петте-езика-на-любовта

stoyan11.pngОт Стоян Георгиев, семеен терапевт и редактор на Semeistvo.bg

Споделям философията на „Петте езика на любовта“ с двойки откакто се помня и съм се убедил в следното:

Тази идея просто работи!

Консултирам двойки със семейни проблеми за повече от 15 години и през този период съм имал привилегията да съветвам стотици. Потребителите на моите образователни продукти и семейни програми са хиляди.

Личните ми наблюдения са, че семействата на голяма част от тях бяха останали лишени от време и не получаваха внимание, а партньорите им – оставени на прага на емоционално прегаряне.

След малко ще споделя и Петте езика на любовта с теб, но нека първо да обърна внимание на нещо важно от практиката…

„Не усещам, че той/тя ме обича.” – обикновено, когато чуя тези силни думи, се опитвам да споделя с една двойка, че…

… любовта е нещо повече от чувство.

Тя е решение за посвещение, грижа и жертвоготовно даване.

Всъщност истинската любов е неразривно свързана с нуждите на другия, не с мен и моите егоистични потребности.

Ако и двамата имат подобна перспектива за взаимоотношенията, чувствата на привързаност са неизбежни.

Проблемът идва тогава, когато една от страните е изключително даваща, а втората – по-склонна към егоизъм и угаждане на собствените нужди.

Често емоционалният резервоар на “даващата” страна се изчерпва и в крайна степен – достига до нулата, ако другият остане безразличен или обвиняващ.

Гледай това видео и ще разбереш какво имам предвид:

Ето къде се случва разминаването:

Най-честата причина да не се чустваме обичани е в нашите различни очаквания за това как се усеща обичан партньора ни.

Ако един мъж смята, че съпругата му се чувства обичана, когато тя получава скъпи подаръци, а тя има просто нужда от прегръдка или отдаване на нераздвоено внимание, той може да остане изключително разочарован и раздразнен.

Да оцениш някого означава да “изразиш неговата/нейната стойност или ценност”. Когато се свържем в семейство, начинът по който разгръщаме потенциала си във взаимоотношението е чрез изразяването на любовта.

(ВАЖНО: Искаш ли да подобриш чувствително комуникацията с партньора, като използваш кратък тест? Вземи Теста за петте езика на любовта безплатно оттук!)

5-te-ezika-na-liubovta

За да можем да се почувстваме обичани, необходимо е да изпитаме тази любов по начин, който ние самите разбираме.

Именно това е идеята, поучавана от д-р Гари Чапман, според който хората изразяват и приемат любовта по различни начини. Той споделя, че в дългогодишната си практика и работа със семейни двойки е открил пет езика на любовта, като повечето хора я изразяват и приемат основно по един или два от тях.

С други думи, напълно е възможно моята съпруга да изразява любовта си по различен начин от този, който аз очаквам и обратно!

Струва си да положим усилия във връзката ни, за да се убедим, че начина, по който изразяваме любовта си към другия е разбран и осъзнат, в противен случай се превръща в празни жестове без никакво значение!

Запомнете: любовта е свързана ПЪРВО с другия!

Ето и петте езика на любовта:

Утвърждаващи думи
Хората, говорещи този език, се нуждаят да слушат добри и насърчаващи думи. Подкрепящите изрази, изразяването на възхищение са средството, което запълва техния емоционален резервоар. За тези хора е важно не само съдържанието на думите, но също и тона на гласа; невербалните жестове. Ироничният тон може да бъде възприет като сериозен критицизъм, а липсата на участие в разговора или гледане встрани – като отхвърляне. Думите имат огромна сила – те могат да изградят или да съборят този вид хора. Ето защо е важно, ако нашият партньор има този език на любов, да използваме всяка възможност (рождени дни, подходящи прояви), за да изразяваме словесна подкрепа и насърчение.

Пълноценно време
Онези, които говорят този вид любов, се чувстват приети, когато прекарват качествено време с другия. Често ми се случва да получа коментар от страна на клиенти: „Но ние прекарваме толкова много време заедно.“ Тогава трябва да ги запитам: „А отдавате ли си нераздвоено внимание?“ Именно това са очакванията на тези хора – неподправен интерес към другия човек, който може да бъде изразен по редица начини: чрез изслушване и говорене заедно, чрез споделени преживявания, като разходка или хранене; дори работа заедно. Те могат да страдат, когато партньорът им изглежда незаинтересован или неангажиран.

Получаване на подаръци
Хората, които говорят този език, оценяват подаръци, идващи от сърцето. Казвам „от сърцето“, защото не винаги тези подаръци трябва да бъдат скъпи или големи. Те възприемат подобно отношение по следния начин: „Този, който ми подарява неща, мисли за мен.“ Интересното за тези хора е, че те също обичат да даряват подаръци и да го правят по най-различни и творчески начини. Ако осъзнаеш, че твоят партньор има този вид любов, не се колебай да инвестираш пари в закупуване на подаръци – човекът до теб ще ги оцени изключително.

Помагане
Основният начин, по който тези хора получават и предават любов, е като помагат на другите. Те се наслаждават в това да помагат и да бъдат в подкрепа, когато другите срещат трудности и предизвикателства. Самият д-р Чапман споделя в своята книга “5-те езика на любовта”, че той редовно чисти къщата с прахосмукачка, въпреки че не му харесва да го прави, а защото съпругата му говори този език на любов.

Физическо докосване
Допирът е основният начин, по който хората, комуникиращи този вид любов, я получават. Те се нуждаят да получават физическо изражение на любовта по същия начин, по който децата се нуждаят от любящо докосване, прегръдки и нежен допир. Ако не бъдат докосвани или прегръщани, те се чувстват неприети и нежелани. Всяко докосване по рамото, прегръдка, държане за ръцете, целувка, значат изключително много за тях.

Когато не преживеем любов, споделена на език, който можем да разбираме, ние преживяваме отхвърляне.

Разбира се и нашият собствен темперамент играе важна роля в този процес. Ако например нашият език на любов е пълноценно време, а партньорът ни говори езика на получаване на подаръци, могат да се появят взаимни рани.

Ето защо, срещайки се с двойки, една от най-важните ми задачи е да им помогна да научат езика на партньора си! Тогава, когато осъзнаем кой вид любов е разбиран от другия, ние можем да се приспособим към него, стремейки се да говорим на неговия език, а не на нашия собствен.

Емоционалният резервоар на партньора ни започва да се запълва, а ние комуникираме приемане и разбиране.

Практично

Нека всеки от партньорите да вземе лист хартия и да напише своя водещ език на любовта (от изредените 5) по начина, по който смята, че приема и предава любов. След това разменете листчетата и ги сложете в портфейлите си. Започнете да се адаптирате към нуждите на своя партньор и съм сигурен, че ще преживеете ново ниво на приемане и предаване на любов във вашата връзка.

(ВАЖНО: Искаш ли да подобриш чувствително комуникацията с партньора, като използваш кратък тест? Вземи Теста за петте езика на любовта безплатно оттук!)

5-te-ezika-na-liubovta

Вижте също и статията за липса на комуникация в семейството оттук!

Opt In Image
Искаш ли да запишеш семейна консултация с мен...
... СЪВСЕМ БЕЗПЛАТНО?

През последните години аз и екипът ми сме имали възможност да се срещнем със стотици семейства и да помогнем на много от тях да възстановят любовта, емоционалната близост и сексуалното си единство.

Ако проявиш интерес към семейна консултация, позволи ми да предложа услугите си СЪВСЕМ БЕЗПЛАТНО!

 

 

Tags: ,