Тъщи и зетъове

Снимка: Студио Фо

Имате проблеми с тъщата?

Едни от най-гротескно пресъздаваните взаимоотношения в книгите, в медиите и даже в ежедневните разговори са между тъщата и зетя. Когато става въпрос за майката на момичето и нейния любим, повечето хора си представят интриги, конфликти и проблеми.

Ето защо, създаването на топли връзки между двамата може да се окаже истинско предизвикателство. Вероятно, най-сериозната причина за това е предварителната нагласа за провал на тези взаимоотношения, който се представя от масовата култура.

Взаимодействията и стилът на общуване в семейството са много важни. Ето защо, още преди да обрекат връзката на провал, и тъщата, и зетят трябва да пренебрегнат първоначалната си нагласа и да обединят усилията си за добра комуникация помежду си.

Разбира се, топлите отношения се изграждат бавно и няма да се получат от само себе си. А и няма гаранция, че добрата връзка между двамата ще възникне и ще продължи, особено, когато една от страните категорично отказва да помага. Добре е и тъщите, и зетьовете да спазват някои прости принципи и съвети.

За тъщата

 • Може да изберете приятелите си, но не и съпруга на дъщеря си. Уважавайте нейния избор, независимо дали ви харесва, или не. Погледнете позитивно – вие не сте изгубили своята дъщеря, а вече имате и син!
 • Търсете различни поводи, за да хвалите съпруга на дъщеря си и да подчертавате силните му страни. Ефектът ще е поразителен.
 • Когато става въпрос за децата, уважавайте решенията на зет си. Не се стремете да доминирате и да налагате мнението си. Опитите за намеса в живота на младото семейство почти винаги завършват с провал.
 • Не забравяйте, че дните, в които всички са живеели заедно в голяма къща, отдавна са отминали. Сега вече дъщеря ви иска самостоятелност и за нея съпругът е най-важен.
 • Избягвайте негативните подмятания и забележки.
 • Отделяйте време, за да се запознаете с хобитата и с интересите на зет си. Опитайте се да влезете в неговия свят. Много мъже ще оценят усилията ви и ще ви уважават за това, което правите.

За зетя

 • Не третирайте тъщата си като бавачка на детето. На всяко семейство се налага да оставя малките на грижите на баба и дядо. Това съвсем не означава, че тъщата винаги ще е свободна и ентусиазирана да чисти и прислужва. Придържайте се към уговорените часове и бъдете точен. Благодарете на тъщата си, че е отделила от времето си за детето.
 • Когато сте на гости при тъщата, не забравяйте да помагате при почистването на съдовете след хранене, при подреждането на играчките, които децата са разхвърляли (заедно с тяхна помощ, разбира се), и никога не оставяйте след вас хаос. Много от тъщите могат да се окажат злопаметни.
 • Не използвайте вината като оръжие и заплахи: „Ако не направиш това, което искам, вече няма да видиш внучката си…“
 • При среща с тъщата постарайте се да сте добре облечен и проявявайте разбиране към нейните нужди.
 • Сложете телефона й в списъка с важни номера и с готовност откликвайте на желанията й за помощ.
 • Вслушвайте се в съветите й при отглеждането на детето. Тя има повече опит и знания.
 • Избягвайте да отправяте към тъщата си злобни обвинения. Дори когато се налага да установите граници, постарайте се да го правите с твърд, но добронамерен тон.
 • Никога не повдигайте въпроси, свързани с наследство и завещание от нейна страна.

Всъщност, не е толкова сложно да се създадат пълноценни взаимоотношения между тъщата и зетя, ако има достатъчно желание за това и от двете страни.

Вижте също и статията за отношенията между снахата и свекървата оттук!

Изключително ефективни съвети и решения на семейни проблеми в областите на комуникацията, секса, конфликтите, финансите, децата, разширеното семейство и др. можете да намерите в книгата ми "30 въпроса от семейния живот"

Искате нещо още по-задълбочено? Поръчайте видео-програмата на живота ми за семейните отношения "Семейна академия"!

Линк за достъп до видео-програмата "Семейна академия"

За информация и записвания за семейно консултиране се обадете на тел. 089 991 0692.

Авторските права за материала са на списание „9 месеца“. Публикувана с разрешение.

 

Opt In Image
Искаш ли да запишеш семейна консултация с мен...
... СЪВСЕМ БЕЗПЛАТНО?

През последните години аз и екипът ми сме имали възможност да се срещнем със стотици семейства и да помогнем на много от тях да възстановят любовта, емоционалната близост и сексуалното си единство.

Ако проявиш интерес към семейна консултация, позволи ми да предложа услугите си СЪВСЕМ БЕЗПЛАТНО!

 

 

Tags: , ,