бебето в четвъртия месец

Най-после, твоите усилия ще ти донесат удовлетворение. Напълно е възможно вече да смяташ, че родителството се е превърнало в едно досадно задължение за теб, но сега това е на път да се промени – твоето бебе, най-после, ще започне да откликва на най-близките хора, които се грижат за него.

Това може също и да се окаже разочароващо за много родители, които работят до късно и почти не взаимодействат с бебето, особено когато плаче от самите тях, а се усмихва на баба или гледачката. Ако това е твоят случай, необходимо е да вземеш съзнателно решение да прекарваш повече време с бебето, каквото и да ти струва – процесът на свързване не се случва някъде там през годините, той започва още от самото начало.

Всъщност, играта с бебето съвсем не е толкова сложна – можеш да го гъделичкаш, да му правиш муцунки или нежно да му движиш ръчичките и краченцата. Това не е просто игра – ранното взаимодействие ще му създаде емоционална сигурност и ще допринесе за превръщането му в стабилен възрастен. Доказано е, че първите шест месеца са решаващи за установяване на емоционална стабилност!

Все пак, имай предвид, че едно дете на шест месеца ще прекарва повече време в плачене, отколкото в “общуване”, а това не винаги ще бъде особено вълнуващо. Можеш да попаднеш в примката на гледането на бебето като на едно досадно врънкало. Ако това се случи, просто си поеми дълбоко въздух, вземи го в ръце и благодари, че го имаш – уверявам те, че грижите и любовта си заслужават усилията.

Освен това, много е важно да се свържеш и с много приятели и роднини (не само с баба), които ще донесат още повече свежест в дома ти. Понякога е добре също заедно с партньора ти да оставите бебето на грижите на някой друг, а вие да излезете някъде заедно и да преживявате отново незабравимите моменти на безгрижието – това ще подхранва брака ви и ще го позиционира за дълготраен успех!

Нови промени
За разлика от предишните няколко месеца, когато не можем да забележим кой знае какъв отклик и движения от страна на бебето (най-голямото постижение през този период е било задържането на главичката), настъпва промяна. Кои са най-вълнуващите промени, на които ще стане свидетел родителят през този период?

Сядането
Поради факта, че бебето вече използва по-големи мускулни групи от тялото си, то, най-вероятно, ще съумее да седне самичко. Много родители използват възглавници, за да помогнат на бебето да седи за по-продължително време – ако ти харесва този подход, използвай го! Все пак, имай предвид, че най-малко на шест месеца бебето ще може да седи в седнала позиция, без помощта на ръцете си.

Претълкулването
Това е една реално съществуваща и много вълнуваща възможност между петия и шестия месец, предшествана от движения на ръцете и краката. Повечето бебета се претълкулват от коремче на гръбче, но не след дълго е възможно да се наблюдава и обратното действие – претълкулване от гръб на корем.
– Разширяване на зрителното поле

Твоето бебе вече ще има способността да следва с очите си движещ се предмет във всички посоки, а също и да се фокусира върху хора или предмети, намиращи се на около метър разстояние. Едно от любимите му занимания може да се окаже взирането в цветни списания с ярки картинки – възползвай се от неговото любопитство!

Движението на главата
Бебето ще започне да задържа главичката си за по-продължително време, най-вероятно, когато се намира по коремче и се опитва да види нещо интересно пред себе си. Веднага, щом забележиш тази стабилност на главичката, можеш да съдействаш за заздравяването на мускулите на шията, като движиш дрънкалка или ярък предмет пред очите му – това ще събуди неговия интерес.

Разпознаване на нови звуци
Една от най-удивителните способности на бебето през този етап от развитието е да гука и издава всевъзможни звуци и сигнали, а към края на седмия месец вече ще бъде способно дори да имитира звуците, които ти отправяш към него. Можеш да стимулираш по-ранната имитация, като назоваваш простички думи, най-често перифраза от любими срички, които то издава. Съпротиви се на изкушението да повтаряш неговите бебешки фрази, а по-скоро завършвай звуците в реални думи.

По-координирани движения с ръцете
Бебето ще става все по-ловко и движенията с ръцете ще стават все по-координирани. Ето някои от удивителните движения, които то ще бъде способно да извършва:

– ще започне да се протяга към интересни предмети;

– ще прекарва повече време с отворени длани, вместо със стиснати юмручета;

– ще пуска предмети да паднат, а също и ще ги прехвърля от ръка в ръка;

– на около шест месеца то ще може също и да хваща предмети, макар и само с палец и пръсти;

– ще харесва също да си играе с дрънкалки и играчки, издаващи различни звуци;
ще обича да докосва и натиска гумени играчки с различни текстури.

