късното лягане

В семейството се среща твърде често детето да се съпротивява изрично на установеното време за лягане, понякога с цената на твърде динамични действия, а в други случаи със задаване на сладък, манипулативен въпрос: “Мога ли да остана още мъничко?”

От една страна, реакцията на родителя трябва да бъде съобразена с възрастовите особености на детето (все пак, странно е да очакваш от един тийнейджър да си легне в осем часа), а от друга, необходимо е той да се наложи РЕШИТЕЛНО И ТВЪРДО, като в същото време остане хладнокръвен и спокоен.

Следващите няколко съвета ще ти помогнат да знаеш, как да се държиш, когато твоето дете подлага на тест установените граници в къщи, не иска да си ляга, или пък цвили, вика, тръшка се и реве със силен глас.

1. Обяви времето за лягане. Основният принцип за справяне с проблема е да съобщиш, кога е времето за лягане за всяко едно от децата и след това да изискваш придържането към него.

2. Затръшни шапката на преговорите! Не спори, не преговаряй и не се моли. Често се случва децата над седем години (но не само те) да използват невероятни тактики, само и само да не отидат в леглото и да си легнат. Ключът към успеха е: да не се колебаеш, да не се поддаваш на манипулация и да не бъдеш снизходителен.

3. Увери се, че си прекарал известно време с детето, докато то е в леглото, и сте си говорили за преживяванията през деня. Това е сигурна възможност да дадеш време, внимание и да изразяваш любов към детето. Въпреки това, когато това време изтече, кажи: “Лека нощ” и напусни стаята.

4. Щом веднъж си сложил детето да спи и си излязал, не отваряй повече вратата, освен ако си сигурен, че става въпрос за нещо наистина сериозно.

5. Не бъди истеричен! Много е важно да останеш спокоен, каквито и стратегии да реши да използва детето. В противен случай – губиш!

6. При никакви обстоятелства не поставяй телевизор или компютър (особено с Интернет) в детската стая. По този начин не само няма да накараш децата си да заспят, но и ще им докараш нежелани гости.

Снимка: Иво Орешков

Взехте ли си "30 въпроса от родителството"? . 

Това е вашата уникална възможност да почерпите от опита ми при пряка работа с деца и семейства за последните 15 години!

В книгата ще откриеш най-често срещаните проблеми в детското поведение със съвсем практични и работещи решения!

>> Разгледай книгата оттук!

 

Opt In Image
Запиши се за бюлетина "Семейни новини"!
Стани абонат на блога ни и ще получиш достъп до:
  • безлатни статии от практиката, в които споделяме от практиката по какъв начин нашите клиенти се справиха с кризата в семейните отношения;
  • текущи промоции - обикновено с огромна отстъпка от редовната цена!
  • регулярни безплатни съвети, които можете да свалите и приложите веднага. Намаляват семейните конфликти - гарантирано!
  • новини за предстоящи наши продукти и събития;
  • безплатни съвети за семейството/отглеждането на децата почти всеки ден...

*Ние събираме, съхраняваме и обработваме Вашата лична информация според тази Политика за поверителност.

 

Tags: