Снимка: Иво Орешков

Снимка: Иво Орешков, Консултация: Деница Петкова

Послеродовият период (Пуерпериум) започва от момента на отделяне на плацентата от организма на жената и завършва след пълното възстановяване на нейните органи и системи. Продължава средно от 6 до 8 седмици.

След прерязването на  пъпната връв започва  самостоятелният живот на новороденото дете. Всички органи и системи в неговия организъм са подготвени за това.

Приблизително 60 сек. след раждането бебето поема първата глътка въздух и започва да диша.  Дишането е по-учестено, в сравнение с това на възрастен човек, но през първата година от живота на детето пулсът варира между 100/120 уд/мин. Още в първите часове след раждането започват да функционират храносмилателната и отделителната система.

До 24 ч. след раждането, с първото изхождане, се отделя и т.нар. мекониум  (тъмна материя от слуз и жлъчен сок, която изпълва червата по време на вътреутробния живот). Движенията на бебето в този период, както и до края на първата година, са некоординирани и това е във връзка с  незрялостта на нервната система. Може да обобщим, че  организмът на новороденото дете е цялостен и завършен, но все още незрял, в сравнение с този на възрастния човек.

Новороденото дете има свои особени характеристики и в никакъв случай не е умалено копие на родителя. Например, главата е относително по-голяма, в сравнение с тялото. Крайниците са относително къси. Лицето е кръгловато, като долната челюст е относително малка. Носът е къс и сплеснат. Устата заема най-голямо място заради сукането. През първите дни след раждането позата на бебето е със свити към тялото крайници.

Ето някои адаптационни (биологични) прояви на новороденото дете:

– Зачервяване на кожата – състоянието е физиологично и бързо преходно.  Причина могат да  бъдат външни физични и химични фактори. Лабилната вегетативна система засилва тази проява.

– Алергично зачервяване на новороденото – среща се при 50% от бебетата. Представлява ситен обрив с мехурчета на върха колкото глава на топлйика. Обривът изчезва спонтанно и не изисква лечение.
Докато сте в Родилното отделение, настоявайте педиатъра и акушерките да говорят на достъпен за вас език. Няма нужда да страдате, поради неизяснени термини и ситуации (например, ако задържат вашето бебе за някакво изследване, настоявайте да ви обяснят причината).

– Уголемяване на млечните жлези – среща се, както при момичетата, така и при момчетата. Дължи се на преминалите през плацентата преди раждането женски хормони от майката. Гърдичките на бебето са подути и може да секретират коластра. Не трябва да се изцеждат. Това състояние преминава бързо.

– Дребни бели пъпчици  върху кожата на брадата, носа или челото. Това са запушени мастни жлези, които изчезват след време.

Наблюдава се процес на инволюция и регенерация, особено силно изразени в първите няколко дни след раждането. Наред с това, започват процеси на развитие, които засягат млечните жлези и психиката на майката. Послеродовият период включва времето, прекарано, както в болницата, така и през първите няколко седмици след завръщането у дома.

Ето и някои съвети за теб в този важен период:

В болницата
Непосредствено след раждането ще бъдеш под наблюдението на лекарите и специалистите в съответното отделение на болницата. Опитай се да почиваш, но в същото време следи за общото си състояние и за това, как се чувстваш. През кратки интервали ще бъдат следени кръвното налягане и пулса. Също така, ще бъдеш наблюдавана за количеството кръвозагуба. Самонаблюдавай се и при наличие на притеснения и неразположения веднага уведоми дежурния екип.

След определения брой часове предстои да бъдеш преведена в така нареченото „Родилно отделение“. Съвременното акушерство предлага децентрализирано родилно отделение, което ще рече, че бебето и майката са заедно през по-голямата част от времето.  Силно те насърчаваме да избереш родилен дом с такова обслужване, тъй като ранният и непосредствен контакт с бебето точно след раждането е много важен не само за бебето, но и за теб самата. Кърменето и общуването с новороденото спомагат за бързото възстановяване на детеродните органи чрез хормоните, които се освобождават в организма.

Следващите съвети ще ти помогнат по-бързо да закърмиш своето бебе:
1. След раждането, дори още преди да бъде прерязана пъпната връв, настоявай да видиш своето бебе.
2. След прерязването на пъпната връв поискай бебето. Говори му, дай израз на емоциите, които напират в теб.
3. След изкарването и тоалирането на бебето, можеш да го прегърнеш – настоявай за това!
4. След като вече се намираш в състояние на покой, след манипулациите на родилното легло, е настъпил моментът да направиш първото кърмене. Помоли да ти дадат бебето. Това ще стимулира по-бързо да се отдели майчиното мляко (коластрата).
5. Сложи бебето, както на едната, така и на другата гърда за няколко минути.

След превеждането ти в следродилното отделение
1. Това е времето за твоята почивка. Опитай се да поспиш, след което отдай цялото си внимание на „новия човек“ в твоя живот.
2. За по-бързото възстановяване на тялото е препоръчително да станеш от леглото си не по-късно 6 часа след раждането.

Бъди сигурна, че преди това си починала добре. При нормално раждане и отсъствие на упойка, можеш да се храниш и пиеш течности още на третия час след раждането. Тонизирай се с повече течности и високоенергийни храни (сега можеш да си позволиш шоколад, но без да прекаляваш). При ставането не бързай! Изправи се постепенно, първо, в седнало положение, след което пусни единия и другия крак от леглото. Добре е да имаш помощ от някого по време на първото ставане – повикай акушерката при нужда.

Разходи се до банята, направи освежаване на ръцете и лицето. При следващото ставане можеш да вземеш душ, ако се чувстваш добре. Всеки ден в отделението се прави основен и специален тоалет при нужда.

3. Не прекалявай с течностите през първите дни, тъй като това може да затрудни изцеждането на млякото от гърдите. Имай предвид, че в началото бебето изсуква по-малки количества, които постепенно се увеличават. Пий малко повече от нормалните количества, които изпиваш на ден, и все пак приемай достатъчно течности.

4. Поставяй бебето достатъчно често и на двете гърди по време на едно кърмене, като е добре интервалът между кърменията да бъде от 2 до 3 часа. Довери се на сигналите, които подава бебето и не спазвай стриктно определен режим. Обикновено, изписването от болницата става между третия и петия ден след раждането.

Когато се прибереш у дома, спазвай следните принципи:
1. Не се преуморявай! По възможност, възложи домакинската работа на някой близък човек или си вземи домашна помощница.
2. Направи всичко възможно да имаш достатъчно количествен и качествен сън, дори и през деня. Това спомага, както за кърменето, така и за по-добър тонус на тялото.
3. Не се поддавай на черни мисли, общувай повече с близките и приятелите си.
4. Спортувай умерено, като използваш класически упражнения за гимнастика и натоварване на мускулите на корема, тазовото дъно и долните крайници. 

Вижте също статията „Фази на раждането“…

Opt In Image
Стани абонат на нашия блог, за да поддържаш искрата на любовта жива в твоите семейни отношения и да се информираш за актуални събития и оферти!
Абонирай се за безплатни новини...
 

Tags: , ,