спестяване

Кои са най-честите грешки при спестяване?

През последните години съм имал възможността да се срещна със семейства, намиращи се на двата полюса, когато стане въпрос за спестяване.

В едната крайност се бяха оказали онези, за които всяка форма на спестяване изглеждаше излишна, защото, виждаш ли, човече, “на мен ми трябват тези пари сега”.

От другата страна пък алчно намигваха “Мистър и мисис Скрудж”, които изчисляваха и най-малката стотинка, влизаща им в джоба и се пазаряха почти за всичко, за да спестят остатъка.

Независимо с коя от тези две категории семейства се срещах, и двете получаваха един лист хартия, на който бяха описани три основни потока, в които обикновено се вливат парите:

а.) харчене;
б.) спестяване (инвестиране);
в.) даване.

Opt In Image
Две книги за цената на една!
Не пропускай най-важната задача като родител!

Подобри своите отношения с децата у дома.

 

 

След което всеки от партньорите трябваше да се запознае със своята склонност.

Всеки от нас има естествено привличане към една-две от тези крайности, но е трудно да намерим необходимия баланс между трите.

Ако само харчиш и черпиш, най-вероятно ще завършиш с празни джобове.

Ако пък само спестяваш, е възможно да останеш само с един приятел – дебелият Пийт.

инвестиране

Нека сега да си побъбрим именно за този вид хора.

Говорил съм както с жени, така и с мъже, че заделянето на парички за излизане на кафе, наемане на гледачка за децата, почивка или ресторант, е кощунство според тях.

Най-голямата грешка, която склонните към спестяване хора допускат е да се вкопчат в бъдещето до такава степен, че да изпуснат да се наслаждават на настоящето.

Следва списък с поведения, които съм наблюдавал през годините и които намирам за не съвсем  адекватни:

а.) на излизането заедно (дори и с партньора) се гледа като на излишен лукс. Всъщност това би трябвало да е една от най-важните инвестиции в нашия семеен живот!;

б.) Ако все пак съумеят да излязат заедно, тези двойки (или единият) рядко остават бакшиши и често се пазарят в ресторанта, като имат малко по-големи претенции и очаквания от евтините ресторанти. Нищо лошо с пазаренето, но да се пазариш със сервитьора е по-скоро признак на ниска култура, още повече, че голяма част от тях живеят от тези бакшиши;

в.) Рядко ще видиш тези хора да оказват финансова помощ на другите – намират отделянето на средства за неправилно и сякаш все си забравят портфейла.

Та, такива работи – няма лошо в това да си спестовен, стига да останеш в компанията на хора, които се чувстват добре с теб и не гледат киселата ти физиономия, когато е настъпило време да се плаща сметката.

Opt In Image
Две книги за цената на една!
Не пропускай най-важната задача като родител!

Подобри своите отношения с децата у дома.

 

 

Важно: Ако още не сте разбрали, създадох нов продукт именно в тази посока. „Планерът за семейни финанси“, ще ви помогне да управлявате семейните финанси както никога преди. Кликни тук, за да научиш повече >>

Започни семеен бюджет оттук!

 

Tags: ,