бебето

Зрение
Новороденото може да фокусира погледа си на разстояние от около 15 до 30 см., но изображенията, намиращи в този обсег, са все още неясни и размазани. Често се случва бебето да се взира в своя протегнат юмрук, ако той се намира в полезрението му. Със заздравяването на очните мускули зрението става все по-координирано и новороденото ще може да наблюдава и движещи се изображения. Най-вероятно, твоето бебе ще предпочита да изучава прости, контрастни или черно-бели изображения – квадрати, ивици, спирали, кръгчета или пък огледалце, прикачено на легълцето.

На около два месеца то вече ще може да координира движенията на очите си, а също и да задържа главичката си достатъчно дълго, за да ги фокусира на определен предмет. След три месеца обсегът на зрение ще достигне до етап, в който бебето ще бъде в състояние да разпознава родителите си, когато се намират в стаята.

Често се случва бебето да кръстосва очите си, докато се взира в изображение или обект. Това е нещо напълно нормално, но ако това поведение продължи след шестия месец, заведете детето на преглед при очен лекар.

Как може да помогне родителят, за да се развие зрението на бебето?

– Помни, че взаимоотношението с детето е по-важно от всичко останало. Контактът с очите (особено по време на и след храненията) развива не само зрението – то съдейства за емоционалното сближаване между родителя и детето;

– Първоначално бебето няма да може да следи предмет с очите си. Можеш да му помогнеш в това отношение, като вземеш цветен обект и го движиш в кръг или наляво-надясно пред очите на бебето;

– Окачи въртяща се играчка на креватчето, която да стимулира развитието на очните мускули на детето;

– Бебетата обичат да се взират в малко огледалце, така че, можеш да използваш тази идея. Не вярвай на бабините деветини, че детето не трябва да се оглежда, докато е малко – това няма нищо общо с реалността.

– Приближавай и отдалечавай от очите на бебето картончета с прости черно-бели изображения и ярки цветове.

Слух
Новороденото е напълно способно да чува многообразни звуци, но ще притежава различна чувствителност към тях, в сравнение с другите бебета. Способността детето да възприема звуците около себе се е пряко свързана с неговия темперамент. Както и при възрастните, някои деца имат склонността да спят много леко и да се събуждат лесно, докато други остават спокойни, дори и в стаята да кънти силна музика.

Препоръчва се нивото на звука около бебето да е не по-силен от децибелите, характерни за един спокоен разговор – шумната среда се отразява на активността на бебето. Ако плануваш да посетиш шумни мероприятия, футболен мач или концерт, остави детето в къщи.

Развитие на слуховите възприятия:
– През първите няколко седмици бебето ще започне да обръща внимание на определени звуци, най-вече, на гласовете на родителите или на онези, които се грижат за него;

– След втория месец бебето ще разпознава твоя собствен глас и дори ще обръща очи към теб, когато го разпознае;

– Около третия месец бебето вече ще откликва на различни звуци и ще се обръща към техния източник.

Как може да помогне родителят, за да се развие слухът на бебето?
– Колкото е възможно, по-често пускайте тиха музика на бебето, за предпочитане класическа;

– Говорете на бебето – то се нуждае да чува, преди всичко, успокоителен човешки глас;

– Излагайте бебето на, колкото може, повече разнообразни звуци – звън, тракане, нежно пеене и т.н.

Обоняние
– Много нови родители подценяват ролята на миризмата при бебетата. Те смятат, че обонянието се развива с времето. В крайна сметка, бебето не е било излагано на никакви миризми преди това, така че, едва ли е способно да усеща мирис в самото начало. Това е напълно погрешно. Новородените разпознават миризмата на амниотичната течност след раждането, което доказва, че те могат да усещат миризмите, още докато са в утробата.

Всъщност, бебетата миришат по време на бременността – те поглъщат течност и техните рецептори на обонянието са потопени в нея.

Ето още няколко факта, свързани с обонянието:
– След раждането, обонянието е едно от първите неща, които свързват родителите с детето;

– Само един час след раждането новороденото може да се насочи към зърното на гърдата на майка си по миризмата;

– За две седмици бебето е способно да различава миризмите, особено миризмата на майчиното мляко от миризмата на други кърмачки;

Как може да помогне родителят, за да се развие обонянието на бебето?

