финанси-различия

Петър и Галя са млада двойка, женени на по 22-24 години. Петър наскоро е завършил своята бакалавърска степен и смята да продължи своето образование, а Галя работи по цял ден в спестовна компания.  Достатъчно е да бъдат под един покрив за няколко седмици, за да разберат, че имат доста несходства относно харченето и семeйния бюджет.

А сега да видим как разсъждават двамата поотделно като младоженци:

Галя: Един ден Пепи ме извика да поговорим за бюджета. Аз си мислех, че бюджетът е нещо достойно за министъра на финансите. Нямах представа какво е личен бюджет.
Петър ми беше разпечатал всички наши разходи за месеца /предполага се, ако сте семейство, да имате общи финанси/ – от парното до фризьора, включително и парите за развлечения. Това бяха разходите съобразно това, което изкарваме. Колкото изкарвахме, толкова харчехме.
Казах му, че ще трябва да добави повече пари за развлечения, почти му заповядах. Той ми заяви, че няма откъде да ги извади и бюджет не се прави така. Аз съответно се ядосах и му тръшнах вратата.

Е, разбирам, че не изкарваме достатъчно пари, но храната е необходимост. Защо пък да не ходим на вечеря от време на време? Пепи ми е казвал, че тяхното семейство ходи само при специални случаи. Нашето пък ходи по три пъти на седмица.

Петър:  Тъй като живеем двама с един доход, смятам да предложа на Галето да изготвяме нашия бюджет много внимателно. Тя не го прие.
На следващия ден моята любима се прибра в къщи с предложението – Хайде да вечеряме навън! Но ние ходихме миналата седмица – възразих аз. Нямаме достатъчно пари. После тя си купи разни неща за украса по стените, които не бяха планирани. Ако продължаваме по този начин, до края на месеца няма да имаме пари. Аз обичам да готвя и правя вкусни сандвичи с шунка. Но Галя иска вместо два, пет. Нужно е да се намали храната, защото няма да стигне до края на седмицата. Като й казах това, тя изрева, че повече няма да огладнява. В нашето семейство сме минавали наистина през трудности. Спомням си, че сме яли едно ядене за цяла седмица. Никога не искам да се върне това време. Разбрах, че е по-добре да купя повечко храна от супера, отколкото да ядем навън.

Opt In Image
Две книги за цената на една!
Не пропускай най-важната задача като родител!

Подобри своите отношения с децата у дома.

 

 

Очевидно е, че Петър и Галя произхождат от домове с много различни финансови навици. Галя винаги е имала сума на разположение, която не е научена да разпределя. Петър работи от млад и се е научил да цени всеки искаран лев. Трудностите, през които е минал, са оставили следа върху манталитета му и затова му е по-трудно да харчи за развлечения. Родителите на Галя пък са оставили у нея нереалистична представа за парите и спестяването.

За съжаление, много хора не биха направили компромис с развлеченията, например, и биха спряли дотук в отношенията. Оставяйки  огорченията в тях, те задълбочават проблемите. Но Петър и Галя решили да продължат заедно, въпреки различията от небето до земята. Те видяли нещо по-голямо от старите си навици. Започнали да работят заедно върху бюджета си. Намерили заедно специфични начини за общуване – например, като канят гости в къщи. На вечери ходели при по-специални случаи или веднъж месечно, съобразно плана им. Започнали по-чести пикници сред природата, разходки навън, даже без харчене. Увеличили парите за развлечения, след като ревизирали парите за храна. Галя пак украсявала в къщи, но с по-малко разходи.

След 15 години Петър и Галя се наслаждавали на своите различия и се удоволствали в това, което правят заедно.

Галя: Аз съм радостна, че мога да се вслушвам в съветите на Пепи за спестяване. Нямаме кредитни задължения по картите за тези години. Имаме изплатена кола за няколко години и плащаме редовно вноската по жилището. Ходим от време на време на вечеря, забавляваме се по свой начин – караме колела, излизаме без децата на разходка в парка, има спокойствие у дома.

Петър: Благодарен съм, че Галчето ме пази от това, да мисля само за изкарване на пари и за спестяване. Имам добра работа и се грижа за жена си. Оценявам факта, че ме разбра за сезона на моето учене и заедно го издържахме. Използваме парите също да помагаме на наши близки. Съгласихме се да стоим далеч от дълг. Тя също като майка съумя да намери начин да изкарва и допълнително пари. Но стана и доста пестелива относно обзавеждането и дрехите. Радваме се на малки почивки през уикенда, а също съм и по-малко пестелив, относно любимите й сандвичи с шунка – правя и по три на закуска с чаша кафе.

 

Tags: , , ,