тестостерон

Днешният материал е посветен на хормона тестостерон, който играе важни функции за сексуалното здраве в семействата.

Тестостеронът се произвежда основно от страна на тестикулите още при навлизането в пубертета и играе важна роля при формиране на мъжкия пол. Основните му функции са свързани с репродукцията, мускулите и дори окосмяването по главата и тялото на мъжа.

Важно е да се запомни, че с навлизането в своите тридесет години, нивата на тестостерона при мъжа започват да спадат и това продължава плавно през следващите години от живота.

Взаимодействието с химикали от различен вид, включително химикали, съдържащи се в различни медикаменти и храни, може да ускори този процес.

Все повече чисто медицински предизвикателства, свързани със секса, се изправят пред двойките днес, които са били непознати на предишните поколения. Забързаният стил на живот, стресът, липсата на достатъчно движения и слънчева светлина, сексуалната анорексия и много др. са само някои от причините за това.

В началото на практиката ми не осъзнавах колко силна роля играе физиологията и хормоналния дисбаланс за здравословния сексуален живот, тъй като сексът по принцип е една от основните нужди на мъжа в семейните отношения.

При опитите ми да помогна на двойки със сексуални проблеми, започнах да осъзнавам, че някои симптоми в сексуалния живот при мъжете, като ниско полово влечение, слаба ерекция и дори – депресия, е много възможно да бъдат свързани с ниските нива на тестостерона.

Ако си мъж и срещаш затруднения в тази сфера, препоръчвам медицинско изследване за нивата на тестостерона, но вероятно само кръвна картина няма да бъде достатъчна, тъй като нивото на тези хормони варира през деня.

Освен това подобни изследвания струват скъпо и искам да ти дам някои идеи какво можеш да направиш първо по естествен път.

Всъщност, важно е цялостното лечение – осъзнай, че за теб е важно да излекуваш проблема, а не само да отрежеш клоните на симптома.

В този безплатен ресурс съм изработил стратегия стъпка по стъпка за справяне със сексуалните проблеми…

Сексуалната анорексия

Преди да предприемаш каквото и да е било, е необходимо да се убедиш, че в действителност става въпрос за хормонални дисфункции, защото в голяма част от случаите липсата на желание за близост с партньора може да е причинена от обикновена сексуална анорексия.

Повече за сексуалната анорексия можете да научите оттук!

Изключително ефективни съвети и решения на семейни проблеми в областите на комуникацията, секса, конфликтите, финансите, децата, разширеното семейство и др. можете да намерите в книгата ми "30 въпроса от семейния живот"

Искате нещо още по-задълбочено? Поръчайте видео-програмата на живота ми за семейните отношения "Семейна академия"!

Линк за достъп до видео-програмата "Семейна академия"

За информация и записвания за семейно консултиране се обадете на тел. 089 991 0692.

Физиологичните предпоставки

С времето се убедих, че при някои мъже не става просто да им се каже: „Просто го направи“ и всичко ще бъде наред.

Физиологичните предпоставки за сексуалните проблеми водят до психологични такива (страх, липса на увереност и т.н) и не е добре да се пренебрегват.

Ако в крайна сметка се окаже, че наистина става въпрос за ниско съдържание на хормона тестостерон, тогава следващите съвети могат да помогнат. Ти имаш нужда от изработване на цялостна стратегия!

1. Направи всичко възможност да отслабнеш, ако имаш проблем с теглото
Пълните мъже по правило имат по-ниско съдържание на тестостерон, така че започването на програма по отслабване е вероятно първата стъпка, ако попадаш в тази категория. 

2. Намали вредните храни, които приемаш
Важно е да се избягват захарни изделия, процесирани зърнени продукти и мляко, особено ако имаш диабет. Замени ги с разнообразие от плодове и зеленчуци (по възможност органични) и високо-протеиново месо, но не повече от два пъти седмично.

Разбира се, това е повърхностна програма – в момента няма да наблягам на здравословното хранене, поради изобилието от информация по темата.

3. Прекарвай колкото се може по-голяма част от времето навън, за да приемаш Витамин Д чрез слънчевата светлина. Витамин Д е ключово важен за здравословното образуване на ядрото на спермовата клетка. Той също спомага за количеството и качеството на спермата, както и за повишаване на либидото. Най-добрият начин да добиеш Витамин Д е като прекарваш по възможност максимална част от времето си навън. Можеш и да го приемаш и под формата на добавка.

4. Приемай цинк
Цинкът е жизнено важна съставка за производството на тестостерон. Консумирай повече пшеничени трици и пшенични кълнове, както и слънчогледови и тиквени кълнове. Ако решиш да приемаш цинк като добавка, убеди се, че не е повече от 35 мг. на ден, защото може да попречи на абсорбирането на други минерали.

5. Започни силови тренировки
Все повече доказателства има за това, че интензивните тренировки спомагат за повишаване на тестостерона. Набирания, лицеви опори, вдигане на тежести и др. силови упражнения ще ти помогнат, особено, ако ги правиш по-бавно. Не са необходими много повторения.

6. Намали стреса
Когато се намираш в условия на интензивен стрес, твоето тяло произвежда хормона кортизол, който блокира ефектите на тестостерона. Модерният начин на живот и хроничният стрес повишават нивата на кортизола и това неизменно може да засегне сексуалния живот. Повече смях, забавления, разходки, намаляване на часовете, прекарани в работа, позитивни преживявания – това са някои от най-простите неща, които можеш да направиш, за да намалиш стреса.

В кратце: храни се здравословно, спортувай, излез навън, забавлявай се и шансът от добър секс ще се увеличи:)

Вижте същи и този материал, за да получите по-пълна картина за сексуалните проблеми и техните първопричини:

https://www.semeistvo.bg/брак-семейство/секс/сексолог/

Opt In Image
Искаш ли и други материали като този?
Абонирай се за безплатни новини за семейния живот!
 

Tags: ,