Съвети за безопасност
– Никога не оставяй бебето самичко на легло, ако не е обезопасено.

– Внимавай какви предмети даваш на детето – пази го от малки частички, които могат да попаднат в устата му и да бъдат погълнати.

– Никога не оставяй дори и за секунда бебето самичко при къпане.

– Окачи въртяща се, пееща играчка на леглото, тъй като то вече ще проявява интерес към по-сложни модели и по-многообразни цветове.

– Сложи цветни и разнообразни предмети около него и из цялата стая. Това, определено, ще го стимулира, а и още от самото начало ще създаде позитивна представа за света около него.

Сънят на бебето в четвъртия месец
В сравнение с първоначалния етап от развитието на детето, след третия-четвъртия месец мама и татко ще могат да си отдъхнат – макар и не напълно, сънят на бебето ще бъде по-предвидим. Между втория и четвъртия месец или малко след това, бебето вече трябва да е преустановило нощното хранене, така че за щастие на всички, нощните часове ще изпълнят основното си предназначение – да бъдат време за почивка, а не за среднощна закуска.

След шестия месец детето вече ще може да прекара около 8 часа в сън през нощта, без да бъде хранено. Ако то продължава да се събужда на по-кратки периоди, най-вероятно, храната не е причината, така че, не затвърждавайте този вид поведение.
Навлизайки в този период, за теб ще бъде разумно да започнеш да ориентираш бебето към самостоятелно заспиване. По този въпрос съществуват цели книги (много от тях напълно противоречащи си), но, за да не се объркаш в съществуващите схващания, може би, ще ти бъде полезно да имаш предвид следващите няколко съвета:

– Бъди гъвкав. Всяко дете има свой уникален темперамент. Методите, които използваш с едното дете, могат и да не бъдат адекватни при отглеждането на второто. Старай се да паснеш своите методи към уникалния темперамент на детето – ако бебето плаче и при най-малкото ти отделяне от него, вероятно е добре да го оставиш за момент, преди да откликнеш към нуждите му. В друг момент то ще се нуждае от безусловно обгръщане с нежност.

– Създай рутинни дейности преди лягане. Повторението на едни и същи действия преди лягане ще създаде асоциации от страна на бебето с времето за лягане – люшкането, храненето, пеенето и ако не сте много изморени – къпането.

– Старай се да поддържаш две дневни спанета – сутрин и следобед за период 2-3 часа всяко от тях. Това ще държи бебето свежо през останалата част от деня.
Дай шанс и на твоя партньор да се включи в приспиването. Когато тези дейности се изпълняват от повече хора, бебето започва да асоциира самите дейности със заспиването, а не с определена личност. Освен това, създава близост.

– Опитай се да оставиш бебето да заспи самичко. През тези няколко месеца ще имаш уникалната възможност да създадеш навици на бебето да заспива само – вероятно на по-късен етап това ще бъде по-трудно, тъй като след шестия месец децата навлизат в период, наречен страх от отделяне (естествена проява на силно безспокойство, при която детето се бои от възможността да бъде оставено). Ако след шестия месец детето все още продължава да бъде непрекъснато люшкано и приспивано, създадената рутина може да направи самостоятелното заспиване почти недостижима цел за много родители.

– Спи спокойно. Имай предвид, че бебето може да се събужда на няколко пъти през нощта, без да има нужда от нещо специално. Ако са минали по-малко от осем часа от съня на бебето, най-вероятно причината не е свързана с “неядене” и просто не е необходимо да откликваш с люшкане, пеене и гушкане. Откликвай на детските нужди, когато си сигурен, че става въпрос за нещо сериозно.

Хранене на бебето през четвъртия месец

По отношение на излагането на бебето на нови вкусове, различни от майчиното мляко или адаптираното мляко, е установено, че ефективността на храносмилателната система по отношение на абсорбиране на други храни се увеличава значително между четвъртия и шестия месец. С или без сокчета и каши, детето ти ще е напълно готово за захранване след четвъртия месец. Подходяща възраст, в която децата са готови да поемат твърди храни без риск, е шест месеца, но не е необходимо да увеличаваш оборотите и да избързваш със захранването.  

В най-добрия случай, ние препоръчваме кърменето да продължи поне до шестия месец – майчиното мляко може да осигури  всички хранителни съставки и калории, от които бебето се нуждае. Не позволявай на никой да те убеди, че съществува крайна истина по отношение на захранването – поколения родители са извършвали това по най-различни начини. Без да налагаме мнението си като „абсолютна истина“, ние ще ти дадем някои препоръки, които ще ти помогнат да преминеш през този процес възможно най-безболезнено.

