тийнейджърска-бременност

През последните години се наблюдава увеличаване на тинейджърската бременност. В тази насока се търсят най-добрите подходи за преодотвратяване на тези нежелани факти. Един от тези подходи е осъзнаване на бащината роля в живота на детето.

Редица списания за детско развитие и семейни проблеми в Съединените щати съобщават следното:

– Има пряко съотношение между нарастването на ролята на бащите, топлината на комуникиране и намаляването на рисковото сексуално поведение на техните дъщери тинейджърки (2009);

– Тинейджърки без бащи са си признали, че са участвали в ранни сексуални действия и са достигнали до забременяване като девойки (2003);

– Момичета, които имат добри взаимоотношения със своите бащи, са склонни да забавят своите първи сексуални експерименти (2006).

Ако си загрижен баща и желаеш да помогнеш на дъщеря си в сексуалната сфера, предлагаме ти три важни стъпки в това отношение:

1. Изгради добро взаимоотношение
Изграждането на добри взаимоотношения ще създаде у дъщеря ти сигурност и способност за вземане на адекватни решения, както и благоприятни възможности за справяне със специфични проблеми.

2. Бъди инициативен
Може да е неловко отначало, но вземи пръв инициативата, когато е време да поучаваш твоето дете за секса. Изрази очакванията си ясно и ги аргументирай добре. Бъди подготвен да се противопоставиш на някои послания от културата. Това е един твърде осезателен начин да защитиш твоето дете.

3. Бъди на разположение
Установи темата за сексуалността като нещо нормално за разговор. Не се намесвай само веднъж да „убиеш“ номера. Съобрази се с възрастта на детето и поднеси подходящо информацията. Не забравяй, че първите думи са най-силно въздействащи. Децата възприемат с най-голямо доверие информацията от първия източник, от който са я получили. За теб ще е по-добре да използваш точни и ясни изрази, които да подсилват принципите ти, вместо да спориш с дъщеря си за това, какво е чула от другите.

Снимка: Иво Орешков

Направи следващата стъпка…

… при справяне със семейните предизвикателства!

Кликни тук, за да получиш нашия [Аспирин за семейни проблеми]

Opt In Image
Запиши се за бюлетина "Семейни новини"!
Стани абонат на блога ни и ще получиш достъп до:
  • безлатни статии от практиката, в които споделяме от практиката по какъв начин нашите клиенти се справиха с кризата в семейните отношения;
  • текущи промоции - обикновено с огромна отстъпка от редовната цена!
  • регулярни безплатни съвети, които можете да свалите и приложите веднага. Намаляват семейните конфликти - гарантирано!
  • новини за предстоящи наши продукти и събития;
  • безплатни съвети за семейството/отглеждането на децата почти всеки ден...

*Ние събираме, съхраняваме и обработваме Вашата лична информация според тази Политика за поверителност.

 

Tags: