е необходимо към този процес да се подхожда изключително индивидуално и да се вземат предвид възможните усложнения.

Направени изследвания например показват, че на всеки 1000 жени, които са на хормонално-заместителна терапия за десет години, около 51 са развили рак на гърдата – рискът не е толкова голям, но си струва да се вземе предвид. Освен това не е задължително да се предотврати остеропорозата при този процес.

Нека сега да предложа някои естествени решения, към които можете да прибегнете, особено ако се появяват първите симптоми за навлизане в менопаузата.

– Пълноценно хранене – вероятно това е най-важната предпоставка, тъй като добрите хранителни навици помагат за балансирането на хормоните и забавят процеса.

Все повече са доказателствата, че растителната диета може да елиминира симптомите от менопаузата напълно или най-малко да увеличи паузите между тях.

– Стресът от менопаузата може да се намали значително, ако се намали или преустанови консумацията на захарни изделия (които освобождават захарта в кръвта изключително бързо) и се замени с употреба на фурми, плодове, зеленчуци, бобени и зърнени храни, семена и др., богати на фибри.

Червените и жълтите храни, като пипер, домати, сушени плодове и моркови, са богати на витамин А и могат значително да намалят кървенето при менопауза.

Витамин B, който се намира в зелените листни зеленчуци помага за преодоляване на умората. Без добро приемане на витамини B, черният дроб не може да изхвърли стария естроген и е налице дисбаланс.

– Важно е да се развие навикът на хранене по-често и по малко, тъй като нивата на кръвната захар могат да паднат при по-големи паузи между храненията.

– Намалете или още по-добре – спрете напълно млечните продукти. Протеинът казеин, намиращ се в млякото, не се абсорбира лесно от организма и може да остане несмлян в червата, където да произвежда токсини и слуз, спиращи абсорбирането на хранителни вещества – нещо, което на всяка цена искате да избегнете по време на менопаузата.

– Месото (и най-вече червеното месо) е добре да се избягва. Червеното месо предизвиква спад в производството на естроген и увеличава риска от развитие на остеропороза, тъй като се загубва калция.

– Кафето, черният чай и газираните напитки е най-добре да бъдат консумирани предимно на партита и празници. Кафето и черният чай предизвикват обезводняване и могат да изхвърлят ценни хранителни съставки от тялото, а алкохолът съдейства за ниските нива на захарта и забавеното функциониране на черния дроб.

– Направете детоксикация на дебелото черво, за да се освободите от токсините в тялото си и да се избавите от стария естроген. Формула 1 и Формула 2 на д-р Шулц са вероятно най-добрите продукти в тази насока. Те липсват на българския пазар, но можете да ги закупите от Амазон оттук:


– Убедете се, че вземате допълнително фитоестрогени, съдържащи се в някои зеленчуци – соя, копър, целина, жиншен, тъй като те могат да предотвратят рака и остеропорозата, както и да забавят появата на менопаузата;

– Използвайте подходящи билкови тинктури и чайове. За съжаление българските билки нямат същия ефект, както и източните, но със сигурност чай или извлек от черен кохош, жълт кантарион, маточина, градински чай, червена детелина или бял равнец действат изключително благотворно.

С искрени пожелания дамите да преминат през този период по-пълноценно!

Ако търсите ефективна семейна програма, която ще Ви помогне да изградите удовлетворяващи семейни отношения, присъединете се към нашата "Семейна академия". Програмата съдържа 12 видео-урока, заедно с учебник от 100 страници и засяга сфери като общуването, секса, финансите, децата, комуникацията с разширеното семейство и мн. други.
Линк за достъп до видео-програмата "Семейна академия"

Ако вече сте закупили "Семейна академия", проверете на коя от 6-те стъпки от цялостната ми семейна програма се намирате, за да мога да съм максимално полезен в семейната ви ситуация.

За информация и записвания за семейно консултиране се обадете на тел. 089 991 0692.

Opt In Image
Искаш ли да запишеш семейна консултация с мен...
... СЪВСЕМ БЕЗПЛАТНО?

През последните години аз и екипът ми сме имали възможност да се срещнем със стотици семейства и да помогнем на много от тях да възстановят любовта, емоционалната близост и сексуалното си единство.

Ако проявиш интерес към семейна консултация, позволи ми да предложа услугите си СЪВСЕМ БЕЗПЛАТНО!

 

 

Tags: ,