емоциите след развода

Прекратяването на брака е рядко само технически акт. Обикновено процесът е съпътстван от много негативни вътрешни преживявания и емоции. Разбира се, те са различни при отделните семейства, но без съмнение почти всички двойки изпитват скръб и болка от раздялата.

Не мога да забравя уверения поглед на моя клиентка, на която й предстоеше развод с насилвал я мъж. В началото тя беше твърдо решена, че ще се пребори с емоциите и с травмата, която й предстоеше.

Няколко месеца по-късно обаче жената изглеждаше напълно различно – усещаше загубата и имаше нужда от подкрепа, въпреки че бракът й не беше сполучлив. Разводът може да „срине” психически дори много стабилни на пръв поглед хора, а други да се справят умело.

Ако ви предстои раздяла, важно е да знаете, че негативните емоции и преживявания са напълно естествени. Добре е да не се борите с тях. Приемете, че често те ще ви пречат да вземате правилни решения и ще замъгляват способността ви да мислите рационално.

Свързана статия: Кога да прекратим една връзка – План А/План Б стратегия

Скръб и тъга

Тъгата е естествена след приключването на един съюз. Дори и да е болезнено, приемането на болката и тъгата са здравословни, защото по този начин ще признаете пред себе си, че напълно сте приключили връзката.

Много изследвания показват, че преживяването на развод е не по-малко тъжно от преживяването на смърт на близък човек.

Не забравяйте все пак, че скръбта има начало и край.

Възможно е на моменти да се чувствате така, сякаш болката от случилото се никога няма да премине.

С течение на времето неприятното чувство ще отшумява, докато накрая съвсем изчезне. За повечето хора този период трае между 18 месеца и 3–4 години след развода.

Срокът на възстановителния период зависи от индивидуалните особености.

Обикновено емоционалната криза преминава през различни фази:

  • отрицание на реалността;
  • гняв към бившия партньор;- опит за помирение и пазарене с бившия партньор;
  • мъка и депресия;
  • приемане на фактите и възстановяване.

Опитайте се да разберете в кой етап от този процес се намирате. Поставете си за цел да минете по-бързо през тези болезнени фази, за да можете да продължите напред.

Срам и вина

Обикновено преживяването на развод е съпровождано от чувство на вина и срам.

В повечето случаи човек има усещане, че се е провалил, особено ако семейството е било приоритет за него. Срещал съм се с хора, които споделят, че животът им сякаш свършва след раздялата с любимия човек.

Понякога срамът и вината могат толкова бързо да се трансформират в гняв и дори омраза към бившия партньор, че буквално да не бъдат осъзнати. Затова често при развод партньорите се самообвиняват за случилото се.

Страх и безпокойство

Тези емоции са свързани с реакцията на човешкия организъм към стреса, който се поражда вследствие на развода. Силните преживявания възпрепятстват способността на индивида да възприема нова информация.

Когато човек е под голям стрес, сърцето му започва да бие учестено, адреналинът се покачва и е възможно да се поддаде на паника, страх и безпокойство. Ето защо, когато сте в подобна ситуация, вие не сте с състояние да вземате сериозни решения.

Мисълта не е достатъчно ясна и бистра. Най-добре е да изчакате или да потърсите помощ и подкрепа, за да направите по-сполучлив избор, ако се налага да вземете решение веднага.

Помнете, че емоционалната ви реакция може да е погрешна и след това да съжалявате за нея.

Изключително важно е, ако сте в период на развод, да не изминавате този път сами. Обадете се на близък или приятел. Потърсете терапевтична помощ.

Направете всичко възможно да не се изолирате и се свържете с хора, на които вярвате и които ще ви помогнат да преодолеете този кризисен период.

Opt In Image
Две книги за цената на една!
Не пропускай най-важната задача като родител!

Подобри своите отношения с децата у дома.