Само преди няколко поколения, болестните епидемии изпращаха децата на бедни и богати родители в гроба. Днес епидемиите са от различно естество с не по-малко сериозни ефекти върху семействата.

Нарастващото влияние на цигарите, алкохола и наркотиците смъква с всяка следваща година възрастовата граница на потърпевшите.

Нека споделя с теб един тъжен факт: „Никое дете не е имунизирано срещу тази съвременна епидемия!“

Необходимо е да си задаваш този въпрос периодично, тъй като “вирусите” на вредните субстанции могат да се прихванат от тийнейджърите почти незабелязано.

Повече от важно е да мислиш дългосрочно в тази посока.

Кои са причините тийнейджърите да прибягват към наркотици?

Стремеж към независимост

Предполагам всеки ще потвърди, че по време на тийнейжърските години се наблюдава един естествен импулс към самостоятелност. От степента, до която тази тенденция ще има склонност да се прояви, зависи и позитивният изход на ситуацията.

Някои млади хора, с които говоря, имат склонността да настояват за своята независимост до степен, в която тя може дори да означава край на живота им.

Но… в крайна сметка, свободата, която завършва с робство, не е истинска свобода.

Любопитство

Някои тийнейджъри са по-любопитни от други, но обикновено научават за наркотиците далече още преди да са навлезли в юношеската възраст. Социални мрежи, телевизия, филми – масовата култура е насочена с все по-голяма сила към тази възрастова група. Те започват да си задават въпроса: “Как ли се преживяват тези неща?”.

Степента, до която може да настъпи пристрастяването, е функция на индивидуалните особености и подходящите насоки от страна на родителя.

Opt In Image
Две книги за цената на една!
Не пропускай най-важната задача като родител!

Подобри своите отношения с децата у дома.

 

 

Бягство от болката

Тази причина е една от най-вероятните. Поради динамичните промени по време на юношеските години, отчуждаването от близките и възможните трудни житейски обстоятелства, е възможно тийнейджърите да преживяват дълбоко емоционално нараняване.

Болката може да се окаже толкова силна, че те да опитват да я избегнат чрез излизане от тази неприятна реалност и използването на вредните субстанции.

Свързана статия: Самонараняването при тийнейджърите и какво можем да направим като родители?

Натиск от връстниците

Връстниците играят изключителна роля за емоционалното състояние на младия човек. Нуждата от принадлежност и идентичност могат да се проявят на неподходящото място и да надделеят първоначално установените ценности и лични убеждения.

Ролята на родителя през този период е решаваща – от една страна е важно насочването към групи от млади хора с подходящи ценности, а от друга – ограничаването на достъпа до групите с негативно влияние. Правилната намеса може да се окаже решаваща в голяма част от случаите.

Входната врата към наркотиците – никотин, алкохол и марихуана!

Малко са юношите, които преминават към директната употреба на кокаин или хероин. Входната врата, през която те се отправят към тези сериозни наркотици, са не толкова сериозните на пръв поглед цигари, алкохол или трева. Чувал съм дори родители да твърдят, че тези субстанции са сравнително “безопасни”.

Какви са фактите?

Една от най-смъртоносните субстанции е никотинът. Употребата на никотин може да доведе до изключително широк списък от ракови заболявания – на дробовете, устата, гърлото. Ефектите са дългосрочни. Тук дори не споменавам обичайните болести, като хронични бронхити, астма, сърдечно-съдови заболявания и преждевременна смърт.

Друга особеност на ранната употреба на никотин е, че води до изключително пристрастяване. Според някои проучвания, експериментирането с една-две цигари по време на тинейджърските години може да увеличи риска от превръщане в редовен пушач с 66%! Почти всеки пушач споделя, че първо е опитал да пуши през юношеските години.

Неизменен спътник на това ранно експериментиране са лошите компании, които често водят до задълбочаване в експериментирането и възможната употреба на наркотици.

Алкохолът е довел до загубата на повече човешки животи в сравнение с наркотиците и е най-трудната за преодоляване зависимост! Около 40% от всички смъртни случаи между 16 и 21-годишна възраст се дължат на катастрофа, а половината от тях се дължат на прекомерна употреба на алкохол. Алкохолът също е водеща причина за смърт, породена от невнимание, убийства, самоубийства, наранявания, изнасилвания и пр. 

Ще засегна накратко и марихуаната, тъй като по моему силно се подценяват нейното влияние и ефекти. Важно е да се отбележи, че преди 50 години почти никой не е обръщал внимание на тази дрога, тъй като по онова време е съдържала едва 0,2% тетрахидроканабинол.

Към днешна дата съдържанието на THC е поне 25 пъти повече, без да се броят още 400 химикали, отслабващи пряко имунната система. Използването на марихуана по време на тийнейджърските години може да се отрази директно върху растежа и развитието им.

Няма да влизам в подробно описание на всички видове вредни субстанции и техните съставки, но само ще изредя смъртоносните, обособяващи се в четири основни групи:

  • стимуланти (най-опасният от всички кокаин, амфетамини и метафетамини);
  • седативи, водещи до хипнотични състояния и избягване на реалността;
  • наркотици (опиати, кодеин, хероин);
  • халюциногени, като например LSD. 

Пристрастяването преминава през четири основни фази, като се започва с експериментирането (1), по-честата употреба (2), задълбочаването (3) и потъването в дрогата (4). Този процес на се развива за една седмица, а е нещо продължително. Поради тази причина правилното въвличане на родителя по време на тези етапи е от фундаментално значение за благоприятния изход от кризата. 

Какво може да направи родителят?

Opt In Image
Две книги за цената на една!
Не пропускай най-важната задача като родител!

Подобри своите отношения с децата у дома.

 

 

Започни отрано!

Не очаквай някой друг да образова децата ти по тези важни въпроси. Освен това вземи решение да бъдеш пример. Дискусиите за зависимостите трябва да присъстват редовно на семейната маса и да засягат не само наркотиците, а цигарите и алкохола, тъй като те са входа. Коментирайте ефектите от запалената цигара или бутилката, ако заедно сте станали свидетели на тези поведения от екрана или интернет. Говорете по темата, говорете и пак говорете. 

Изгради атмосфера на споделяне и близост у дома!

Аз бих започнал със състоянието на взаимоотношенията у дома, тъй като разклащането им носи най-голяма болка у младия човек. Създай подходяща атмосфера на граници и съпричастност. Подхождайте към изразяването на чувствата по положителен начин. Нека младият човек да има свободата да изразява онова, което чувства, дори и онова, което споделя, да контрастира с твоите собствени разбирания.

Бъди лидер!

Смятам, че голяма част от родителите днес са прекалено меки и избягват да се намесят решително, когато е необходимо. Избягвай да допускаш тийнейджърите да отиват на купон без там да присъства възрастен или по-зрял млад човек, чието влияние одобряваш. Ако се наложи, конфронтирай се директно с разпространители на наркотици, ако са успели да повлияят на твоя тийнейджър. Също, не се колебай да осигуриш по-сериозни последствия (като лишаване от привилегия), ако синът или дъщеря ти използва алкохол, цигари или наркотици. 

Имате ли още идеи, скъпи родители? Ще оценя, ако ги споделите в нишката на комуникация по-долу…