В навечерието на прекрасния празник на буквите, реших да посветя днешната статия на книгите и ефекта им върху децата от личния ми опит като родител.

Тези редове са посветени на моята дъщеря Бети за рождения й ден с цел да насърчат майките и бащите да не се отказват от отговорното родителство, което е една от най-трудните и най-удовлетворяващи мисии на тази земя.

Децата ви обичат ли книжките?

По колко време прекарват с тях?

Кога за последно посетиха библиотека? 

Само по задължение ли четат?

Добри въпроси с трудни отговори за доста родители. 

Любовта към книгите е най-добрият начин да разширите света на детето, някой беше казал. 

От известно време едната ми дъщеря много заобича книгите. Тя е творческа натура по принцип, обича да рисува, да танцува… да готви също, особено сладкиши:) Обича много хората, който я познава, тя е много верен и подкрепящ човек. Всичко ще направи за приятелите.

Но… най-много ме впечатли усърдието й относно книгите.

Впечатляващо е за тийнейджър като нея да бъде толкова посветен на тях. От всичко, най-много отделяше време за буквите и този факт даже започна да ме притеснява малко (ние, родителите понякога бързаме с това). Не можеше да се откъсва, по-бързо си научаваше и сякаш след това започваше „важната работа“. Споделих за нейното ново увлечение с приятелки и те ми казват: „Ти пък за какво се притесняваш, ние се чудим как да ги накараме да четат, все пред екрана стоят“. 

Opt In Image
Три книги на цената на една
Подобри семейните взаимоотношения значително с помощта на тези три книги (вземи само едната, останалите две са безплатни)!

Най-четените ни книги за семейни отношения!

Веднъж като бяхме заедно с дъщеря ми на разходка разбрах, че всъщност тя е преживявала лични неща вътрешно и книгите са й помогнали да преодолее трудности от живота. 

Тя ми сподели, че различните герои много са я обогатили, започнала е да разбира по-добре как да се справи с бушуващите емоции, да ги преживява и да съпреживява с някой друг. Чувствала ги като лични приятели и то разнообразни.

Библиотеката се превърна в любимото й място, а наскоро си поиска място за собствена библиотечка, където да си държи най-ценните си книги. Голяма част от тях си ги купуваше със събрани и спестени от нея пари. 

Освен това се свърза с подкрепяща група от съмишленици, които внимателно подбираха книги с подходящо за младите хора съдържание и ги дискутираха.

Внимавайте сега! 

Най-голямата изненада за мен беше, че Бети за два месеца реши да напише собствен роман, който да бъде в основата на цяла поредица!

Ето как изглежда:

Бети планира сюжета много внимателно и задълбочено, като всеки ден отделяше време, за да напише планираното количество думи. Веднъж ми каза: „Мамо, ако само разчитам на емоции и кога ми се пише, не знам кога ще се случи. Направих си план.“

За 15-годишния й рожден ден първата повест (близо 250 страници) бе готова. Предстои да излезе от печат в Semeistvo.bg и я очакваме с нетърпение. 

Ето какви изводи си направих, които ме правят щастлива като родител:

1. Любовта към книгите се учи от малка детска възраст у дома с постоянство и пример, четене на глас и коментари как децата са разбрали материала. Добре е дечицата да си имат собствена библиотечка с любими книги и удобно кътче за четене.

2. Посещенията в библиотеката заедно с родителя са ключови, това отношение към печатните издания остава за цял живот.

2. Тийнейджърите стават по-чувствителни и навикът да четат книги може да им помогне да преминат през трудностите; временно да намерят нови приятели и да съпреживяват. По-добре това, отколкото други увлечения, всички знаем какви. 

3. Редовното четене и писане на есета, статии, книги, ги прави по-организирани, посветени и самостоятелни. Може да дискутирате заедно. Тийнейджърите желаят да надникнеш в техния свят, да разбереш за техните примери; истински да си заинтересован какво ги вълнува. 

4. Книгите учат децата най-силно на емпатия. Да прочетеш за някой герой, да помислиш за него, да го усетиш без да го виждаш, това е незаменимо преживяване. 

5. Всички тези споменати умения са насочени към по-добрата работа с хората около нас. Да не спираме да се протягаме към тях. 

И накрая… Бети, много те обичам. Честит рожден ден! Ти си голямо съкровище. Винаги почитай хората и бъди до приятелите, не се отказвай от мечтите си!  Очакваме с нетърпение цялата поредица от книжки, която да зарадва читателите ни…

Opt In Image
Три книги на цената на една
Подобри семейните взаимоотношения значително с помощта на тези три книги (вземи само едната, останалите две са безплатни)!

Най-четените ни книги за семейни отношения!