Инвестиране на париДнешната статия е за една все по-наблюдавана тенденция – инвестиране на пари… с кредит.

Често този вид операции са наречени „добри кредити“, с цел инвестирането им в бизнес, на фондовата борса или в друга инициатива.

При все че имам лична позиция по въпроса, напълно разбирам, че не всеки се намира в моите обувки и ще избере по-висока или по-ниска степен на риск, в зависимост от своя темперамент, предпочитания или способности.

Взимането на пари на заем с цел инвестиране, е противоречива тема и дебатите по въпроса едва ли ще престанат, ако застана категорично на едната или на другата страна.

Това, което е по-важно да се знае, е, че заемането с цел инвестиране ще увеличи значително, както възможността за значителна печалба, така и възможността за значителна загуба.

Независимо от това, колко е добра сделката, при наличие на дълг ти ще бъдеш отговорен за неговото изплащане.

Разбира се, този стил на инвестиране е подходящ най-вече за хора с авантюристична натура и то при положение, че имат осигурен в достатъчни количества паричен поток, за да могат да обслужат кредита, притежават масивни способности за спестяване и им липсва потребителски манталитет.

Убеден съм, че подобни инвеститори съществуват, но това не означава непременно, че ти си един от тях.

За да се решиш на подобна стъпка, ще ти е необходима адекватна оценка на твоите настоящи финансови активи, извършването на реалистична преценка на собствените ти способности и състоянието на пазара.

Нека не забравяме, че цел №1 на инвестирането е поне да се запазят наличните средства.

Нека не забравяме също, че кредитът е разпознат от банковата индустрия съвсем отскоро и е един от най-силно рекламираните продукти на пазара.

Основната таргет-група са хората, на които им липсва усещането за парите или лица, които никога не са акумулирали сериозен доход.

Знаещите, че парите не се печелят лесно, рядко теглят кредит, за разлика от онези, които не са усетили болката от натрупването на средства и поради тази причина попадат най-лесно в капана на рекламни клишета от сорта на „Бърз кредит за 5 минути“.

Ако имаш проблеми с дълг, тегленето на заем на повече пари с цел инвестиране и надежда за бърза възвращаемост може да се окаже твърде рискована стратегия за теб.

При положение, че си преценил реално активите, способностите си и риска, можеш да спечелиш много от подобна операция, но… нямаш никаква гаранция за това.

Моето лично мнение е, че в състояние на дълг е по-адекватно да си направиш личен бюджет, да орежеш максимално разходите и да започнеш да атакуваш дълговете си един по един, като следваща стъпка ще бъде развитието на умения за спестяване.

Всъщност, дългът не е проблемът, той е симптомът на личностен проблем и работещ механизъм на потребителско мислене. А живеещите нашироко рядко забогатяват…

Прочети повече за кредитите оттук!

За твое улеснение при създаването на семейния бюджет

… създадох „Семеен финансов планер“, изпитано средство (нашето семейство също го ползва), което ще ви помогне да управлявате финансите си ефективно.

Кликни тук, за бърз достъп >>

Кога бих могъл да инвестирам с кредит?

 • Ако имам налице стабилен паричен поток, с който мога да обслужа кредита. Препоръчително е поне 30% от сумата, която ще бъде инвестирана, да се отдели за буфер;
 • Ако имам наличен паричен резерв, на който мога да се опра при евентуалните ми финансови грешки;
 • Ако мога да възстановя поне част от заема при възможен финансов срив. Това означава, че продаването на част от или на всичките ми активи, ще може да обслужи изплащането на кредита;
 • Aко съм отделил поне три месеца в плануване и изследване на сектора, в който искам да инвестирам;
 • Ако имам вече работещ бизнес със сравнително сигурна тенденция на растеж.

Кога да не инвестирам с кредит?

 • Ако инвестирам в сектор, който не познавам;
 • Ако нямам сравнително стабилни доходи и ми липсва кешов резерв за минимум 3 – 6 месеца от моите месечни разходи;
 • Ако се наемам на операцията просто „защото някой друг го прави“;
 • Когато не съм развил в себе си умения за спестяване;
 • Ако мотивът ми е „бързо забогатяване“;
 • Ако ми предстои сватба или се намирам във фазата на първата година от моя брак;
 • Ако заемът се инвестира „само в една кошница“ и липсва диверсификация;
 • Ако правя операцията, за да изляза от дългове.

Започни първо оттук >>

Внимание – настоящият материал отразява личното мнение на автора и не може да се приема като гарант при закупуване на финансови продукти. Лична отговорност на читателя е да се запознае сам с фактите.

Opt In Image
Запиши се за бюлетина "Семейни новини"!
Стани абонат на блога ни и ще получиш достъп до:
 • безлатни статии от практиката, в които споделяме от практиката по какъв начин нашите клиенти се справиха с кризата в семейните отношения;
 • текущи промоции - обикновено с огромна отстъпка от редовната цена!
 • регулярни безплатни съвети, които можете да свалите и приложите веднага. Намаляват семейните конфликти - гарантирано!
 • новини за предстоящи наши продукти и събития;
 • безплатни съвети за семейството/отглеждането на децата почти всеки ден...

*Ние събираме, съхраняваме и обработваме Вашата лична информация според тази Политика за поверителност.

 

Tags: ,