Какво се случва, когато любовта си отиде?

Позволи ми да споделя моите наблюдения…

Малко са двойките, които имат сериозни съмнения, че бракът им може да рухне, когато пристъпват към брачния олтар. Красотата на венчавката, брачните обещания, захласнатите погледи на приятелите, ни карат да се усещаме сигурни и изпълнени с вярата, че нещата ще се развиват добре от само себе си.

Интересно защо, но за почти всяка друга сфера от живота си ние сме наясно, че са необходими усилия, време и финанси. Осъзнаваме, че здравето ни изисква грижа, адекватно хранене и спорт.

Инвестираме години от живота си в своето кариерно развитие. Когато стане въпрос за брака и децата ни обаче смятаме, че тези неща някак си ни се удават естествено. Рано или късно всяка двойка стига до заключението, че бракът изисква грижа, време, откровени разговори и внимание.

Само любовта не е достатъчна, необходими са и житейски умения.

Предлагам на вниманието ви най-честите убийци на брака, като пълният списък с причините може да се окаже буквално безграничен. Преди всичко – дръжте мислите за развод надалеч и се обърнете към професионалист за помощ при необходимост:

Убиец на любов 1: „Неадекватна комуникация“

Неспособността на единия или и двамата партньори да общуват адекватно като изразяват честно своите чувства по ненападателен начин.

Тази неопитност е сред най-често срещаните причини за разпад в семейните взаимоотношения.

Убиец на любов 2: „Финанси“

Отделните бюджети в семейството, несъгласието за начина по който ще се изразходват средствата или теглене на сериозен кредит, свръхзадлъжняването, са все фактори, които съдействат за силно изостряне в отношенията.

Тук се включват също така провала в кариерата или в бизнеса, респективно успеха в тази област!

Едно от най-важните пера в бюджета ви би следвало да бъде времето за романтични срещи, почивки, гледачка за децата и т.н., за да можете да бъдете навън само вие двамата.

(Свързан ресурс: Как можеш да се справиш с тези убийци на любовта? Систематизирал съм този процес за теб в този тест-стратегия за промяна в отношенията.)

Убиец на любов 3: „Свъхзаетост“

Прекалената ангажираност с извънредна работа, проекти, различни инициативи, ангажименти, лични хобита и т.н., е болестта на днешния век.

Избягвайте да правите прекалено много неща по едно и също време, като например да учите в Университет, да отглеждате малки деца, да стартирате бизнес и да работите дълги часове по едно и също време.

Научете се да приоритизирате и организирате ежедневието си по такъв начин, че да отделяте достатъчно време за брака си.

Opt In Image
Две книги за цената на една!
Не пропускай най-важната задача като родител!

Подобри своите отношения с децата у дома.

 

 

Убиец на любов 4: „Изневяра“

Въпреки разпространените вярвания, че изневярата може да се преодолее лесно, фактите доказват точно обратното – изневярата донася опустошителни последствия за брака, изисквайки значително време и усилия от страна на двойката, за да се възстанови доверието.

Интересно защо, но за почти всяка друга сфера от живота си ние сме наясно, че са необходими усилия, време и финанси. Осъзнаваме, че здравето ни изисква грижа, адекватно хранене и спорт. Инвестираме години от живота си в своето кариерно развитие. Когато стане въпрос за брака и децата ни обаче смятаме, че тези неща някак си ни се удават естествено. Рано или късно всяка двойка стига до заключението, че бракът изисква грижа, време, откровени разговори и внимание.

Убиец на любов 5: „Липса на посвещение към брака, егоизъм“

Ако макар и едната страна в брака е силно егоцентрична, това може да унищожи желанието у другия партньор да дава.

Разминаването в ценностната система и липсата на посвещение са често срещани убийци на взаимоотношения.

Убиец на любов 6: „Разминаване в приоритетите“

Ако мъжът например очаква, че основната роля на съпругата му е да се грижи за децата, а тя има за цел да работи в голяма компания, това създава предпоставки за натрупване на вътрешни неизразени наранявания и потенциални конфликти.

Убиец на любов 7: „Сексуални проблеми“

Лишаването на партньора от секс, липсата на регулярно сексуално общуване, привързаността към порнографията за сметка на партньора (сексуална анорексия), импотентността, са все фактори, съдействащи за криза в брака.

Убиец на любов 8: „Липса на осигуряване на лично пространство“

Ако единият или и двамата партньори са изключително обсебващи и налагащи своето мнение, това създава предпоставки за търсенето на алтернативи от другата страна.

Някои по-рядко срещани причини за раздялата могат да се окажат:
– различни форми на пристрастявания (алкохол, наркотици, порнография)
– разминаване в очакванията
– вмешателство от страна на роднини
– физическо и/или вербално насилие

Как да се справим с мрачните сенки на преследващите брака ни убийци?

Нека ви насърча – това е възможно!

Важното е да вземем сериозно решение, че ще положим усилия бракът ни да функционира както всяка останала сфера от нашия живот.

Горещо препоръчвам следните два материала, които ще помогнат в тази посока:

Пречки пред любовта

10-те най-важни емоционални нужди в семейните отношения

Opt In Image
Две книги за цената на една!
Не пропускай най-важната задача като родител!

Подобри своите отношения с децата у дома.

 

 

Прочетете също тази статия за справяне със семейните проблеми >>

 

Tags: ,