Снимка: Иво Орешков

Снимка: Иво Орешков

„Имате нужда от нов телевизор?, „Предстои Ви ремонт на жилището?“, „Отпуската наближава и Ви се ходи на екскурзия?“, „Най-новият модел на любимата Ви марка автомобил е вече на пазара?“, „Не искате да изпуснете дома на Вашите мечти?“ – това са част от въпросите, с които ни обсипват на ежедневна основа фирми, корпорации и банки. Нямам абсолютно нищо срещу рекламата – моята реклама също е сравнително агресивна, но когато емоциите вземат превес при вземането на решения за покупките, финансовият ни растеж може да се забави.

Какво общо има това с нас?
Съществува пряка зависимост между финансовото състояние на семействата, състоянието на брака им и благополучието на техните деца. Твърде често на младите семейства им липсва необходимата финансова грамотност и те започват да правят сериозни грешки, една от които е тегленето на кредит без да е била направена реална калкулация дали е възможно това изобщо да се вмести в бюджета.

Защо появата на дълг в едно семейство може да сложи повече стрес от необходимото?

1. Дългът причинява разочарование. Разочарованието започва да се проявява поради липсата на чувство за собственост, характерно за живеещите на кредит. Тъй като ти даваш пари, които реално не притежаваш, това се отразява на месечните ти приходи и ти започваш да се обезкуражаваш от липсата на усещане за собственост.

2. Дългът ти краде от свободата. Какво предпочиташ – да спонсорираш с част от своите доходи заемодателите си или да заделяш тези пари за своето бъдеще? Предполагам, че би избрал второто, но е факт, че мнозинството не го прави – в САЩ, например, едва един на 200 души е напълно свободен от дълг.

3. Дългът може да унижощи твоите цели в живота. Дългът принуждава хората да започват работа, която не им харесва и която може би няма нищо общо с тяхното призвание в живота. Дългът е този, който принуждава родителите да работят до полуда и да нямат почти никакво време за децата си.

4. Дългът е фалшиво доверие в бъдещето. Когато се съгласим да си купим нещо, за което нямаме реални пари, ние правим твърде смели заключения относно бъдещето. Установено е, че всеки човек ще премине поне през една много сериозна финансова криза в своя живот и вярата в „светлото бъдеще“ е просто наивна. Истината е, че колкото повече пари имате в кеш, толкова по-добре сте позиционирани за своето бъдеще.

Как да постъпим, ако се намираме в състояние на дълг?

1. Постави излизането от дълга като цел 1 в своите финансови приоритети. Някои хора твърдят, че, поради нарастващата инфлация, едва ли не е разумно да се разсрочват кредитите на колкото се може по-дълги срокове с презумцията, че тези кредити могат да се стопят при една по-голяма от средна степен инфлация. Най-силният коз на тези съветници е, че парите от кредита могат да се инвестират и да генерират нови доходи. Подобни твърдения ми напомнят на играта за руска рулетка. Нека да ви обясня защо не вярвам, че това е основание за теглене на дългосрочен кредит:

– Инвестирането е високорискова дейност и не съществува гаранция за висока възвращаемост;

– Вярно е, че една инфлация от по-висока степен може да стопи кредита, но ако работиш на заплата, може да се окаже, че заплатата няма да ти бъде достатъчна, за да си погасяваш месечните вноски и дори да посрещнеш ежедневните си нужди. Нещо повече – ако останеш без работа, натрупването на дългове може да продължи да се задълбочава;

– Дългосрочните заеми могат да ти излязат повече от два пъти от реалната стойност на кредита, който си теглил от банката в края на периода.

Започни с погасяването на най-малките си кредити (за да придобиеш чувство на удовлетвореност от постигнатото) и се насочи към най-сериозните, като жилищния кредит. Ако например заемът ти е за 20 години, направи възможното да го съкратиш наполовина. Уверен съм, че няма да съжаляваш, ако приложиш този важен принцип!

2. Създай кешов резерв в случай на инциденти. Това е просто задължително. Ако нямаш буферна сума, с която да можеш да посрещнеш евентуалните (по-скоро неизбежни) инциденти, като по-високи сметки, ненадейни ремонти на колата и т. н., ти се намираш в много рискова позиция!

3. Започни да спестяваш. Постави си за цел да отделяш поне 5% от своя доход като спестявания, с които да възстановяваш натрупаните дългове.

4. Ако имаш активи, които можеш да продадеш, просто го направи! Това могат да бъдат някои малки предмети, но също и по-сериозни активи, като втора кола, например!

5. Придържай се стриктно към своя бюджет и виж къде можеш да орежеш някои разходи. Съществуват много „дупки“, откъдето е възможно да изтича водата – скъпи удоволствия, излишни предмети или просто разходи от често хранене навън.

6. Остани щедър. Хората, намиращи се в ситуация на кредит, започват да развиват манталитета на „Чичо Скрудж“ – те се стискат, докато накрая установят, че и малкото, което стискали, се е стопило. Реши, че няма да допуснеш да развиеш бедностно мислене, а ще бъдеш щедър, защото бедността не е само състояние на портфейла, тя е преди всичко състояние на ума!

Ако ли пък се намираш в ситуация, в която нямаш никакъв кредит, можеш просто да се радваш, че това ще те постави в по-добра позиция.

Започнете оттук: Как да изработим семеен бюджет…

Opt In Image
Запиши се за бюлетина "Семейни новини"!
Стани абонат на блога ни и ще получиш достъп до:
  • безлатни статии от практиката, в които споделяме от практиката по какъв начин нашите клиенти се справиха с кризата в семейните отношения;
  • текущи промоции - обикновено с огромна отстъпка от редовната цена!
  • регулярни безплатни съвети, които можете да свалите и приложите веднага. Намаляват семейните конфликти - гарантирано!
  • новини за предстоящи наши продукти и събития;
  • безплатни съвети за семейството/отглеждането на децата почти всеки ден...

*Ние събираме, съхраняваме и обработваме Вашата лична информация според тази Политика за поверителност.

 

Tags: , ,