къде да спи бебето

Къде да спи бебето – отделно или при своите родители?
Едно от нещата, които вълнуват всеки един родител е, къде да спи детето – в семейното легло, в същата стая или в самостоятелна стая. Най-добре е да вземеш това решение, като се съобразиш с вашите семейни предпочитания – всеки един от тези варианти си има и предимства, и недостатъци.

Вариант 1: Бебето спи при родителя
Много родители биха потвърдили, че спането с новороденото в едно и също легло създава чувство за сигурност и утеха. Все пак, вземи предвид следните няколко проблеми, които могат да възникнат, преди да вземеш подобно решение:

1. Спането на детето при родителя може да се отрази неблагоприятно върху интимното взаимоотношение между партньорите. Ако майката е имала труден и напрегнат ден (което е нещо нормално през първите няколко месеци не бебето), за нея ще стане още по-трудно да се предразположи към сексуални контакти със своя съпруг. Бащата, от своя страна, може да се почувства пренебрегнат от съпругата си и дори да ревнува от детето.

2. Предполага се съпружеското легло да бъде интимно и необезпокоявано място. Поддържането на здравословно взаимоотношение съпруг-съпруга би трябвало да предхожда взаимоотношението родител-дете и поради тази причина интимността на леглото е много важна и за двамата родители. Все пак, ако и за двамата родители не е спорен въпросът за присъствието на детето в тяхното легло, това не би трябвало да представлява проблем.

Имаш нужда от нещо по-сериозно?

Включи се в среща-дискусия "Повече от успешен" на живо:

"Как да комуникираме с приемане и граници?"

Кога? 26 октомври, събота от 11:00-13:00 ч.

Къде? При нашите партньори от хотел "Банкя Палас" (гр. Банкя, бул. Варна 70), зала "Банкя".

Включи се в разходка за всички след това.

Местата са ограничени!

 

3. Бебетата имат навика да се събуждат по всяко време на нощта, да шават, а също и да издават най-различни звуци. Тъй като родителят все още свиква със значението на тези сигнали, той може да се окаже в състояние на непрекъснат страх и безпокойство.

Вариант 2: Бебето спи в отделна стая
Много родители се страхуват, че ако оставят детето си да спи само в отделна стая, няма да могат да го чуят, ако то има нужда от тях. Тези страхове са напълно безпочвени – трудно е да игнорираш звуците, излизащи от гърлото на едно гладно или недоволно бебе, особено от страна на майката, която би се събудила дори и от едно слабо проплакване. Предимството на този вариант е, че родителите ще останат по-спокойни по време на нощните часове, тъй като няма да се събуждат непрекъснато от звуците, които издава бебето. Освен това, този вариант създава предпоставки за бебето да заспива в каквато и да е атмосфера.

Недостатъците на този вариант са, че по-честите силни проплаквания от страна на бебето могат да накарат родителите да обикалят непрекъснато от стая в стая и да спомогнат за допълнителното изостряне на техните нерви.

Ако си притеснен от възможността да не чуеш бебето през нощта, можеш да си купиш бейбифон, който ще ти помогне да реагираш навреме. Все пак, бъди внимателен с тази играчка, понеже, ако тя се окаже в състояние на неизправност, можеш да не успееш да идентифицираш действителните нужди на детето си.

Вариант 3: Бебето спи в стаята на родителите
Това е един добър вариант, който, от една страна, създава по-голяма близост, а от друга – улеснява родителите да реагират по-бързо, тъй като се намират на по-близко разстояние от бебето. Все пак, необходимо е родителите да се научат да различават истинските нужди на детето си от звуците и шаванията, за да не се окажат в ситуация на недоспиване.

Следващите няколко съвета ще ти помогнат, за да избереш най-добрия вариант за спане на детето си:

– Бъдете флексабилни! Изберете варианта, който подхожда най-много на разбирането на вашето семейство;

– Стойте в непрекъсната комуникация като партньори по тези въпроси;

– Нека и бащата, и майката да споделят отговорностите през нощта – храненето и смяната на пелените;

– Не позволявайте на нищо да се отрази на вашето сексуално взаимоотношение. Ако присъствието на вашето дете в леглото се отразява на секса ви, дори не се и замисляйте да помислите за друга алтернатива.

Имаш нужда от нещо по-сериозно?

Включи се в среща-дискусия "Повече от успешен" на живо:

"Как да комуникираме с приемане и граници?"

Кога? 26 октомври, събота от 11:00-13:00 ч.

Къде? При нашите партньори от хотел "Банкя Палас" (гр. Банкя, бул. Варна 70), зала "Банкя".

Включи се в разходка за всички след това.

Местата са ограничени!

 

Снимка: Иво Орешков

Вижте също статията Бебето – бърз справочник за отглеждане

 

Tags: ,