Независимо дали сте женени от 20 дни или 20 години, никой не е имунизиран срещу изневярата.

Промените, които настъпиха в обществото, действат срещу един от основните принципи на брака и това е верността. Много хора започнаха да осъществяват и друг вид изневяра – с работата си, с хобито си, с всичко онова, което получава повече внимание, грижа, време, което по право принадлежи на партньора. В обществото, както и в пресата битуват и се разпространяват няколко заблуди относно изневярата.

Нека да спомена някои от основните митове, свързани с нея…

Мит 1. Изневери няма в здравите бракове.

Според направено изследване от психолога Гари Нюмън, 68 % от мъжете, които са изневерили, са били убедени, че това никога няма да се случи с тях. Когато имате здрав и щастлив брак, това намалява вероятността един от партньорите да реши да флиртува или да има любовна авантюра с друг. Двойките трябва да бъдат внимателни и чувствителни към нуждите на партньора си. Когато потребностите са задоволени, е по-малко вероятно да се поддадеш на изкушението.

Мит 2. Тези, които изневеряват винаги избират някой по-привлекателен от партньора си

В повечето случаи това не е така и проучванията по тази тема го доказват. Едва 12 % от мъжете споделят, че жената, с която са изневерили е по-хубава и привлекателна от тяхната половинка. По-голяма част от хората избират обект, който да задоволи техните нужди, като външният вид остава на по-заден план.

Мит 3. За да се случи изневяра, вина винаги има и другият партньор.

Понякога, когато човек разбере за изневярата на своя партньор, той започва да си задава въпроси: „с какво сгреших”, „какво не направих както трябва”. Не трябва да се обвинявате или осъждате за постъпките и поведението на вашия партньор. Вече сме достатъчно големи, всеки сам да носи отговорност за това, което е извършил.

Мит 4. Човек изневерява, когато не обича своя партньор.

Според статистически проучвания, липсата на любов не е сред основните причини за изневяра. Движещите мотиви могат да са от съвсем различно естество:

  • средство за отмъщение или наказание, когато партньорът се чувства пренебрегнат, недооценен или наранен;
  • необходимост от романтично изживяване и разнообразие;
  • задоволяване на основни нужди от признание, близост, възхищение и други.

Мит 5. Основният мотив за изневярата винаги е нуждата от секс

Може да се приеме, че липсата на секс у дома, е една от причините за търсене на сексуално задоволяване навън, но според статистически проучвания мъжете и жените изневеряват не поради нуждата от секс, а в периоди на личностни проблеми или криза. За мъжете това е времето, когато усетят, че им предстои да поемат голяма отговорност, която ги очаква- напр. раждане на дете, сключване на брак. Кризата на средната възраст също е фактор- желанието на мъжа да задържи изплъзващата му младост и мъжественост, да докаже, че все още е харесван и сексуално активен. За жените това е времето, когато започват да се чувстват повече домакини и детегледачки, отколкото привлекателни съпруги, като се стремят да компенсират това чувство с флиртуване и ухажване от страна на други мъже. Феноменът на „опустялото гнездо”, когато децата напуснат дома, също оказва влияние върху решението за изневяра.

Opt In Image
Подобри най-важното взаимоотношение...
Вземи тези три книги за семейните взаимоотношения на цената на една!

Мит 6. Една извънбрачна връзка може да съживи скучния и еднообразен брак

В краткосрочен план, може да се постигне желания резултат, но проблемът в повечето случаи е на много по-фундаментално ниво. Извънбрачната връзка е начин на задоволяване на собствените нужди извън дома и докато резултатът се постига, няма достатъчна мотивация да се разрешават проблемите в къщи. Ако искате да възстановите романтиката, любовта, тръпката във вашите взаимоотношения в дългосрочен план, трябва да потърсите други методи за справяне с проблема. Много често партньорите влизат до голяма степен в ролите си на съпрузи, родители, работещи и забравят да бъдат любовници и да се наслаждават един на друг. Постарайте се винаги да отделяте време за партньора ви, независимо дали това ще бъде един уикенд на някое спокойно място или една вечер на ресторант или кино.

Мит 7. Ако е само секс без чувства, това не е истинска изневяра

Много хора се опитват да оправдаят постъпката си, като твърдят, че основно чувствата са фактор за истинската изневяра. Всъщност по този начин не се ли стремят да намалят угризенията на съвестта, да игнорират чувството на вина, да оправдаят постъпките си.

Мит 8. Сексът е като храната, не можеш всеки ден да ядеш едно и също ястие

Явно някои хора не правят разлика между това да се хранят и да правят секс. Храната няма чувства и не може да я нараните, огорчите и съсипете ако разнообразявате и я сменяте от време на време, за разлика от вашия партньор

Мит 9. Всички изневери завършват с развод

Повечето връзки оцеляват след една афера и двойките решават да продължат. Не винаги обаче взаимоотношенията, доверието и любовта остават същите.

Надявам се с настоящата статия да съм разсеяла някои заблуди и лъжи относно изневярата. На пръв поглед, тя изглежда много привлекателна и желана, голяма част от нейния чар се крие в това, да действаш, без да поемаш трайни отговорности, да получаваш еротично удоволствие, без да се обвързваш с вярност, да бъдеш с някой друг, без да се грижиш и интересуваш от истинските му потребности и чувства. Но това е само на пръв поглед.

Зад себе си изневярата носи много последствия- понякога тя става за сметка на разбита връзка или семейство, загуба на подкрепящ партньор, раздяла с деца, наранени чувства и доверие.

Човек трябва много добре да помисли и прецени дали е готов да плати цената за своята изневяра, защото в повечето случаи тя е доста висока. Ако на вас ви се е случило да ви изневерят или вие сте изневерили на своя партньор и не можете да се справите сами със ситуацията и чувствата си, препоръчваме ви да потърсите специализирана помощ.

Opt In Image
Подобри най-важното взаимоотношение...
Вземи тези три книги за семейните взаимоотношения на цената на една!
 

Tags: , ,