В навечерието на прекрасния празник на буквите, реших да посветя днешната статия на книгите и ефекта им върху децата от личния ми опит като родител.

Тези редове са посветени на моята дъщеря Бети за рождения й ден с цел да насърчат майките и бащите да не се отказват от отговорното родителство, което е една от най-трудните и най-удовлетворяващи мисии на тази земя.

Децата ви обичат ли книжките?

По колко време прекарват с тях?

Кога за последно посетиха библиотека? 

Само по задължение ли четат?

Добри въпроси с трудни отговори за доста родители. 

Любовта към книгите е най-добрият начин да разширите света на детето, някой беше казал. 

От известно време едната ми дъщеря много заобича книгите. Тя е творческа натура по принцип, обича да рисува, да танцува… да готви също, особено сладкиши:) Обича много хората, който я познава, тя е много верен и подкрепящ човек. Всичко ще направи за приятелите.

Но… най-много ме впечатли усърдието й относно книгите.

Впечатляващо е за тийнейджър като нея да бъде толкова посветен на тях. От всичко, най-много отделяше време за буквите и този факт даже започна да ме притеснява малко (ние, родителите понякога бързаме с това). Не можеше да се откъсва, по-бързо си научаваше и сякаш след това започваше „важната работа“. Споделих за нейното ново увлечение с приятелки и те ми казват: „Ти пък за какво се притесняваш, ние се чудим как да ги накараме да четат, все пред екрана стоят“. 

Opt In Image
Програма
Как да изградим качествени, удовлетворяващи и дълготрайни взаимоотношения?

 

Веднъж като бяхме заедно с дъщеря ми на разходка разбрах, че всъщност тя е преживявала лични неща вътрешно и книгите са й помогнали да преодолее трудности от живота. 

Тя ми сподели, че различните герои много са я обогатили, започнала е да разбира по-добре как да се справи с бушуващите емоции, да ги преживява и да съпреживява с някой друг. Чувствала ги като лични приятели и то разнообразни.

Библиотеката се превърна в любимото й място, а наскоро си поиска място за собствена библиотечка, където да си държи най-ценните си книги. Голяма част от тях си ги купуваше със събрани и спестени от нея пари. 

Освен това се свърза с подкрепяща група от съмишленици, които внимателно подбираха книги с подходящо за младите хора съдържание и ги дискутираха.

Внимавайте сега! 

Най-голямата изненада за мен беше, че Бети за два месеца реши да напише собствен роман, който да бъде в основата на цяла поредица!

Ето как изглежда:

Бети планира сюжета много внимателно и задълбочено, като всеки ден отделяше време, за да напише планираното количество думи. Веднъж ми каза: „Мамо, ако само разчитам на емоции и кога ми се пише, не знам кога ще се случи. Направих си план.“

За 15-годишния й рожден ден първата повест (близо 250 страници) бе готова. Предстои да излезе от печат в Semeistvo.bg и я очакваме с нетърпение. 

Ето какви изводи си направих, които ме правят щастлива като родител:

1. Любовта към книгите се учи от малка детска възраст у дома с постоянство и пример, четене на глас и коментари как децата са разбрали материала. Добре е дечицата да си имат собствена библиотечка с любими книги и удобно кътче за четене.

2. Посещенията в библиотеката заедно с родителя са ключови, това отношение към печатните издания остава за цял живот.

2. Тийнейджърите стават по-чувствителни и навикът да четат книги може да им помогне да преминат през трудностите; временно да намерят нови приятели и да съпреживяват. По-добре това, отколкото други увлечения, всички знаем какви. 

3. Редовното четене и писане на есета, статии, книги, ги прави по-организирани, посветени и самостоятелни. Може да дискутирате заедно. Тийнейджърите желаят да надникнеш в техния свят, да разбереш за техните примери; истински да си заинтересован какво ги вълнува. 

4. Книгите учат децата най-силно на емпатия. Да прочетеш за някой герой, да помислиш за него, да го усетиш без да го виждаш, това е незаменимо преживяване. 

5. Всички тези споменати умения са насочени към по-добрата работа с хората около нас. Да не спираме да се протягаме към тях. 

И накрая… Бети, много те обичам. Честит рожден ден! Ти си голямо съкровище. Винаги почитай хората и бъди до приятелите, не се отказвай от мечтите си!  Очакваме с нетърпение цялата поредица от книжки, която да зарадва читателите ни…

Opt In Image
Програма
Как да изградим качествени, удовлетворяващи и дълготрайни взаимоотношения?