Снимка: Иво Орешков

Снимка: Иво Орешков

Не бих искал да оставям впечатление, че съм против кредитите, по принцип – това, с което определено не съм съгласен, са кредитите, причинени от глупост. Лоши кредити, поради непреодолимото желание да имаш нещо хубаво сега, веднага. Кредити, причинени от почти болезненото чувство на отхвърляне, което те кара да се показваш пред другите и да си купуваш скъпи вещи или предмети просто заради добрия имидж. Кредити, които забавят твоя финансов напредък и могат да вкарат теб и семейството ти в сериозна бъркотия!

Защо говоря за всичко това? Просто, за да разбереш, че няма нищо гарантирано! Кредитите представляват политика на фирмите и правителствата и ние никога не сме застраховани от рецесия, безработица или здравословни проблеми. Правителството няма да се погрижи за теб и семейството ти – можеш да си напълно сигурен, а ако имаш по-сериозни дългове, можеш да се окажеш и на улицата. Ние често забравяме, че икономиките в историята са циклични и се преживяват както растежи, така и сривове. Кое ни кара да си мислим, че всичко ще бъде розово и ще вървим към „светлото бъдеще“? Надявам се, че съм успял поне малко да те приземя…

Е, каква е разликата между добрите и лошите кредити? Нека ви дам няколко характеристики на интелигентните кредити:

1. Интелигентният кредит е кредит, който използваш, за да инвестираш в нещо с дългосрочна стойност (и още по-добре, стойност, която нараства в бъдещето). Някой беше казал: „Единственото нещо, което е по-лошо от инвестирането в нещо, чиято стойност намалява, е плащането на лихва за пари, инвестирани в неща, които се обезценяват!“

2. Интелигентният кредит е кредит, равностоен на депозит. Искам да кажа, да вземеш кредит за нещо със същата (или с почти същата) стойност на изтеглената сума.

3. Интелигентният кредит е кредит с ниска лихва и е сравнително сигурен.

Добър кредит 1: Жилищен кредит
Най-добрият пример за интелигентен кредит е жилищният, понеже е инвестиция в актив, сигурен е (при евентуална финансова криза ти можеш да продадеш жилището и да получиш дори и по-висока сума от тази, която си вложил), а също е и  със значително по-ниска лихва от потребителските кредити.

Добър кредит 2: Кредит за започване на бизнес или друг вид инвестиране
Инвестирането в бизнес е също интелигентна финансова постъпка, понеже може да създаде поток пари и регулярен доход за твоето семейство. Въпреки това, не предприемай подобна инициатива, без да имаш достатъчно информация, и бъди сигурен, че си прекарал поне няколко месеца в проучване и планиране, понеже фалитите са твърде често явление.

Добър кредит 3: Кредит за закупуване на кола
Кредитът за закупуване на кола съдържа в себе си наченки на интелигентен кредит, но е необходимо също да се преосмисли, понеже огромна част от хората правят сериозни грешки, ако държат на „скъпата кола“ или „точно на този модел“.

Ако разполагате с достатъчно кеш, за да си купите колата, направете го, но нека да ви дам малко храна за размисъл, ако нямате сумата:

– едва 30% от колите се купуват в кеш – 70% от продажбите на коли са на кредит;
– средната месечна вноска за погасяване на кредит по кола е 600 $;
– в момента, в който колата бъде закупена, нейната цена пада с близо 20%;
– Според проучване, цитирано в USA Today,  в зависимост от модела, колите се обезценяват с между 47 и 85% от тяхната първоначална цена САМО ЗА 5 ГОДИНИ от момента на покупката.

Именно затова, ако не разполагате с пълната сума, можете да платите ПОНЕ половината от цената на колата в брой, а останалата да я изплатите на кредит. Ако не си изключително богат, може би нямаш нужда от чисто нова кола, поради бързото й обезценяване.

Ето нещо практично:

1. Ако не сте имали автомобил до този момент и не разполагате с голяма сума, купете си евтина, но сигурна кола, като предвидите и допълнителните разходи по закупуването и поддръжката й;

2. Вземете решение, че няма да си купувате нова кола за следващите ТРИ години – посветете се на агресивно спестяване през този период. Накрая продайте колата, добавете спестяванията и си купете добра кола (отново втора употреба).

Прочетете тази статия за започване на общ семеен бюджет!

Opt In Image
Запиши се за бюлетина "Семейни новини"!
Стани абонат на блога ни и ще получиш достъп до:
  • безлатни статии от практиката, в които споделяме от практиката по какъв начин нашите клиенти се справиха с кризата в семейните отношения;
  • текущи промоции - обикновено с огромна отстъпка от редовната цена!
  • регулярни безплатни съвети, които можете да свалите и приложите веднага. Намаляват семейните конфликти - гарантирано!
  • новини за предстоящи наши продукти и събития;
  • безплатни съвети за семейството/отглеждането на децата почти всеки ден...

*Ние събираме, съхраняваме и обработваме Вашата лична информация според тази Политика за поверителност.

 

Tags: ,