Снимка: Иво Орешков

„Почти всички заключения по отношение на секса, които сме правили за последните 95 години са грешни!” – д-р Маккинли от Чикагския университет

Всеки брак преминава през различни периоди на сексуална активност, в зависимост от многообразни фактори, като възраст, медицински особености, индивидуален темперамент, емоционални преживявания, състояние нивото на общуване и др. Отделните двойки общуват сексуално с различна честота – веднъж-два пъти седмично, три-четири пъти седмично, всеки ден, дори и по няколко пъти на ден! Ето защо е много трудно да се установи ясен принцип за адекватно и пълноценно сексуално взаимоотношение, тъй като всяка двойка има своя собствена честота.

Кои са все пак симптомите, които ни подсказват, че сексът и интимността в брака ни са нарушени и пренебрегнати? 

– Преминаването директно към секс без любовна игра;

– Липсата на целувки или докосвания по време на полов акт;

– Механичност в секса и липса на емоционално свързване;

– Ако липсват нежните думи и комуникацията, докато се любите;

– Нежеланието за интимност;

– Нередовно сексуално общуване и др.

За нередовно сексуално общуване се говори тогава, когато сексът е по-скоро инцидент, отколкото практика, случва се веднъж-два пъти на месец или дори отсъства. За съжаление, поради своята свръх-заетост или нежелание да приемат фактите лице в лице, много двойки пренебрегват предупредителните сигнали и не вземат мерки навреме, а това може да задълбочи проблемите. Ако все пак сте заинтересовани от добрия секс, можете да си сложите следните пет „бинта“, които ще ви помогнат да превържете сексуалните рани и да намерите изцеление:

Бинт 1: Направете си качествено медицинско изследване

От една страна, желанието за секс намалява през годините, но понякога пониженото либидо може да е свързано с наличие на медицински или психологичен проблем – завишено ниво на стрес, умора и депресия при жените или понижение в количеството на тестостерона при мъжете. Ето защо, добре е да се консултирате със сексолог, който ще ви даде подходящите лекарства, ако проблемът е чисто медицински. Психотерапията е подходяща, ако проблемът се окаже от психологично естество.

Бинт 2: Не бързайте сами да си поставите диагнозата

Важно е да осъзнаете, че в сексуалната област е трудно да се направи разделение между физическата и психическата страна на проблема. Обикновено, сексуалните проблеми от чисто медицински характер се отразяват и върху цялостната настройка на двойката за секс. Ето защо, професионален поглед отвън може да допринесе за подходящо поставяне на диагнозата, както и да предложи адекватни средства и начини на лечение.

Бинт 3: Поработете върху общуването си като двойка

Причина 1 за спада в сексуалната активност и интереса към партньора е общото състояние на брачните взаимоотношения и степента на емоционалната близост. Нивото на емоционална близост е пряко свързано с умението на мъжа и жената да общуват. Със съпругата ми сме консултирали десетки жени, от които голяма част споделят, че основната причина да нямат сексуално привличане към мъжете си е тяхната емоционална незаинтересованост и липса на желание за вникване в чувствата им. Непълноценното общуване води до непълноценен и егоистичен секс.

Бинт 4: Разчупете традицията в секса

Няма по-скучен секс от този в същата стая, в същата атмосфера и в същата поза. С времето двойката може до такава степен да привикне към скучната рутинност в леглото, че да започне да избягва интимността и секса като цяло. Ако сексът ви е станал прекалено рутинен и традиционен, положете усилия, за да го промените! Не преминавайте директно към полов акт и се гледайте в очите, докато се любите. Докосвайте се по цялото тяло, а не само по половите органи и ерогенните зони. Свържете се емоционално и започнете да изразявате чувствата си по време на полов акт. Обсъждайте кое ви е харесало по време на акта и кое не.

„Имате проблеми със секса? Напийте се и всичко ще бъде наред…“; „Помогнете му да се отпусне и няма да имате проблеми…“; „Купете си виагра и ще се превърнете в лъв.“ Решете проблемите със секса за час – проверете състоянието на тестостерона…“

За съжаление някои от тези предложения не са изрязани от комиксите – това са почти точните фрази, цитирани от мои клиенти при посещението им в кабинета на сексолог. Вижте, не харесам да критикувам колеги. Не обичам също, когато предполагаеми професионалисти казват директно на клиентите си как този и онзи нямало да им свърши работа, понеже използвал еди какъв си метод. От друга страна се натъжавам, когато чуя, че мъже и жени, които си плащат, за да получат адекватен съвет и лечение, биват отпращани с повърхностни трикове за справяне със ситуацията.

„Колко усилия сте готов да положите, за да преживеете промяна в сексуалната област?“ – попитах наскоро един млад мъж, дошъл при мен за съвет. Защо ли? Защото от опит знам, че най-трудното нещо за човека е да се промени. Няма бърз път към успеха, но разбира се гръмогласните маркетингови послания натрапват именно подобни идеи.

Когато говорим за сексуалните проблеми и дисфункции, рядко е налице само един фактор – обикновено става въпрос за съвкупност от няколко формиращи фактори и влияния. Ето защо на комплексен проблем е необходимо да търсим по-цялостно решение. Посвещавам този материал на мъжете, които срещат предизвикателства в сексуалната област, защото от срещите ми с много от тях съм осъзнал, че само евтини идеи няма да помогнат.

Нека сега да разгледаме някои основни фактори, съдействащи за слаба ерекция, преждевременна еякулация или липса на желание за секс при мъжете.

