Обикновено при вземането на решения, аз разчитам на принципи и идеи, които многократно са се доказали през вековете човешка история. В повечето случаи просто трябва да намериш съвременното приложение на тези доказали се рецепти за това или онова. Така например “икономика” произлиза от гръцкия термин за управление на дома. Това е именно и моята цел – да ти помогна да управляваш добре домакинството си, дори ако се състои от един човек, както при мен.

Всъщност, ти можеш да управляваш толкова добре финансовото си състояние, че то дори да не зависи от онова, което става около теб. Нещо повече, можете така да си подредиш нещата, че когато около теб всички почват да губят, ти да печелиш още повече.

И така, отсега смятам да започна да описвам как да управляваш финансовото си състояние. Няма да изневеря на стила си и в началото ще ти сервирам една от най-изтърканите и очевидни баналности, които можеш да си представиш: докато харчиш по- малко отколкото печелиш, ти ще подобряваш финансовото си състояние.

Хилядолетният опит на човечеството показва, че целенасоченото спестяване, като начин на живот в дългосрочен период е най-разумният начин стъпка по стъпка да достигнеш финансовите цели, които си си поставил. Можеш да решиш да се промениш и да заживееш така, независимо дали си затънал в момента, или си сравнително добре финансово. Ако вземеш кардинално осъзнато решение, че ще подобряваш финансовото си състояние по най-сигурния възможен, макар и най-бавния изглеждащ начин, ще избегнеш следните капани:

Няма да загубиш парите си в схеми за бързо забогатяване.

Истината остава, че най-много пари като част от дохода, се губят за “игри на щастието”, а онези, които не могат да си го позволят, са най-бедните. Другата истина е, че повечето от онези, които ударят джакпота, пропиляват всичко за относително кратко време и нерядко разрушават живота си. Това показва, че има нещо тотално грешно в самия манталитет, който те кара да играеш хазартни игри.

Алтернативата: Отделяй всяка седмица по 7 лева и ги инвестирай при средна годишна доходност от 8% в продължение на 20 години. Познай колко се получава! 17 294 лева – нито повече, нито по-малко. Така, че защо не си направиш и ти самия един джакпот, ако чак толкова ти се играе тото. Най- хубавото е, че печалбата ти е сравнително сигурна.

Няма да затънеш в заеми докато се опитваш да забогатееш.

Много често си мислим, че можем да вземем пари назаем, за да стартираме собствен бизнес, или да направим някоя инвестиция. Аз не оспорвам факта, че има много примери за това как доста хора са успявали. Но също така мога да ви посоча много примери и за хора, които не са. Аз съм един от тях. За щастие и двата пъти, когато го направих, не загубих кой знае какви суми. За разлика от безброй много други хора, които водени от благородното желание да подобрят състоянието си, предприемат подобни опити, завършили неуспешно, а понякога и трагично. Не само за тях, а и за семействата им.

Възможности за инвестиции ще има винаги. Но докато спестяваш парите, за да ги направиш, вместо да теглиш заеми, ти ще започнеш да ги оценяваш и да ги харчиш по- добре. Когато събереш парите, ще направиш по-добри инвестиции. Разбира се, ако имаш възможност да започнеш бизнес с кредит, срещу който залагаш самия бизнес, това е нещо различно. Но много често кредиторите искат и ти самия да си отговорен за изплащането му с цената на всички свои бъдещи доходи и имущество. Просто няма нужда да поемаш излишни рискове. Можеш да си ги спестиш напълно.

Алтернативата: Един разорен от войната виетнамски бизнесмен емигрира в САЩ през 70-те години на миналия век. Нямат нищо в началото. Намират си работа в една пекарна, където да живеят с жена си. За първата година от работата си печелят около 17 000 долара, от които спестяват 15 000. (Вероятно са малко хората, които могат да си представят как е възможно двама души да живеят с около 150 долара на месец в САЩ). След първата година с всички спестени пари те заплащат първата вноска на заем, с който купуват пекарната. А сега, внимание! Втората година те живеят по абсолютно същия начин, в резултат на което изплащат напълно заема си за пекарната (около 100 000 долара). Не знам как са живели по-нататък, но това е един от възможните начини за спечелването на първия милион, който всички знаем, е най- трудно да се спечели. Това е истинска история, разказана от един от най-добрите предприемачи в сферата на малкия бизнес на Америка.

Няма да бъдеш неподготвен за моментите, когато ще се нуждаеш от пари повече от всякога.

Много хора, включително и аз някога, без дори да го осъзнаваме, живеем ден за ден, очаквайки нещо много хубаво да ни се случи. По този начин ти можеш да изхарчиш всичките си пари и дори да затъваш лека-полека в най- различни задължения, без да си поставил конкретни цели. Просто си оптимист за бъдещето си и вярваш, че ще удари твоят час, а някой ден всичките ти проблеми ще се разрешат като с магическа пръчка. Това е пасивният начин на живот, живот без цели.

Който избере да живее по този начин, трябва също да помисли, че освен хубави, в живота има и доста неприятни неща. Ако в тези моменти разполагаш с достатъчно средства, може да се окаже, че пречките са относително лесно преодолими. В противен случай просто ще трябва да платиш скъпо, че по времето, когато е било възможно, не си отделял достатъчно “бели пари за черни дни”.

Opt In Image
Благодарение на тези комплекти за самостоятелна работа, учениците ще подобрят фината моторика и графичините си умения; ще задълбочат възприятията си за буквите, вниманието и своята ориентация.

Избери между 7 различни помагала!

 

Алтернативата: Можеш да си изградиш фонд за непредвидени случаи в размер на тримесечните си доходи, като за 15 месеца отделяш по 20% от доходите си или за 30 месеца отделяш 10% от доходите си. Също така е добре докато той не се напълни, да слагаш в него всички извънредни приходи. Този фонд трябва да е под формата на парични средства в някоя банка. Целта е, ако ти се наложи, възможно най-бързо да имаш достъп до парите си, а не толкова да спечелиш висока лихва. По този начин, ако спешно имаш нужда от пари, веднага ще можеш да ги изтеглиш.

Надявам се, че не се чувстваш излъган за тайната на трайното подобряване на финансовото ти състояние. Ако си очаквал някаква магическа формула, сигурно си разочарован. Тогава можеш да следваш съветите на меркантилни финансови “гурувци” и да се впуснеш в различни “инвестиции”.

Може би просто трябва да промениш начина си на мислене – трайният успех е нещо, което се планира; за което се правят истински жертви; нещо, което може да отнеме доста време. Хубавото е, че независимо кога ще се окажеш на правилния път, ще се почувстваш значително по- добре, дори да ти предстои дълго пътуване.

Просто не трябва да се отклоняваш и всеки ден, в който вървиш по него, ще наближаваш и ще постигаш поредната си цел. Парадоксалното е, че накрая най- вероятно ще се окаже, че си изпреварил онези, които са си мислели, че се движиш твърде бавно.

Opt In Image
Благодарение на тези комплекти за самостоятелна работа, учениците ще подобрят фината моторика и графичините си умения; ще задълбочат възприятията си за буквите, вниманието и своята ориентация.

Избери между 7 различни помагала!

 

 

Tags: , ,