– Миризмата на майчиното мляко утешава до голяма степен бебето. Напои малко парцалче с кърма и го дръж близо до креватчето на бебето, докато заспива. Това ще му напомни за теб и ще му подейства успокояващо.

– Предлагай на бебето различни аромати. Например, миризмата на масло стимулира сученето, най-вероятно, защото напомня на бебето за майка му. Миризмата на лимон също действа успокоително.

– Излагай бебето на аромати, които са свързани с твоята собствена личност – например, парфюма ти. Това ще създаде допълнителна близост помежду ви.

Допир
Новореното е чувствително към допира. Допирът за бебето е една изумителна сила – когато то остане недокоснато, умира. Бебетата се нуждаят от утешаване и докосване – те определят бъдещата им емоционална стабилност. Установено е, че бебетата, които са докосвани рядко, имат с 20% по-малки мозъци от онези, които са докосвани много.

Бебетата, които са били гушкани, утешавани или люлеени от родителите, много по-бързо наддават, прохождат, пълзят и се движат. Те са също по-активни, спят по-добре, развиват по-високо IQ и имат по-силна имунна система от онези, които просто са били оставяни на своите легълца.

Направени са многобройни независими проучвания, потвърждаващи, че докосването е също толкова важно за физическото, емоционалното и когнитивното развитие, колкото и яденето и спането. Докосването е важно изразяване на любов, която ще подхранва емоциите на детето, дори и още преди то да разбира смисъла на думите.

Една от причините, поради които бебетата толкова силно копнеят за докосване, е течността, изпълваща утробата на майката. Споменът от плуването в течността е вероятно причината, поради която толкова много бебета се утешават по време на къпане. С нарастването на възрастта на бебето, то става все по-чувствително към различни видове текстури. Не след дълго, то вече може да усеща различни предмети, но най-много от всичко обича да бъде докосвано от своите родители; както и да го милват, галят и масажират.

Между четири и шест седмична възраст твоето бебе ще започне да “се отплаща” за грижите, които полагаш за него и най-вероятно, ще те възнагради с първата си усмивка. Това е един незабравим миг, който ще ти напомни, че грижите за детето наистина си заслужават усилията. Нещо повече – бебето ще стане особено селективно за хората, които имат влияние в живота му и не всеки ще получава красивата усмивка. Може би, това ще бъде сигнал за бащите да отделят повече време на своите деца и да споделят отговорностите на родителството. Или пък, сигнал за майките, които са оставили бебето на грижите на някой друг, да преосмислят своите приоритети.

На около два месеца бебето ще започне да “гука”, най-често в отклик на твоето нежно говорене.

Как може да бъде сигурен родителят, че бебето му е достатъчно докосвано?

– Люшкай често бебето – на този етап това със сигурност е неговото любимо преживяване;

– Използвай времето за смяна на памперса, за да го докосваш по коремчето, крачетата и ръцете;

– Масажирай тялото на бебето, използвайки бебешки лосион;

– Обгърни бебето с цялото си тяло, докато го храниш.

По време на първите десет дни от живота си бебетата изгубват и след това отново възстановяват около една десета от своето тегло при раждането. След това започват да наддават с около 350-750 грама на месец. Също така, те израстват на дължина с около 2,5 – 4 см. месечно.

Растеж и развитие
Стой във връзка с твоя личен педиатър, с който заедно да следите как се развива детето. Не се колебай да се свържеш с него, ако имаш съмнения за това, дали бебето наддава достатъчно. Все пак, не бързай да изпадаш в ужас при всяко възникнало съмнение – тези дани са условни за всяко дете и зависят от начина на хранене и неговите гени.

Движения
През първите няколко месеца ти ще станеш свидетел на драматични промени в движенията на бебето. Ето и някои от характерните за този етап от развитието движения:

При раждането ръчичките и краченцата на бебето потрепват, а брадичката се мърда. Много от движенията на новороденото представляват рефлекси, като, например, рефлексът на сученето и рефлексът на сграбчването (хващането на подаден пръст или предмет).

Интерес представлява също и шийно-свиващият рефлекс. Когато бебето завърти главичка в една посока, ръката от същата страна се стяга, а другата се огъва – този рефлекс наподобява характерната поза за водене на фектовка.

Друг рефлекс е рефлексът на стъпването – когато бебето се държи в изправено положение, то прави малки стъпки. Това няма нищо общо с прохождането на бебето, а представлява рефлекс, който отминава, когато бебето навърши два месеца.

Между два и три месеца бебето ще започне да проявява любопитство към собствените си ръце и ще ги разтваря по-често; ще ги насочва към очите и устата си.

Към два месеца бебето ще може да повдига главичка за малко, докато лежи по коремче. Все пак, продължавай да придържаш главичката му до три-четири месечна възраст.

Взаимоотношения с приятелите и роднините
Тъй като родителите са основният и най-важен авторитет в живота на детето, те би трябвало да решават кой може и кой не да посещава бебето. Имунната система на бебето е все още слаба и неразвита и поради това е добре да се постараете заедно с твоя партньор да излагате бебето на колкото се може по-малко възможности за създаване на инфекция.

Предлагам ти няколко съвета, свързани с приятелите и роднините:

– Не се колебай да откажеш посещение и на най-близките си роднини и приятели, ако проявяват дори и минимални симптоми на някакво заболяване. По-добре е да рискуваш да ти се обидят, отколкото да рискуваш причиняването на инфекция.

– По възможност, дръж бебето далеч от тълпи и големи групи от хора през първите два-три месеца от живота му.

– Сведи посетителите до минимум и по възможност, включи телефона си на секретар, а GSM-а на гласова поща.

Взаимоотношение с братчето или сестричето
Може би смяташ, че братчето или сестричето ще се зарадва, особено на новото бебе, но това изобщо не е задължително. Напълно е възможно да видиш прояви на ревност и дори изблици на агресия. Предполагам, следващите няколко съвета да се окажат полезни за теб в това отношение:

Първо – Помни, че отговорността за новия член на семейството не отменя отговорността и за другото ти дете. То не трябва по никакъв начин да бъде пренебрегнато за сметка на другото.

Второ – Увери се, че отделяш достатъчно време на по-голямото дете (деца). Ако не го направиш, почти сигурно е, че баткото или каката ще започне да използва всякакви средства, за да привлече твоето внимание и дори може да започне да действа като бебе – да се нааква, да чупи неща, или да се тръшка на пода. Вместо да си губиш времето като го смъмряш за “бебешкото” му поведение, по-добре се постарай да отделиш специално време през деня за него. Накарай го да се почувства почетено, обичано и специално и проблемите в тази сфера значително ще намалеят.

Трето – Проведи кратък курс на обучение и инструкция на баткото или каката, който да включва следните моменти:

– Да не се позволява на малките деца да хващат бебето, да го разнасят или да играят игри с него;

– Бебето да се докосва само с измити ръце;

– Бебето може да се докосва нежно, като се избягват очите, устата и носа, но само в присъствието на мама и татко.

Да помогнем на бебето да заспи по-бързо
Нормалният диапазон за спане на бебето обхваща от 12 до 18 часа, но това не е нещо непрекъснато – защото, поради нуждата от хранене на всеки два-три часа, бебето ще се събужда и най-безцеремонно ще поиска своята “порция”. До края на първия месец ще са необходими поне две ставания през нощта, за да бъдат задоволени хранителните нужди на бебето.

Разбирането за двете основни фази на съня
И възрастните, и децата преминават през две фази по време на сън – повърхностен и дълбок, но през първите три месеца от своя живот бебетата имат уникален стил на редуване на тези фази.

Когато възрастният (както и децата над три месеца) заспят, първата фаза, в която той навлиза, е фазата на дълбокия сън. Всъщност, фазата на дълбокия сън при възрастните представлява около една четвърт от целия сън, а три четвърти представлява фазата на повърхностния сън. Бебетата до три месеца навлизат първо във фазата на повърхностния сън и след това във фазата на дълбокия, като и двете фази представляват по 50% от общото количество на съня, редуващи се на всеки 30 минути.

Този уникален стил на спане на новороденото още от самото начало предразполага към поне няколко безсънни нощи на мама и татко. Ето защо, бебетата се будят много лесно (най-вероятно, те се намират във фазата на повърхностния сън).

Как да създадем режим на бебето да спи през нощта?
След като дойде на бял свят бебето, все още не разбира разликата между деня и нощта – то ще се нуждае от известна помощ, за да се научи да ги различава. Някъде около втория месец бебето ще може да издържи и на по-големи интервали между храненията и това ще бъде голямо облекчение за мама и татко, които най-накрая, ще могат да си отдъхнат и наспят. Към третия месец бебето ще може да прекара между седем и осем часа в сън необезспокоявано, но това не е абсолютно правило.

