мързеливото-дете

Предполагам на всеки му се иска децата да се включват в семейните отговорности, да бъдат инициативни и работливи, но знаем, че толкова сговорчиви деца не се срещат често.

Обикновено напомнянията, обвиненията или заплахите могат да свършат работа, но само временно. Истинският тест за един млад човек е какво се случва, когато той/тя остане съвсем сам.

Ето какво предлагам, когато в кабинета ми се окажат родители, молещи ме да ги науча какво да правят, ако децата проявяват мързел вкъщи.

Казвам “проявяват мързел”, защото е важно преди всичко да не вярваш на тази мисъл, нахлуваща в ума ти: “Моето дете е мързеливо.”

Докато твоите потомци се намират под собствения ти покрив, ти все още можеш да повлияеш върху поведението им.

Твоят син не е мързеливец, той проявява мързел и едва ли това се случва винаги. Избягвай да му го натякваш, защото в противен случай това може да се превърне в самоизпълнило се пророчество.

Вместо това опитай следното…

През 1965 г. един психолог въвежда принципа, известен като “принцип на Примак”4. Според него…

… предпочитаното поведение може да се използва, за да затвърди непредпочитано такова.

Какво имам предвид?

Това значи, че е необходимо една нежелана дейност първо да бъде завършена, преди да се премине към по-удовлетворяваща дейност.

Например: “Първо си изяж зеленчуците преди да хапнеш нещо сладко.”

Какво може да направи родителят, като използва принципа на Примак?

Просто вземи лист хартия, раздели го на две, написвайки от едната страна дейностите, предпочитани от твоето дете, а от другата – дейностите, които не са му приятни, отлага ги и проявява мързел спрямо тях.

След това организирай лична среща с детето, по време на която му кажи колко много го обичаш, но искаш да му помогнеш да развие умения, които ще му бъдат необходими за по-късно в живота.

Второ, сподели очакванията си, че искаш първо да бъдат свършени неприятните неща, без които няма да има възможност да се премине към по-приятните такива.

Трето – придържай се към взетото решение, за да имаш успех и не допускай изключения.

Мързел ли? Следвай препоръките ми и ще забравиш за него.

Opt In Image
Две книги за цената на една!
Не пропускай най-важната задача като родител!

Подобри своите отношения с децата у дома.

 

 

 

Tags: ,