IMG_6219

Позволете ни да ви направим съпричастни на семейната ни почивка в Рила и Пирин. Месец юни е идеалното време за бране на повечето билки. Ще споделим някои от най-важните с вас, които не можете да си позволите да пропуснете. Какво по-хубаво от това да излезеш на чист въздух и да се наслаждаваш на Божиите творения:) Гледайте това видео:

Жълт кантарион

Жълтият кантарион е тревисто растение, растящо из цяла България. Жълтият кантарион има противовъзпалително, успокояващо, кръвосъсирващо, противомикробно и леко разхлабително действие. Основната съставка на жълтия кантарион е мощният фитохимикал хиперицин, който има успокояващо действие и благодарение на него билката се бори успешно с депресии, стрес, безпокойства и психични неразположения. Помага при язвена болест и гастрит, болест на дванайсетопръстника. За да видите ефекта на хиперицина, разтрийте цветовете и ще видите как кантарионът освобождава тъмночервено масло.

Жълт кантарион

Хиперицинът също спомага раните да зарастват по-бързо. Не случайно древните римляни са използвали билката за превързване раните на своите войници. Ние също изпитахме това със Снежи като разтрихме с цветовете ухапване от комар. Мина й почти мигновено!

През 2005 г. германски фармацевти са изследвали ефектите на жълтия кантарион върху 5 489 души с депресия и са установили, че след 12 седмици резултатите са били същите, сравнени с контролната група, която е вземала типични антидепресанти. Днес са налице сигурни данни, че кантарионът може да лекува дори клинична депресия! (Charles Raison, MD Emory University’s School of Medicine)

Ето как можете да си направите и домашна тинктура. В буркан натъпчете цветове от жълт кантарион до 3/4 от обема на буркана. След това долейте малко 40-50 градусова водка или ракия, допълнете с цветове и пак долейте до горе. Оставете сместта да престои за около месец, като междувременно разтърсвате буркана всеки ден. След това прецедете получената тинктура с тензух. При силно стресови състояния използвайте по 2-3 пипети дневно.

________________

Мента
Мента

Ментата се е използвала от древността заради кулинарните, медицинските и ароматичните си свойства. Здравият, остър вкус и аромат на мента понякога се използва при заболявания като настинка. Консумацията на мента повишава апетита, действа добре при болки в стомаха и позиви за повръщане, премахва спазмите, действа и противовъзпалително. Мощен антиоксидант е срещу рак на дебелото черво. В България се срещат най-вече 9 вида с многобройни вариации, от които се отглежда M. piperita – черна мента.

Със Снежи обичаме да си правим чай от мента почти всяка вечер и действа много успокояващо след тежък ден:)
____________

Мащерка

_____________
Бял равнец

Opt In Image
Искаш ли и други материали като този?
Абонирай се за безплатни новини за семейния живот!
 

Tags: ,