Тук е мястото да споделя, че желанието за секс е основна нужда за повечето мъже и по правило те са по-активната страна. Разбира се, всеки мъж разполага със сексуален темперамент – някои са по-активни, други по-малко, но ако се установи, че е налице изключително ниска честота на полови контакти в семейството (за възрастовата група между 30 и 40 години например характерната честота е около 1-2 пъти седмично), следва да си зададем въпроса защо нещата са по този начин.

Също, ако е налице слаба ерекция при опит за секс, би трябвало да разберем от какво се поражда тя. Съпругата няма да остане доволна с голото обещание нещата да се оправят. При наличие за невъзможност за осъществяване за полов акт е необходимо да се предприемат конкретни действия, ако сме истински загрижени за семейството си.

Кой е основният фактор за сексуалните проблеми?
Още в началото на 2000 г. Университетът в шата Алабама (Америка) проведе значително проучване, отнасящо се до сексуалното удовлетворение в брака. Дори и до днес този източник е един от най-цитираните от брачните съветници по отношение на сексуалните проблеми в брака. Според това изследване, причина № 1 за спада в сексуалната активност и интереса към партньора е общото състояние на брачните взаимоотношения и степента на емоционалната близост.

От друга страна, чисто физиологичните фактори за сексуалните проблеми са били подценявани значително. Преди време попаднах на материалите на известния изследовател в областа д-р Джон Маккинли, който твърди, че през последните пет години се появяват все повече доказателства, че внезапните проблеми с ерекцията на зряла възраст не представляват непременно емоционален проблем, а са по-скоро свързани с дисфункции на циркулацията на кръвта и често са предупредителен белег за сърдечна атака. В допълнение на сърдечните фактори може да се добави и болест на простата, депресията и др., тъй като медикаментите, свързани с лечение на тези болести, се отразяват на сексуалното функциониране. Ето защо, редовните физически упражнения и дейности, преодоляването на вредни навици и зависимости, здравословното хранене се отразяват изключително благоприятно върху сексуалната активност. Според Маккинли не са налице научни данни, че хормоналните добавки, билки или медикаменти подобряват ерекцията.

Тези две проучвания ме накараха да заключа, че по отношение на секса е необходимо да се поставят всички фактори в контекст и да се търси конкретната причина по същия начин както един автомонтьор отстранява проблемите един по един, за да намери основния проблем. Подобна е и задачата на един сексолог, който желае да бъде истински ефективен.

В настоящия материал ще опиша факторите, влияещи върху секса, а след това ще създам под-материали, разглеждащи отделните проблеми в повече детайли. Надявам се тази информация да ви помогне преди да вземете решение за посещение при сексолог.

Нека да започнем. Можете да използвате списъкът по-долу за да се ориентрате за възможни проблеми в тази сфера. По-късно очаквайте да разлеждаме всеки от описаните проблеми в повече детайл заедно с конкретни препоръки и лечение.

Физиологични фактори

 • Невъзможност за осъществяване на полов акт (фимоза, счупване на половия член и др.);
 • Слаба ерекция (Проблемите с ерекцията засягат 25% от мъжете на 40, а на 70 – всеки втори мъж);
 • Употреба на медикаменти, пряко влияещи върху либидото (например диабет, депресия и мн. др.);
 • Ниско съдържание на тестостерона;
 • Недостатъчна двигателна активност;
 • Цялостното здравословно състояние;
 • Липса на добри хранителни навици;
 • Възраст – при повечето мъже сексуалното желание за по-интензивна честота на сношение намалява с годините;
 • Наличие на скрити или реални заболявания;
 • Инфекции;
 • Навлизане в менопаузата при жените, изострен предменструален синдром или недостатъчно производство на естроген при жените, при което те се отдръпват от секса.

Практични фактори

 • Смяна на жилище;
 • Ремонти;
 • Раждане на дете;
 • Загуба на близък човек;
 • Преживяна катастрофа;
 • и мн. др. подобни.

Психологични фактори

 • Умора;
 • Стрес;
 • Недостатъчно сън;
 • Чувство на неувереност и вина;
 • Непривлекателен партньор поради затлъстяване и неподържане на добър външен вид;
 • Наличие на конфликти и разочарования;
 • Емоционално и сексуално отдръпване;
 • Съзнателно наказване на партньора с лишаване от секс;
 • Религиозни предразсъдъци, които гледат на секса като на грях;
 • Пристрастявания;
 • Сексуална зависимост;
 • Наличие на сексуална анорексия.

Сексуални фактори

 • Ранна сексуална активност;
 • Периодично лишаване от оргазъм
 • Преживяно сексуално малтретиране в детството;
 • Загуба на интерес към секса поради интензивно сексуално експериментиране в миналото;
 • Загуба на мъжка полова идентичност;
 • Съмнения в половата идентичност;
 • Сексуално експериментиране, което партньорът не харесва;
 • Хомосексуално поведение;
 • Сексуална зависимост от порнография, посещение при проститутки и др.;
 • Честота на половите сношения;
 • Наличие на сексуална анорексия.

Преди всичко – не забравяйте, че като всяка друга сфера, сексуалната също се нуждае от целенасочено подхранване и насърчение.

Ако търсите ефективна семейна програма, която ще Ви помогне да изградите удовлетворяващи семейни отношения, присъединете се към нашата "Семейна академия". Програмата съдържа 12 видео-урока, заедно с учебник от 100 страници и засяга сфери като общуването, секса, финансите, децата, комуникацията с разширеното семейство и мн. други.
Линк за достъп до видео-програмата "Семейна академия"

Ако вече сте закупили "Семейна академия", проверете на коя от 6-те стъпки от цялостната ми семейна програма се намирате, за да мога да съм максимално полезен в семейната ви ситуация.

За информация и записвания за семейно консултиране се обадете на тел. 089 991 0692.

 

Tags: ,