Казвал съм го и преди:

Една от най-често срещаните грешки, която мъже или жени правят докато тече процедурата на развод с настоящия им партньор или малко след това, е да започнат романтични срещи с друг.

Може би си мислиш колко чудесно би било, ако след негативните преживявания около раздялата си намериш нов приятел или дори се свържеш с мъжа или жената на мечтите си.

Помня една жена, която беше взела решение да се раздели със съпруга си и се бореше с изкушението да започне връзка с влиятелен мъж, които й беше направил предложение.

Всичко изглеждаше чудесно, с изключение на факта, че въпросният мъж беше женен и подобно взаимоотношение беше предварително обречено, а жената трябваше да играе ролята на любовницата.

Често емоционалните рани и липси при преживяването на развод са толкова големи, че в търсенето на тяхното задоволяване немалко мъже и жени изгубват своята реална преценка и бързат да скочат в обятията на грешната персона.

Ако току-що преминаваш през неприятната процедура на развода или преживяваш дългогодишна раздяла, позволи ми да се опитам да те убедя, че преди да започнеш следваща връзка е по-добре да изчакаш малко докато процедурата приключи и е минало достатъчно време, докато се възстановиш вътрешно.

Сигурен съм, че ако отложиш срещите за малко по-късно ще бъде по-добре за теб.

Защо това е така?

Емоционални аспекти

Емоциите по време на развод са като бушуващо море.

Самочувствието ти е най-вероятно силно понижено.

Започването на връзка с друг или друга може временно да отслаби тези емоции, но рано или късно ще ти се наложи да се изправиш лице в лице срещу фактите.

Дори и да се усещаш изключително добре с новия човек, вероятно най-важното в този момент е да осъзнаеш коя е основната причина за предприетите стъпки към прекратяване на брака, а също и да приемеш факта, че този брак вече не съществува.

Напълно разбирам, че се усеща прекрасно да си харесван и желан от някой, но от друга страна ти се нуждаеш от период за възстановяване и “издишване” на насъбралата си болка.

В настоящия момент твоето ново взаимоотношение най-вероятно няма да бъде основано на твоето истинско аз.

Представи си колко различно би било поведението ти, ако не преминаваш през толкова интензивен стрес и стилът ти на живот е сравнително по-уравновесен.

Просто си дай време!

Opt In Image
Искаш ли да запишеш семейна консултация с мен...
... СЪВСЕМ БЕЗПЛАТНО?

През последните години аз и екипът ми сме имали възможност да се срещнем със стотици семейства и да помогнем на много от тях да възстановят любовта, емоционалната близост и сексуалното си единство.

Ако проявиш интерес към семейна консултация, позволи ми да предложа услугите си СЪВСЕМ БЕЗПЛАТНО!

 

Стратегически аспекти

Когато започнеш периодични срещи с друг или друга, това ще бъде изключително болезнено за твоя бивш съпруг или съпруга, още повече – за твоите деца, ако имаш такива.

Партньорът ти най-вероятно ще се постарае да намери начини, по които да те накара да се чувстваш ужасно заради разочарованията и гнева, които е преживял, дори и да е имал множество афери по време на брака.

Ако имаш деца, в твой и техен интерес е да контактуваш адекватно с партньора си – тепърва ще ти се налага да общуваш с него по различен начин заради тях.

Реакцията на бившия съпруг или съпруга е важен стратегически фактор да не се срещаш по време на развода, който може да повлияе и върху поведението на твоя нов приятел.

Юридичеки аспекти

Помни, че в юридическо отношение вие се водите все още женени на хартия, което може да бъде използвано срещу теб при вземане на решение от страна на съда.

Дори и да сте разделени, напълно е възможно започналите срещи с друг мъж или жена от твоя страна да се използват като основен претекст за прекратяване на брака от партньора.

Това може да се случи дори и да си бил напълно изряден/на по време на брака.

И не на последно място…

Морални аспекти

Този проблем дори не подлежи на коментар за онези от нас, които считаме себе си за християни. Всички крила на световното християнство гледат на брака като на доживотен съюз между мъж и жена.

Ами ако изпусна голямата си любов?

Обикновено по време на стрес човек губи своята трезва преценка и подсъзнателно започва да идеализира новия си партньор.

Съветвах една жена, която държеше да приключи своя настоящ брак, тъй като съпругът й бил скучен и отблъскващ, а новия й приятел – пленителен, сексапилен и завладяващ.

Когато я попитах какво работи, тя каза, че живеел в студентско общежитие и от една година си търсел работа.

Отне ми време да внеса малко прагматизъм в гледната й точка, като я убедих, че образът, който си е създала за нейния нов “Ромео” е нереален – нарисуван от емоционалните й липси в момента.

Малко след това тя прекрати взаимоотношението и пожела да се помири със съпруга си.

Проучванията ни показват, че първото взаимоотношение, в което някой се въвлече след преживян развод, има малък шанс да оцелее в дългосрочен аспект.

Е, какво можеш да направиш все пак, ако не си съгласен с моето мнение и въпреки всичко знаеш, че това е голяма любов на живота ти?

Повярвай ми, нищо няма да изгубиш, ако просто отложиш срещите за малко по-късно, когато разводът приключи, а ти си по-стабилен/а емоционално.

Ако наистина това е твоята истинска любов, тя може да почака за известно време.

Ако не може да почака, значи просто не е за теб.

Opt In Image
Искаш ли да запишеш семейна консултация с мен...
... СЪВСЕМ БЕЗПЛАТНО?

През последните години аз и екипът ми сме имали възможност да се срещнем със стотици семейства и да помогнем на много от тях да възстановят любовта, емоционалната близост и сексуалното си единство.

Ако проявиш интерес към семейна консултация, позволи ми да предложа услугите си СЪВСЕМ БЕЗПЛАТНО!

 

Вижте също тази статия за последствията от развода…

 

Tags: , ,