Съществуват много спорещи лагери за това, как да помогнем на бебето да заспи. Някои смятат, че е задължително бебето да се приспива и да се люшка през цялото време, докато други препоръчват да се оставя да заспива само на леглото. Ние не препоръчваме крайностите, а по-скоро ти предлагаме да използваш подхода, който ще пасне най-добре на уникалния темперамент на твоето дете. Имай предвид следното:

1. Няма начин да “изчислиш” кога точно бебето ще може да заспива през нощта – не съществува “правилна” възраст за заспиване. Както и при всеки етап от детското развитие детето ще усвои този навик по-рано или по-късно от други бебета, а сравнението с други е прахосване на време.

2. По време на първите няколко месеца от живота на бебето е неприемливо да се оставя бебето да плаче, без да се откликне към неговите нужди. Невъзможно е едно дете да бъде разглезено на тази възраст.

Ето и няколко препоръки за помагане на бебето да заспи през нощта:

– За да сведеш умората до минимум, опитвай се да спиш и през деня заедно с бебето;

– Люшкай и прегръщай бебето преди заспиване;

– Не е задължително да откликваш в същата секунда, в която се обади бебето, още по-лошо, ако откликваш веднага с кърмене или бутилка. Изчакването на една-две минути няма по никакъв начин да навреди на бебето;

– Тихата музика (най-добре класическа) действа успокояващо на бебето и ще му помогне да заспи, а също и увиването в светло одеало;

– Предложи бутилка или накърми бебето преди лягане, но не прекалявай с храненето;

– Опитай се да увеличиш времето, през което бебето е будно през деня. Говори му, люшкай го, прави му масаж и не го оставяй да заспи веднага след хранене. Ако заспива, докато го кърмиш през деня, можеш нежно да го ощипеш по нослето, за да го събудиш.

Също така, добре е да събудиш бебето, ако дрямката му е траяла повече от три часа;

– Бебетата често се въртят в леглото по време на сън (особено, когато се намират във фазата на повърхностен сън);

– Избягвай да откликваш незабавно, ако бебето се разшава;

– Избягвай взаимодействието с бебето през нощта. Включвай нощна лампа и избягвай шумните разговори. Време е за сън.

Значение на плача при бебетата
Всъщност, плачът на бебетата е една много важна форма на комуникация, чрез която ние разбираме за техните нужди – хранене, нужда от повече топлина или прегряване, пълен памперс или просто нужда от емоционална подкрепа. След шестия месец понякога децата започват да плачат и с цел да привлекат вниманието на хората около себе си. Това може да накара една майка да бъде около бебето по 24 часа на ден и затова е много важно да се научите да се вслушвате в интонацията на гласа му, за да можете да отличавате истинската нужда от това – детето да получи внимание точно сега!

Друго нещо, което можете да направите (най-препоръчително, поне след шестия месец), е да използвате паузите в плача на бебето и тогава да откликвате към него. Това ще затвърди правилното поведение и дори е възможно хленчовете да изчезнат напълно!

Винаги, когато бебето плаче, през твоя ум трябва да минават следните няколко варианта:

– бебето иска да се храни;

– бебето се нуждае от смяна на памперса;

– бебето се чувства неудобно или некомфортно (може би му е топло, студено или преживява някаква болка);

– бебето търси емоционална близост.

Снимка: Иво Орешков

Вижте също:

Бебето в четвъртия месец

Бебето в шестия месец

Всичко за първата година на бебето

Втората година на детето

Opt In Image
Запиши се за бюлетина "Семейни новини"!
Стани абонат на блога ни и ще получиш достъп до:
  • безлатни статии от практиката, в които споделяме от практиката по какъв начин нашите клиенти се справиха с кризата в семейните отношения;
  • текущи промоции - обикновено с огромна отстъпка от редовната цена!
  • регулярни безплатни съвети, които можете да свалите и приложите веднага. Намаляват семейните конфликти - гарантирано!
  • новини за предстоящи наши продукти и събития;
  • безплатни съвети за семейството/отглеждането на децата почти всеки ден...

*Ние събираме, съхраняваме и обработваме Вашата лична информация според тази Политика за поверителност.

 

Tags: