Адриана Страхилова

Интервю с Адриана Страхилова, сертифициран медиатор и ръководител на център „Адикос“ към „Асоциацията за интензивно семейно консултиране“

– Адриана, какво те накара да се насочиш към медиацията като професия?

Като се замисля, още от малка споровете са привличали вниманието ми. Беше ми интересно как хората спорят, какво се случва между тях. Често се поставях на тяхно място и мислех, какви биха били моите реакции в подобни ситуации.

През годините и с работата ми с хора открих, че повечето от тях избягват конфликтите, опитват се да се скрият или се правят, че няма нищо, но…..това не може да продължи дълго. Рано или късно събраните емоции изригват и в повечето случаи това е краят на взаимоотношението. За себе си осъзнах, че с хора, с които сме имали спорна ситуация, говорили сме открито и сме я разрешили взаимоотношенията ни са се задълбочили, доверието е нараснало и е дошло много спокойствие и искреност.

Започнах обучението си по медиация просто от интерес, но завършвайки го вече знаех ползите, на първо място – за мен, в ежедневните ситуации, и после възможността да помогнеш на другите да не се крият от конфликта, а той да е като стъпало към по-стойностни взаимоотношения.

– Каква е спецификата на тази дейност, сравнена със семейното консултиране? С какви конкретни случаи се занимава?

Има неща , в които тези две професии се препокриват,  но ще опитам с две изречения да дефинирам основните разлики: Медиацията се занимава с конкретен конфликт, какви са очакванията, интересите и желанието на партньорите и как може да излезем от него взаимно удовлетворени , докато семейната консултация се занимава с причините за конфликта и как да изградим начини за подобряване на комуникацията.

Така че, ако искате да подобрите нивото на комуникация и да намалите споровете у дома – потърсете семеен консултант, но ако вече имате спорен въпрос, за който и двамата смятате, че сте прави, но виждате изхода от него по два различни начина – потърсете медиатор.

– С какво точно медиацията може да помогне на двойки в критични семейни ситуации?

Критичните семейни ситуации не се появяват за една нощ, те са следствие от доста натрупани събития, непокрити очаквания и нужди, разочарование и т.н И когато такова семейство дойде на консултация, им е трудно да дефинират за какво всъщност спорят и какво искат, медиаторът може да се опита да разплете кълбото, и да им помогне да открият какво наистина желаят и кое е удовлетворяващо за тях.

За съжаление в България да потърсиш помощ е едва ли не унизително, но отлагането и трупането на неразрешени въпроси е като бомба със закъснител, всички знаем че ще гръмне, въпросът е кога. Моята гореща препоръка е, ако имате ситуация и повече от месец не можете да я разрешите сами – потърсете помощ. Това може да облекчи ежедневието ви и да спаси брака ви.

– Може ли наистина един развод да бъде избегнат, как и на каква цена?

Да, разбира се, но това зависи изцяло от партньорите. Ако те решат, че искат да са заедно и са готови да положат максимални усилия, като всеки извърви своята част, един брак може да разцъфне. Ето тук мисля, че медицята и семейното консултиране могат да са си много полезни.

Представете си ситуация – семейство започва процедура по медиация, с желание да се разведат по взаимно съгласие. По време на срещите и двамата споделят, че всъщност не са много сигурни дали искат да се разведат, но нямат избор, понеже нивото на неразбиране и конфликтност у дома е толкова високо, че те не могат да живеят нормален живот. И ето тук е момента да се намеси семейният терапевт, да помогне да двойката да преодолеят различията си и да възстановят комуникацията.

За съжаление много малко хора търсят навременна помощ, те остават нещата да се задълбочат, често се намесва и трети човек в брака и тогава става доста по-трудно да се възстанови хармонията у дома. Ако партньорите живеят с ясното осъзнаване, че един развод повлиява живота на децата, родителите, внуците, приятелите, а не касае само и единствено тях, може би биха потърсили помощ по-рано и биха били готови да платят цената за един удовлетворяващ брак.

Screen Shot 2016-03-04 at 1.16.46

 

Tags: