Начинът, по който се справяме с кризите в живота си, определя в какви ще се превърнем.

Когато се намираме на дъното, ние имаме само два варианта:

Да се провалим напълно

или…

… да изплуваме нагоре.

Добрата новина е, че когато се банкрутирал (за различните хора това значи нещо различно), единствената ти възможност е да се отправиш нагоре.

Наскоро една жена ми писа, че не вижда нищо в живота си, освен да се самоубие заради натрупани задължения.

Помолих я да ми даде само един час, за да поговорим.

Резултатът беше, че тази дама промени напълно своята перспектива и взе решение…

… да предприеме първата малка стъпка за подобряване на своята ситуация.

Тя се отправи към повърхността.

Очаква се, че всеки човек ще преживее поне веднъж в живота си една изключително разтърсваща житейска криза. Ако сме наясно с този факт, това би увеличило шанса да се справим (или поне да сме по-добре подготвени).

Банкрутът (финансов, емоционален, социален – за отделните хора това значи нещо различно) всъщност е уникална привилегия.

  • Отчаянието създава иновация и празните джобове раждат идеи…
  • Преживяването на отхвърляне ти дава шанс да намериш приемане отгоре, както и да намериш силите да се приемеш сам…
  • Загубите на ценни хора в живота те предизвикват да простиш и да ги приемеш, въпреки пораженията, които са ти нанесли.
Opt In Image
Две книги за цената на една!
Не пропускай най-важната задача като родител!

Подобри своите отношения с децата у дома.

 

 

Негативните преживявания в живота ни правят по-силни!

Дъното е страхотно място да започнеш начисто – изкарва най-доброто у теб и ти помага да осъзнаеш най-лошото.

Дъното ти помага да разбереш от какво си направен и ти предоставя уникалната възможност да победиш.

Великите личностни не са велики само заради техните силни моменти, представляващи всъщност апогея им.

Ако Чърчил или Линкълн бяха живи днес, вероятно щяха да бъдат критикувани и презирани повече от всеки друг в социалните мрежи.

При все това, те останаха в историята на онези, които се променили света към по-добро.

Преминаваш ли през криза?

Ти можеш да я преодолееш!

Ето защо днес искам да ви запозная с три склонности, които да вземем предвид, когато се окажем на дъното, независимо дали става въпрос за финансова, социална, емоционална или кариерна криза.

Три важни склонности, които да избягваш, ако си ударил дъното:

Негативна склонност №1: Самообвинение. Бягай от вината, срама и самообвинението и непременно се заобгради с приемащи хора. Част от причините толкова малко хора да успяват да се справят с криза е трудността при намиране на адекватна помощ и подкрепа! Възможно е околните да те презират и обвиняват, а средата да се е оказала токсична, но ти просто трябва да простиш на себе си, за да се придвижиш напред.

Негативна склонност №2: Проекция. Най-просто казано, проекцията представлява прехвърляне на отговорност върху някой друг. Ние можем да проектираме собствените ни негативни мисли и усещания, насочвайки ги към по-удобна мишена. Това действие ни освобождава от лична отговорност!Става въпрос за склонността да стоварваме разочарованията си върху най-близките хора. Поради тази причина много от нас се опитват да избягват близките си взаимоотношения, тъй като те им носят болка.

Негативна склонност №3: Емоционален срив. Немалко хора остават в плен на собствените си травми и минали наранявания. Емоции, като страх, вина, отхвърляне, самота, безнадежност или нараняване, могат да бъдат силни до такава степен вътре в нас, че да изкривяват реалността.

Някои идеи:

  1. Отношението е всичко. Негативните преживявания ни правят по-силни. Ситуациите на загуби ни учат да прощаваме. Празните джобове могат да донесат нови идеи. Именно начина, по който се справяме с тези ситуации определя в какви ще се превърнем. В дъното се крие иновация, там се раждат нови възможности. Движението би трябвало да бъде задвижвано от вътрешното убеждение, че ние можем да успеем. Нашето отношение е всичко;
  2. Запиши фактите. Оцени фактите и допуснатите грешки. Следва да си зададем въпроса: „Наистина ли се намирам в криза или емоциите ми са притиснати, поради някаква причина?“ Също: „От какъв характер е кризата: лична, финансова, кариера, криза на вярвания и ценности?“ Често нашите емоции си играят с ума ни и е възможно да карат кризата да изглежда по-сериозна отколкото е всъщност.
  3. Състави план за действие. Трудно ще се отправим нагоре, ако не изработим стратегия как ще се случи този процес. Нека предложа нещо… Помисли за 3-5 души, които са се сблъсквали със ситуация, подобна на твоята. Добре е те да са по-възрастни и доказали се в областта си личности. Какво ще кажеш, ако им се обадиш и ги попиташ: „Коя беше твоята най-голяма криза в живота ти?“ Изчакай за отговора и след това попитай как са излезли от нея. Запиши отговорите без да казваш нищо за твоята криза и ще разполагаш с 3-5 готови решения как да отлепиш от дъното! Следващата седмица отново им се обади и ги помоли да предложат нещо, което е специфично за твоята ситуация. По този начин ще разполагаш огромен набор от идеи. Просто приеми проблемите с готовност за изработване на стратегия за разрешение.
  4. Изгради резерви – емоционални, времеви, материални, резерви от приятели.

А как ти се справяш с кризите? Ще ми е интересно да разбера в секцията за коментари по-долу…

Opt In Image
Две книги за цената на една!
Не пропускай най-важната задача като родител!

Подобри своите отношения с децата у дома.

 

 

 

Tags: