Снимка: Иво Орешков

Снимка: Иво Орешков

В средата на менструалния цикъл от единия яйчник на жената се отделя годна за оплождане яйцеклетка, която се улавя от една от маточните тръби. Яйцеклетката е жизненоспособна в течение на 24 часа и ако не бъде оплодена, се придвижва към матката и се изхвърля навън при следващия мензис.

След като мъжът еякулира при полов акт, във влагалището на жената попадат между 200 и 400 милиона сперматозоиди, като само някои се придвижват нагоре към слузта, секретирана от маточната шийка. Ако не бъде отделена яйцеклетка, семенната течност все още може да опложда за период до 48 часа.

Ако през този период се отдели яйцеклетка, настъпва оплождане, тъй като сперматозоидите имат способността да проникват в яйцеклетката. В яйцеклетката навлиза един-единствен спермотозоид, който се слива с яйцеклетката и те заедно оформят една нова клетка, наречена зигота.

От зачеването до четвъртата седмица
Малко след оплождането новополучената клетка започва да се дели. Деленето продължава, докато зиготата се придвижва надолу по фалопиевата тръба. Към четвъртия ден яйцеклетката достига до маточната кухина, а през следващите няколко дни, тя плува свободно в маточната кухина.

След това настъпва процесът на имплантация – оплодената яйцеклетка се вгражда в набъбналата маточна лигавица към края на третата седмица. Процесът на имплантация завършва с прикрепването на яйцето към маточната лигавица. Тогава част от външния пласт клетки на ембриона се вкопават в маточната лигавица и се свързват с майчините кръвоносни съдове, които по-късно оформят плацентата. Вижте какво се случва през следващите седмици до раждането…

Някои клетки се модифицират в пъпна връв и околоплодни ципи, а вътрешните клетки се разделят на три слоя, от които след това се оформят частите на бебето.

Вижте също статията ми за планиране на бременността оттук!

Opt In Image
Чу ли за списание 9 МЕСЕЦА?
Абонирай се за най-популярното списание за бременост и майчинство!

Абонирай се чрез www.semeistvo.bg и ще получиш следните бонуси:

- достъп и до електронната версия на списанието с архив до предходни издания;

- участие в томбола за награди.

 

[contact-form-7 404 "Не е намерен"]
 

Tags: ,