когато детето лъжеЧесто родителите ми задават въпроса как да постъпят, когато детето им лъже.

Като родители, за нас е буквално стряскащо, когато установим, че потомците ни лъжат или изкривяват истината.

Иска ни се да вярваме, че те са малки, невинни ангелчета, почти съвършени и махащи нежно с крилца.

Това съвсем не е така – един от най-големите врагове на родителя, водещи до невероятни разочарования по-късно, е… наивността т.е.:

«Не мога да си представя, че моята малка, сладка, нежна и почти светеща в мрака Деси ще излъже някога през живота си.»

Е, време е за приземяване, приятели – децата лъжат и то съвсем невъзмутимо, гледайки те право в очите и очаквайки да им подариш шоколадче за награда.

Вярваш или не, склонността към манипулация е дълбоко вродена в личността на децата, ако бъдат оставени да се носят по течението.

Кои са причините, поради които детето лъже:

Причина №1: Задоволяване на желанието

Този вид проявления от страна на децата се изразява в почти истеричното им желание да имат вещ или да им се достави удоволствие веднага.

Ако те не получат моментно удовлетворение, и особено ако родителят проявява снизхождение при подходите си във възпитанието (не е постановил ясни граници), е възможно едно дете да гледа мама и татко с кротки очички и да твърди, че казва истината, само и само, за да се домогне до своите планове и пъклени стратегии.

Причина №2: Фантазия

Този тип лъжене е най-често разпространено сред малките деца и е до голяма степен свързано с развитието на тяхното въображение.

Можеш да чуеш най-невероятни истории от 3-4 годишни деца за паяци, които се разхождат наоколо, мечки, които те дебнат в тъмното, или пък за дебели и страшни лелки с мазна усмивка, чакащи да те сготвят в тенджерата.

Обикновено подобни проявления са прецедент и не си струва да им се обръща внимание, но имай предвид че за малките деца е от решаващо значение да се научат да различават истината от фантазията, така че не поощрявай «дядомразовщината» или мисленето тип «Алиса в страната на чудесата».

Това ще бъде една малка стъпка към приучаването на децата да казват винаги истината в по-късния етап от своето развитие.

Причина №3: Страх

Без значение колко е обичано и прието едно дете от своите родители, ще съществува въможност то да се страхува, че ако каже истината за някоя грешна постъпка, ще му се случи нещо неприятно.

Това се случва и при по-сериозните родители, които обикновено се стараят да осигурят последствия за неразумно поведение, понеже детето се страхува, че ще бъде наказано.

Най-вече лъженето, породено от страх, е характерно за децата, израстващи в авторитарни и контролиращи семейства.

В същността на проблема лежи вярването, че ако детето не се справя перфектно, няма да бъде обичано.

Белите лъжи (вари ги, печи ги – все са си лъжи) са именно спонтанни опити да бъдат скрити малките несъвършенства.

Нещо повече – ако родителят е диктатор вкъщи, детето ще се страхува и ще лъже повече и повече.

Opt In Image
Възпитано дете до неделя
Използвай три, директно използвани в практиката въпросници, които ще ти помогнат да изготвиш ясна стратегия за възпитание!

Днес можеш да вземеш безплатно тези въпросници, които използвам в кабинета си докато консултирам семейства, за да намалиш предизвикателното поведение при децата.

 

Какво може да предприеме родителят, ако установи, че детето лъже?

  1. Сподели своите собствени слабости с детето. Помогни му да разбере, че всички ние си имаме нашите чепатости и несъвършенства. Това ще създаде по-дълбоко доверие у теб като някой, който има способността да изслушва и разбира.
  2. Справи се с лъжата в своя собствен живот. Ако ти самият имаш навика да послъгваш, дори и не си помисляй че твоето дете ще бъде открито с теб. Някои родители имат навика да казват на децата си, че ги няма, когато ги търсят по телефона. Внимавай какъв пример даваш, защото децата попиват поведението ти.
  3. Дръж детето отговорно за лъжите! Не си затваряй очите, когато станеш свидетел на лъжа от страна на детето. Говори с него, покажи му, че си загрижен, демонстрирай любов, но все пак осигури последствия.
  4. Обгърни детето си с доверие! Дай възможност на детето да каже истината. Благодари му, когато го направи и веднага се насочи към нещо забавно. Ако са необходими последствия, бъди внимателен и му обясни защо се налага подобна мярка. Кажи му също, че истината е винаги за предпочитане пред лъжата.
  5. Използвай всяка възможност да обясниш на детето си защо лъжата никога не носи добри резултати. Приказката за лъжливото овчарче е много подходяща в случая. Ако излъже веднъж, ще има и втори път и накрая никой няма да му се доверява.

Вместо финал… не забравяй какво каза някога великият американски писател Марк Твен:

„Ако се стремиш да казваш винаги истината, няма да има нужда да помниш нищо!“

Opt In Image
Възпитано дете до неделя
Използвай три, директно използвани в практиката въпросници, които ще ти помогнат да изготвиш ясна стратегия за възпитание!

Днес можеш да вземеш безплатно тези въпросници, които използвам в кабинета си докато консултирам семейства, за да намалиш предизвикателното поведение при децата.

 

 

Tags: