Снимка: Студио Фо

Снимка: Студио Фо

Как да поддържаме интимност в отношенията? Докато една двойка изгражда своето семейно гнездо,  тя може да започне да пренебрегва сексуалното общуване. С времето си рутинните ангажименти, като кариерно развитие, финансовите отговорности и предизвикателства, отглеждането на децата, започват да се опитват да задушат тази първоначална искра. От практична гледна точка, двамата партньори разполагат с много по-малко време за секс и много повече за внимание и задълженията им.

С увеличаването на възрастта се увеличават и факторите, повлияващи на живота в спалнята. Добрата новина e, че, независимо дали става въпрос за физически или емоционални проблеми в тази област, повечето от тях са напълно лечими. Всъщност, добрият сексуален живот е едно от условията за пълноценен брак и проблемите със секса често са белег за наличие на други брачни проблеми. Нещо повече – пониженото ниво на сексуално общуване често може да предупреди двойката, че на пътя им могат да се появят и по-сериозни планини, ако не се вземат навременни мерки.

Ако търсите ефективна семейна програма, която ще Ви помогне да изградите удовлетворяващи семейни отношения, присъединете се към нашата "Семейна академия". Програмата съдържа 12 видео-урока, заедно с учебник от 100 страници и засяга сфери като общуването, секса, финансите, децата, комуникацията с разширеното семейство и мн. други.
Линк за достъп до видео-програмата "Семейна академия"

Ако вече сте закупили "Семейна академия", проверете на коя от 6-те стъпки от цялостната ми семейна програма се намирате, за да мога да съм максимално полезен в семейната ви ситуация.

За информация и записвания за семейно консултиране се обадете на тел. 089 991 0692.

Фактори, влияещи на секса:

Според проучвания на Чикагския университет зрелите хора правят секс средно 61 пъти в годината, което прави малко повече от веднъж на седмица. Факторите, които влияят най-много върху секса, са брачният статус и възрастта. Широко разпространен е митът, че с нарастване на годините при женените двойки сексуалното желание едва ли не изчезва. Масовата култура ни пробутва лъжата, че неженените двойки се радват на по-добър секс, понеже имали повече „свобода на избора“. В действителност,  оказва се точно обратното.

Сексуалната активност на женените двойки е между 25 и 30% по-висока, в сравнение с тази на неженените, в зависимост от възрастта им. С нарастването на годините хората имат тенденцията към все по-малко секс. Например, женените двойки между 18 и 29 години имат секс около 112 пъти в годината. През годините тази тенденция нараства и женените двойки над 70-годишна възраст имат средно 16 пъти секс в годината. Интересно е, че, въпреки нарастването на възрастта, повечето женени мъже и жени на средна възраст се оказват напълно сексуално задоволени. Известният изследовател в областа д-р Джон Маккинли твърди, че с напредването на възрастта очакванията на хората от секса вече не са толкова високи и те се чувстват по-удовлетворени от него.

Забързаният живот през 21 век и стресът се оказват сериозен фактор за двойките, които намират все по-малко време заедно. Общуването между партньорите е също сериозен фактор – липсата на споделяне, изслушване на другата страна, пряма комуникация или просто отсъствието на забавления. Наличието на любовни срещи може да се окаже сериозен стимул за разпалване на огънчето в брака. Не е за пренебрегване и физиологичния фактор за сексуалната дисфункция и импотентността.

Според Маккинли през последните пет години се появяват все повече доказателства, че внезапните проблеми с ерекцията на зряла възраст не представляват непременно емоционален проблем, а са по-скоро свързани с дисфункции на циркулацията на кръвта и често са предупредителен белег за сърдечна атака. В допълнение на сърдечните фактори може да се добави и болест на простата, депресията и др., тъй като медикаментите, свързани с лечение на тези болести, се отразяват на сексуалното функциониране. Ето защо, редовните физически упражнения и дейности, преодоляването на вредни навици и зависимости, здравословното хранене се отразяват изключително благоприятно върху сексуалната активност. Според Маккинли не са налице научни данни, че хормоналните добавки, билки или медикаменти подобряват ерекцията.

Как да запазим „искрата“ в нашия брак?

– Отделяйте повече време за разговор с вашия партньор;
– Научете се да изслушвате и да взимате предвид другата гледна точка;
– Стремете се към разрешаване на конфликтите си, а не към избягване или налагане в тях;
– Планувайте срещи веднъж на седмица или на две седмици;
– Инвестирайте в романса извън спалнята. Сексът започва от кухнята!;
– Опознайте сексуалните нужди и желания на партньора си;
– Забавлявайте се;
– Спортувайте, за препоръчване е заедно;
– Хранете се здравословно и се отърсете от вредни навици, като алкохол и тютнопушене;
– Наблюдавайте теглото си и нивото на холестерола;
– Дръжте се с партньора по същия начин, както е било преди сватбата;
– Потърсете съвет на специалист, ако нищо не проработи.

Вижте този материал за мерките, които можете да вземете преди да посетите сексолог.

Opt In Image
Запиши се за бюлетина "Семейни новини"!
Стани абонат на блога ни и ще получиш достъп до:
  • безлатни статии от практиката, в които споделяме от практиката по какъв начин нашите клиенти се справиха с кризата в семейните отношения;
  • текущи промоции - обикновено с огромна отстъпка от редовната цена!
  • регулярни безплатни съвети, които можете да свалите и приложите веднага. Намаляват семейните конфликти - гарантирано!
  • новини за предстоящи наши продукти и събития;
  • безплатни съвети за семейството/отглеждането на децата почти всеки ден...

*Ние събираме, съхраняваме и обработваме Вашата лична информация според тази Политика за поверителност.

 

Tags: ,