Снимка: Иво Орешков

От зачеването до четвъртата седмица
Малко след оплождането новополучената клетка започва да се дели. Деленето продължава, докато зиготата се придвижва надолу по фалопиевата тръба. Към четвъртия ден яйцеклетката достига до маточната кухина, а през следващите няколко дни, тя плува свободно в маточната кухина.

След това настъпва процесът на имплантация – оплодената яйцеклетка се вгражда в набъбналата маточна лигавица към края на третата седмица.

Процесът на имплантация завършва с прикрепването на яйцето към маточната лигавица. Тогава част от външния пласт клетки на ембриона се вкопават в маточната лигавица и се свързват с майчините кръвоносни съдове, които по-късно оформят плацентата.

Някои клетки се модифицират в пъпна връв и околоплодни ципи, а вътрешните клетки се разделят на три слоя, от които след това се оформят частите на бебето.

Шеста седмица

Едва шест седмици след оплождането, сърцето на бебето бие 140-150 пъти на минута. Появили са се малки израстъци, които скоро ще се превърнат в крака и ръце.

Ембрионът има вече просто устроен главен и гръбначен мозък, централна нервна система, а също и зачатъци на храносмилателна система, оформя се кръвоносна система. Върху главата се намират четири вдлъбнатини, от които ще се оформят очите и ушите. Оформят се също устата и челюстите.

Осма седмица
Образуват се пръстите на ръцете и на краката. Започват да се извършват движения на малките мускулчета, които не могат да се усетят от майката. Костите, ноктите и косата са в началната си фаза на оформяне. Оформя се лицето. Образуват се нови нервни клетки в мозъка с невероятна скорост – 100 000 хиляди на минута!

Дванадесета седмица

През дванадесетата седмица всички вътрешни органи и тъкани са вече образувани, а биенето на сърцето може да бъде чуто със специален уред. Миниатюрните пръстчета на ръцете и на краката са също оформени, както и външните уши на плода. То ще може вече да свива пръстите си в юмрук, да отваря и да затваря устата си, а също и да прави гримаси. Може да поглъща обгръщащата го амниотична течност и да отделя урина. Дължината му ще бъде около 6,5 см., а теглото – 18 см.

Шестнадесета седмица
Бебето е напълно способно да рита, да обръща главата си, да прави гримаси с лицето си, да поглъща, както и да спи и да се събужда. Кожата на бебето е толкова тънка, че прозира и се виждат кръвоносните съдове. Пръстите ще имат уникални отпечатъци. Гениталиите също се развиват, но трудно могат да се различат с ултразвук. Сега бебето нараства много бързо – то ще тежи около 135 гр. и е дълго около 16 см. Към осемнадесетата седмица майката ще започне да чувства движения в себе си – в началото много леки и нежни, а по-късно – много по-силни.

Двадесета седмица
Бебето вече има развит сукателен рефлекс и смуче пръстчето на ръката си. Макар и намиращо се в спокоен етап от развитието си, би трябвало да се усещат неговите движения. Горните и долните крайници на бебето са много добре оформени, а бебето има коса, започват да порастват зъби. Бебето ще тежи около 340 гр. и ще бъде дълго към 25 см.

Двадесет и четвърта седмица
Мускулите на бебето са в активно действие и движенията се усещат много добре от майката. В кожата на бебето започват да се оформят потни жлези, но то изглежда все още доста слабо, понеже в тялото му не са започнали да се отлагат мазнини. Очите са изпъкнали.

Двадесет и осма седмица
Поради натрупването на мастна тъкан, кожата на бебето ще бъде червена и набръчкана, а вкусовата му сетивност – добре развита. Очите му ще бъдат отворени и слухът – добре развит. Мозъкът на бебето е голям и то до степен, в която то ще може да усеща болка. Теглото му ще бъде близо 1 кг., а дължината към 37 см. Дори и да се роди в този момент, бебето може да оживее!

Тридесет и втора седмица
Главата на бебето придобива размер, който е в същото съотношение с тялото, както при раждането. То вече ще съумява да различава тъмнината от светлината и най-вероятно вече се е обърнало с главата надолу, готово за раждането. Бебето ще тежи около 1,6 кг, и ще бъде дълго към 40 см.

Тридесет и шеста седмица
Тялото на бебето ще е натрупало значително количество мазнини, ще изглежда закръглено и ще тежи вече около 2, 5 кг. (дължина към 46 см). Всъщност, ако това е първото раждане, бебето би трябвало да се е   спуснало във входа на малкия таз и да е готово за излизане. Половите органи на момченцата вече са оформени. Ще са пораснали също и нокти по ръцете и краката. Кожата ще бъде розова на цвят. Бебето ще се движи и ще рита в значително по-голяма степен.

Вижте също статията ми за планиране на бременността оттук!

Opt In Image
Чу ли за списание 9 МЕСЕЦА?
Абонирай се за най-популярното списание за бременост и майчинство!

Абонирай се чрез www.semeistvo.bg и ще получиш следните бонуси:

- достъп и до електронната версия на списанието с архив до предходни издания;

- участие в томбола за награди.

 

[contact-form-7 404 "Не е намерен"]
 

Tags: ,