Как да започнем?
1. Вземи малко храна с лъжичката и я постави между устните на бебето като му говориш нежно.

2. Провери реакцията на бебето. Ако храната му харесва, дай му още, докато изяде една пълна лъжичка, след което го дохрани с мляко.

3. Ако бебето не иска храна или изглежда незаинтересовано, не го насилвай, просто изчакай със захранването за по-късно.

Принципи на захранването

1Увери се, че детето е готово за захранване.

Не е задължително да започнеш със захранването веднага, щом детето навърши четвъртия месец – необходимо е да бъдат налице и някои признаци за това. Ето някои от тях: способност да задържа главичката си, желание за поставяне на различни предмети в устата, поставяне на езика пред биберона, когато иска да спре да суче.

2. Вземи решение с какво да започнеш.
Различните педиатри ще ти дадат различни мнения по отношения на първите вкусове – някои ще ти предложат да започнеш с пюре, други с оризова каша, а трети – със сокчета. Никое от тези предложения не бива да се издига в култ, но ние препоръчваме захранването да започне с адаптирана оризова каша, тъй като се възприема добре, съдържа желязо и рядко предизвиква алергии. На българския пазар вече има адаптирани оризови каши – можеш да ги използваш като внимателно следваш инструкциите за приготвяне.

3. Бъди ориентиран по отношение на количеството.
Започни с една чаена – до една супена лъжица оризова каша дневно за първите два-три дена и ако няма проблеми, продължи с две-три супени лъжици оризова каша веднъж или два пъти дневно и после замести едно цяло ядене. Това е примерен вариант за започване на захранването в продължение на една седмица. Не е необходимо да се стерилизират допълнително съдовете.

4. Въвеждай всяка нова хранителна група (от една до три супени лъжици), няколко дни след предишната.
След като бебето вече усвоява добре оризовата каша (две-три лъжици на хранене), можеш да добавиш и други зърнени каши, като овесени или пшеничени. Наблюдавай реакциите на детето – разстройство, алергия или обрив. Ако се появи такава реакция, смени веднага храната или отложи захранването за по-късно. Все пак, имай предвид, че реакции и алергии към храни на тази възраст се срещат изключително рядко.

5. Разшири менюто, въвеждайки зеленчуците.

След като бебето вече усвоява добре зърнените храни, можеш да добавиш зеленчуци. Ние бихме те посъветвали зеленчуците да имат предимство пред плодовете, тъй като по този начин ще предотвратиш привързването на бебето към сладки вкусове, а това може да го накара да пренебрегва зеленчуците.

6. Продължи с плодовете.

7. Въведи месото и рибата най-накрая. 

8. Въведи задължително водата между отделните храненията, но не по време на самото хранене. 

 

Пособия за захранване

  • Пластмасова лъжица и вилица;
  • Купичка;
  • Лигавник;
  • Чашка за вода и напитки;
  • Висок стол.

 

Видове храни

Имаш няколко възможности, които можеш да използваш при хранене на бебето:

Домашно-приготвени храни – този вариант е сравнително евтин и детето може да консумира храната във възможно най-свежото й състояние. Слабост на домашно-приготвените храни е, че отнемат много време, за да бъдат приготвени. Бихме посъветвали домакините да поставят винаги взаимоотношенията със съпруга си и детето преди приготвянето на храните и останалите домакински задължения. Съпрузите също би трябвало да проявят усилие и да сменят жените си в кухнята.

Готови бебешки храни – можеш да ги откриеш в изобилие на българския пазар. Употребата на този вид храни се изразява в удобство и бързина при приготвяне, а слабостта – в адекватния избор, цената и множеството консерванти, сол и захар, съдържащи се в много от тях. Готовите храни са много удобни за употреба при пътуване.

Бебешка кухня – това е възможно най-евтиния вариант, който се предпочита от повечето майки. Все пак, преди да се спреш на тази възможност, имай впредвид, че това ще се отрази значително на твоя собствен избор при приготвяне на детското меню, а и качеството на кухнята, вероятно, няма да е на същото ниво.  Възможно е детето да не харесва много от храните и да не може да ги изяжда.

11 “не”-та, важни при захранването

1. Не действай под натиск.
Твоите баба, леля, личен педиатър или собственото ти нетърпение могат да се окажат твърде лоши съветници, ако упражняват прекомерен натиск върху теб. Спокойствието, увереността и личното убеждение са най-добрите приятели на всеки родител, така че, ако усетиш себе си принуден да бързаш със захранването, просто поеми дълбоко въздух и си дай повече време. По-добре е да изчакаш, отколкото да робуваш на външни влияния!

2. Не насилвай детето.
Насилването на едно дете да се храни може да предизвика алергия към същия вид храна в бъдеще и е напълно излишно. Добре е също да следиш за реакциите на бебето – дали извръща глава, дали изглежда незаинтересовано към храните или плаче. Ако забележиш някои от изброените симптоми, спри да настояваш – насилването може да предизвика състояние на непрекъснато ядене от страна на детето, дори и когато не изпитва глад. Всъщност, оказва се, че насилването на детето да яде лежи в основата на затлъстяването. От друга страна, може да предизвика  и  нежелание да яде. И двете крайности са опасни.

3. Не бързай с предлагането на соковете.
Някои бебета могат до такава степен да се привържат към бутилката със сокче, че да държат зъбите си потопени в захар през голяма част от времето. Друг недостатък на ранното предлагане на сокове е, че бебетата могат да ги предпочитат пред други храни, които представляват не по-малко важен хранителен източник – зеленчуците, например.

4. Не заменяй новите храни, а ги добавяй. След като вече са били добавени новите храни, следва да се завърши с кърмене или хранене с адаптирано мляко.

5. Не предлагай подправени храни, ядки, мазни храни или храни с консерванти.
Бебето трябва да свикне с естествените вкусове на храните. Не вярвай на лъжата, че бебетата трябва да ядат подсладени или подсолени храни – вкусът се изгражда от родителя, той не се създава, в резултат от прищявките на детето. Можеш да предлагаш също и добре сварени пресни яйца – в началото само жълтъци.

6. Не предлагай горещи храни – стайната температура е напълно подходяща за повечето бебета.

7. Не давай мед на бебето. 
Вероятно знаеш от собствената си майка, че залъгалката, потопена в мед, ще му подейства добре. Нищо подобно! Бебетата, които се хранят с мед преди да са навършили една година, могат да развият бебешки ботулизъм – вид хранително отравяне, което има опасност да засегне нервната система.

8. Не предлагай краве мляко на бебето – преди края на първата година това може да допринесе за развитие на алергия към протеина, съдържащ се в него.

9. Не оставяй бебето в легнало положение с бутилка в уста – това създава идеални предпоставки за развиване на ушни инфекции.

10. Не откликвай на плача на бебето непременно с хранене. В противен случай твоето дете може да яде без да е гладно и да има проблем с наднормено тегло в бъдеще.

11. Не храни бебето директно от буркана. Вместо това я пресипвай в паничка и остави останалото количество в хладилника. Ензимите или бактериите, които се съдържат в слюнката, могат да я замърсят или заразят.

Следват три мита за грижата за зъбките на бебето в четвъртия месец:

Мит 1 за зъбите.
Много родители започват да се притесняват излишно, ако не видят появата на зъбче до края на шестия месец. Това притеснение е напълно излишно, тъй като растежът на зъбите е строго индивидуален процес. Всъщност, не се безпокой, дори и ако не видиш никакви зъби до края на първата година – в такъв случай, добре е да се консултираш с твоя личен педиатър.

Мит 2 за зъбите. 
Появата на изобилие от слюнки кара някои родители да си мислят, че това е признак за скорошно поникване на зъбче. Това изобщо не е задължително – основната причина за поява на изобилна слюнка е, че в нея се съдържат антитела, които защитават устата и гърлото от проникването на вируси и бактерии, чиято поява е възможна от дъвченето на различни предмети. Друго значение на изобилната слюнка е да защитава устата от нараняване, тъй като през този период бебето непрекъснато пъха различни предмети в нея.

Мит 3 за зъбите. 
Твърде срещано погрешно масово схващане е, че растежът на зъбите предизвиква висока температура. Това е некоректно – растежът на зъбите може да предизвика температура, но не по-висока от 38 градуса. Ако е налице температура, по-висока от 38 градуса, нещо друго не е наред. Ако детето има болки, причинени от растежа на зъбите, можеш да му предложиш своя палец или пък гумена играчка.

Снимка: Иво Орешков

Вижте също:

Бебето в шестия месец

Всичко за първата година на детето

Opt In Image
Запиши се за бюлетина "Семейни новини"!
Стани абонат на блога ни и ще получиш достъп до:
  • безлатни статии от практиката, в които споделяме от практиката по какъв начин нашите клиенти се справиха с кризата в семейните отношения;
  • текущи промоции - обикновено с огромна отстъпка от редовната цена!
  • регулярни безплатни съвети, които можете да свалите и приложите веднага. Намаляват семейните конфликти - гарантирано!
  • новини за предстоящи наши продукти и събития;
  • безплатни съвети за семейството/отглеждането на децата почти всеки ден...

*Ние събираме, съхраняваме и обработваме Вашата лична информация според тази Политика за поверителност.

 

Tags: