Докато децата съзряват, кратките инструкции и правилата, характерни за етапа на ранното детство, постепенно започват да бъдат измествани от съветите.

Истината е, че тийнейджърите не понасят да бъдат контролирани (ние също, нали?) и този факт създава предпоставки за ожесточени конфликти между поколенията.

Майката крещи: “Махни тази ужасна обеца от носа си!”

Дъщерята присвива рамене: “Модерно е, мамо!”

Бащата заявява: “Навремето най-радикалната музика, която слушах беше Мейдън.”

Синът се подсмихва: “Не си в час, тате. Сега са Линкинг парк.”

Толкова често влизаме в битки с тийнейджърите, които или не си струват усилията, или е станало прекалено късно, за да бъдат спечелени.

Съществуват битки, в които трябва да се въвлечем, но те са единици, и е нужно внимателното им подбиране.

Ако сме наистина добри родители, ние ще оказваме на децата си възможно най-ползотворното влияние, на което сме способни в ранното детство, и постепенно ще им даваме повече и повече свобода, докато съзряват, а накрая ще ги освободим напълно от своята опека, веднага щом навършат пълнолетие.

Да си контролиращ тийнейджър може и да е зле, но да си контролиращ родител е показател за наличие на липси.

Да сменяш памперси през първите две години от живота на твоето дете е добре, но да продължаваш да ги сменяш и през годините на пубертета (или още по-лошо – да не сменяш твоя собствен) показва, че ти самият се нуждаеш от помощ.

Свръхзащитените деца

Здравословните взаимоотношения между деца и родители се развиват при равномерното смесване на две основни съставки – любов и дисциплина.

Отсъствието на изразяването на любов към детето и наличието на свръхконтрол са  индикатори, че е възможно да отгледаме лабилно дете.

Как родителят става прекалено контролиращ?

Ако тинейджърите четяха тази статия, вероятно биха ръкопляскали…

Родителят развива собственически чувства и контрол към детето най-вероятно в резултат на неразрешени психологични проблеми в своето детство – трагедия, страх, малтретиране, преживяно отхвърляне от родителите или връстниците, предизвикали комплекси за малоценност.

В резултат на това те не искат децата им да преживеят същите мъки и страдания, които са се случили в собствения им живот.

Opt In Image
Две книги за цената на една!
Не пропускай най-важната задача като родител!

Подобри своите отношения с децата у дома.

 

 

За съжаление тези вътрешни конфликти изплуват на повърхността точно тогава, когато са най-нежелани – в периода на тийнейджърските години на децата им.

Съществуват няколко опасни зони, в които всеки родител може да попадне, бидейки изкушен да направи тийнейджъра свръхзависим от собствената си персона:

  • Създаване на пречки за собствено взимане на решения;
  • Липса на стремеж да бъде разрешен възникнал конфликт;
  • Нежелание да бъде “пуснато” детето, когато навърши пълнолетие.

Къде е границата бе, човек?!

Знам, че много от вас нямате нужда от философски размишления (аз със сигурност) и копнеете да разберете къде в действителност се намира тази така тънка нишка, граничеща между контрола и снизхождението.

“Стига общи приказки и психология”, ще заявят някои, “Просто ми кажи кога, за какво и по какъв начин да се конфронтирам с моя тийнейджър. Как да се оправя с моя 14-годишен син, който си разхвърля дрехите навсякъде и отказва да помага в семейството? По-лесно е да бъда чут от домашната котка, отколкото от него.”

Добре, сега ще се опитам да бъда още по-практичен…

Внимание!

Не забравяй, че годините на пубертета са много бурни и динамични.

Едно 13-14 годишно момче или момиче извъднъж се събужда в напълно нов и различен свят, който като че ли не е виждало досега.

То започва да изпитва страхове, безпокойства и е атакувано на ежедневна основа от комплекси за малоценност.

Разбирането на този нов свят от страна на възрастния е ключ към докосването на юношеското сърце и повлияването на неговото поведение.

Показването на уважение и респект, зачитането на изборите и изразяването на възхищение към тийнейджъра са най-силните оръжия в ръцете на родителя.

Какво може да се изисква от един тийнейджър?

Нека първо да ти спукам розовия балон – много е трудно да повлияш върху поведението на твоя тийнейджър.

Не работят нито натякването, нито викането, нито наказанията – той вече е напълно изградена и формирана личност.

Opt In Image
Две книги за цената на една!
Не пропускай най-важната задача като родител!

Подобри своите отношения с децата у дома.

 

 

Онова, върху което което все още можеш да повлияеш, е поведението му в рамките на твоето собствено семейство, понеже той е все още част от него.

Трудно можеш да повлияш на неговите избори, но все още можеш да го държиш отговорен за тях и да осигуриш необходимите последствия.

Какви?

Ето някои идеи…

Споделяне на отговорностите в семейството – ето нещо, за което си струва да воюваш.

Ако все още основният източник на снабдяване нуждите на твоя тийнейджър си ти, тогава твоят син или дъщеря нямат никакво извинение да живеят в кочина.

Като част от семейството те все още ще имат своите задължения и отговорности; ще се включват в ключовите дейности и ще понасят последиците, ако не си свършат работата.

Списъкът с препоръчителна литература – не би трябвало списъкът с препоръчителна литература да се превърне в бреме за всички в семейството – той представлява уникална възможност, която можеш да използваш, за да помогнеш на тийнейджъра да усвои изкуството на тайм-менижмънта.

Ето какви качества могат да бъдат развити (с известна доза помощ от страна на родителя), ако успееш да го убедиш, че наистина си струва да инвестира в подобно начинание:

  • Умения за планиране. Списъците с препоръчителна литература са твърде големи, за да могат да се минат наведнъж. Непоследователните тийнейджри оставят “досадното четене” за последните дни на лятото (ако изобщо прочетат нещо). Помогни на детето си да състави цялостен план за покриване на материала, който да включва произведението и часовете, които ще бъдат прекарани в четене на седмична основа. Бъди гъвкав! Не попадай в капана да изискваш стриктно четене в точно определени часове. По-скоро настоявай за определен минимум часове, прекарани в четене, но дай право на избор по кое време на деня да бъдат тези часове;
  • Финансова дисциплина. Невероятно, но факт. Умението за планиране ще се отрази пряко на финансовата отговорност на тийна и на разумното харчене на наличните средства.
  • Самоконтрол. Ако твоят син/дъщеря съумее да премине през материала за препоръчително четене, той ще си създаде така важното за персоналния успех чувство за самоконтрол и самодисциплина.
  • И накрая, направи всичко възможно, за да поощряваш проявеното старание на твоя син/дъщеря финансово, а при явен отпор, използвай най-мощното си оръжие – орязване на джобните.

Така ще имаш доста по-голям шанс юношата да прояви напредък в тази област.

Вечерен час – още нещо, което би трябвало да изискваш. Установи точен час за прибиране вкъщи и следи за неговото спазване. Естествено, не можеш да очакваш от едно петнадесет-годишно момче или момиче да си ляга веднага след “Лека нощ, деца”.

Старай се с нарастването на възрастта да даваш по-голяма свобода и увеличавай часа за прибиране вкъщи.

Гледане на телевизия, прекарване в Интернет и компютърни игри – тук май попаднахме на проблем, а?

Ако установиш, че телевизията, и особено виртуалния свят на интернет, са потенциална опасност за психиката на твоето дете, време е да поставиш точни граници за количеството време, което тийнейджърът ще прекара в консумиране на масмедия, а също и да ревизираш съдържанието на предаванията, сайтовете и електронните игри.

Сексуална отговорност – установи ясни граници за срещите на тийнейджъра с човек от противоположния пол – винаги на публично място и никога сами.

Психолозите са установили силна зависимост между ранната сексуалност и бъдещия брак на детето. Насърчавай приятелството, понеже то е, което създава стабилния брак.

Окуражи ги да оставят най-вълнуващото за най-накрая – брачния олтар.

Начин на обличане – тук е добре да даваме максимална свобода, но все пак са необходими определени граници, съобразени с убежденията на вашето семейство.

Ако дъщеря ти реши да се облича като проститутка, можеш да й обясниш, че семейството ви не е “Публичният клуб на мама Джейни” (освен ако самата ти не си в бранша).

Хайде, приятели, не мислите ли, че е време да поставим ценността на семейството на по-високо място, от ниското положение, което масовата култура му е отредила?

Крайно време е заедно да издигнем един малко по-висок стандарт за семейството и да очертае неговите граници.

Презрително отношение – всеки спор между теб и твоя съзряващ син или дъщеря трябва да се води в рамките на добрия тон.

Предполага се да не толерираш презрително отношение и обиди.

Научи се да водиш интелигентни спорове и да се стремиш към балансирана развръзка (понякога и с цената на известни компромиси).

Стратегии за успех

Очевидно не можеш да накараш твоя тийнейджър да те послуша като използваш мутренски и насилствени методи – ти се нуждаеш от стратегия!

Наскоро консултирах една майка, която имаше проблем с петнайсетгодишната си дъщеря.

Момичето отказвало да се прибира навреме, а също и оказвало невероятен натиск върху нея, за да постигне своите цели.

Попитах майката какви тайни оръжия би могла да използва, за да спечели битката.

Първоначално тя каза, че просто няма такива, но в последствие заедно установихме, че това не беше съвсем така.

Всъщност почти от нищото изкопахме следните няколко оръжия, които бих искал да споделя също и с теб:

Правила, последици и споразумения – запомни, че тийнейджърите не мислят като теб – всичко за тях се движи в бизнес-измерения. Заедно напишете правилата и изискванията – това, което очакваш от твоя тийнейджър; опишете последиците, които предлагам по-долу; съставете договор и се подпишете. Създаването на справедлива система за поведение в твоето семейство ще предизвика уважението на момичето или момчето.

Джобните – тяхното отнемане или намаляване е твоето най-силно оръжие. Освен това ще ти спести доста нерви. Няма нужда да викаш и да натякваш – просто орежи част от джобните и ще видиш как съзряващият манипулант ще започне да ти се умилква. Никой уважаващ себе си тийнейджър не обича неговите приятели да го виждат без пари.

На училище с мама и тате – е това е вече нещо наистина неприятно. Когато тийнейджърът сгафи, появи се в училище заедно с него (можеш дори да го хванеш за ръка пред приятелите му). Това ще го накара да се замисли следващия път преди да повтори същата глупост.

Телефонът – тъй като повечето тийнейджъри вече имат мобилни телефони и са привързани към тях, отнемането на тази играчка или нейното спиране могат да предизвикат истински ужас.

Както сам виждаш, средствата да повлияеш на един юноша се броят на пръсти. Не гарантирам 100% ефективност, но ако нещо ти хареса, опитай го и прояви максимално творчество!

Когато можеш, затвори си очите!

Затръшни вратата на перфекционизма и не бъди фанатик – има толкова много неща, за които можеш да си затвориш очите.

Ако е необходимо, направи списък с неща, които можеш да игнорираш и да се правиш, че не забелязваш в поведението на детето.

Бъди толерантен! И не се старай да налагаш мнението си пред него, просто отстоявай позицията си.

Още нещо – изненадвай го, прави му подаръци, дай му ключовете от колата, изпрати го на някое хубаво място.

Казвай му ДА, колкото се може по-често и ще постигнеш нужния УСПЕХ!

Opt In Image
Две книги за цената на една!
Не пропускай най-важната задача като родител!

Подобри своите отношения с децата у дома.