Снимка: Иво Орешков

Снимка: Иво Орешков

По какво да разберем, че моментът на раждането е настъпил?

1. Изтичане на кървеста слуз. По време на най-ранните етапи на раждането от влагалището изтича кървиста слуз. Не бързай да отиваш в болницата, когато това се случи – просто изчакай появата на регулярни маточни контракции или изтичането на водите.

2. Контракциите. Контракциите ще започнат да се проявяват като тъпа болка ниско долу в корема или кръста. Те могат да бъдат също и като остри болки, разпространяващи се надолу към областта на бедрата. При поява на контракции е много важно да се проследи тяхната продължителност. Заедно с твоя съпруг направете измерване в продължение на един час, като отбелязвате кога започва и завършва всяка контракция. Появата на регулярни маточни контракции е белег за започването на раждането – те са с честота 2-3 контакции за 10 минути и с продължителност 1-1,5 минути. Тогава ще трябва да се отправиш към болницата.
Характерно за регулярните контракции е, че те са силни и чести – това ще ти помогне да отличиш регулярните от фалшивите контракции, които могат да станат и по време на бременността. Не бързай да тръгваш към болницата, ако контракциите са нарядко – на повече от 5 минути.
Препоръчително е да се прекарат първите няколко часа у дома, тъй като раждането може да се окаже дълго – при първо раждане е нормално то да бъде 10-12 часа.

3. Изтичането на водите.
Това може да стане през всеки момент от раждането. В повечето случаи те изтичат бавно, но също могат и да изтекат рязко и в голямо количество.

Вижте също статията „Фази на раждането“…

Opt In Image
Стани абонат на нашия блог, за да поддържаш искрата на любовта жива в твоите семейни отношения и да се информираш за актуални събития и оферти!
Абонирай се за безплатни новини...
 

Tags: ,