Добре дошли в ограничения свят на г-н (или г-жа) Скрудж, където обичайно изплува един и същи въпрос:

„А какво ще има за мен?“

Сигурен съм, че тази статия се отнася за всеки друг, само не и за теб.

Шегувам се. 😉

Всъщност почти всеки си задава този въпрос и често това е нещо здравословно, защото отразява начина, по който сме устроени.

От друга страна, една връзка не може да процъфтява, ако е лишена от даване!

Даването, за което говоря, далеч не се ограничава само с материалните неща, защото са необходими също:

  • усилия;
  • уважение;
  • внимание;
  • изслушване;
  • близост и още!

Кои са все пак сигналите, че нашият собствен партньор си позволява да прекрачи границата и има неприятната тенденция да спестява повече отколкото трябва?

Opt In Image
Две книги за цената на една!
Не пропускай най-важната задача като родител!

Подобри своите отношения с децата у дома.

 

 

През последните години съм имал възможността да се срещна със семейства, намиращи се на двата полюса, когато стане въпрос за тази област.

В едната крайност се бяха оказали онези, за които всяка форма на спестяване изглеждаше излишна, защото, виждаш ли, човече, “на мен ми трябват тези пари сега”.

От другата страна пък алчно намигваха “Мистър и мисис Скрудж”, които изчисляваха и най-малката стотинка, влизаща им в джоба и се пазаряха почти за всичко, за да спестят остатъка.

Независимо с коя от тези две категории семейства се срещах, и двете получаваха един лист хартия, на който бяха описани три основни потока, в които обикновено се вливат парите:

а.) харчене;
б.) спестяване (инвестиране);
в.) даване…

… след което всеки от партньорите трябваше да се запознае със своята склонност.

Всеки от нас има естествено привличане към една-две от тези крайности, но е трудно да намерим необходимия баланс между трите.

Ако само харчиш и черпиш, най-вероятно ще завършиш с празни джобове.

Ако пък само спестяваш, е възможно да останеш само с един приятел – дебелият Пийт.

инвестиране

Нека сега да си побъбрим именно за този вид хора.

Говорил съм както с жени, така и с мъже, че заделянето на парички за излизане на кафе, наемане на гледачка за децата, почивка или ресторант, е кощунство според тях.

Най-голямата грешка, която склонните към спестяване хора допускат е да се вкопчат в бъдещето до такава степен, че да изпуснат да се наслаждават на настоящето.

Следва списък с поведения, които съм наблюдавал през годините и които намирам за не съвсем  адекватни:

а.) на излизането заедно (дори и с партньора) се гледа като на излишен лукс. Всъщност това би трябвало да е една от най-важните инвестиции в нашия семеен живот!;

б.) Ако все пак съумеят да излязат заедно, тези двойки (или единият) рядко остават бакшиши и често се пазарят в ресторанта, като имат малко по-големи претенции и очаквания от евтините ресторанти. Нищо лошо с пазаренето, но да се пазариш със сервитьора е по-скоро признак на ниска култура, още повече, че голяма част от тях живеят от тези бакшиши;

в.) Рядко ще видиш тези хора да оказват финансова помощ на другите – намират отделянето на средства за неправилно и сякаш все си забравят портфейла.

г.) Идеалното място за срещи на стиснатия партньор е у дома: там можеш да гледаш филм, да си приготвиш кафе или да си лапаш пуканки безплатно;

д.) Рядко купуват подаръци за своите приятели, партньор или дори децата си, но за сметка на това притежават скъпи вещи;

е.) Никога не дават излишни пари за такси, дори и да се наложи да пътуват пеша;

ж.) Смятат, че ходенето на почивка е за екстравагантно богатите. Да отидем някъде заедно? Та това си е кощунство!

Та, такива работи – няма лошо в това да си спестовен, стига да останеш в компанията на хора, които се чувстват добре с теб и не гледат киселата ти физиономия, когато е настъпило време да се плаща сметката.

Все пак държа да отбележа: често представата ни за това как би трябвало да се изразходват средствата е изключително субективна, затова не бързай да правиш предварителни заключения или да заклеймяваш любимия с нарицателни.

Има огромна разлика между стиснат партньор, спестовен партньор и банкрутирал партньор, не забравяй този факт.

Някои идеи…

Идея №1: Проведи откровен, но необвинителен разговор

Сподели по какъв начин се усещаш във връзката. Възможно е той или тя да не прави нищо умишлено, а да действа, защото вярва, че в това поведение се съдържа най-добрият интерес и на двамата!

Важно е да не се преструваш, че всичко е наред, без дори да дадеш на другата страна да осъзнае какви са твоите собствени нужди. Независимо дали твоят любим или любима вдействителност има такива склонности или не, говори директно.

Идея №2: Давай във връзката

Задай си въпроса: „Давам ли личен пример за онова, което очаквам?“

Не бързай да си казваш: „Ама аз давам толкова много…“ Отговори си честно на този въпрос.

Споделям този факт, защото често срещам жени, които твърдят, че мъжете им не се грижат за тях, докато всъщност харчат без ограничение семейните пари, а потърпевшите им партньори живеят с остатъците.

Изненадай партньора си с нещо наистина хубаво.

Ако не забележи, опитай отново!

В повечето случаи това би проработило.

Когато третираме другите по начин, както бихме желали да ни третират, рядко подобно поведение остава незабелязано.

Идея №3: Намери начин да изкарваш свои собствени пари

Забелязал съм, че най-често оплакващите се, че партнорът е стиснат, се оказват дами, които не разполагат със свои собствени средства и очакват мъжът им да ги забавлява с подаръци, ресторанти или почивки, особено ако техният език на любовта е „получаване на подаръци“.

Какво ще кажеш, ако започнеш свой собствен бизнес с цел допълнителни средства, за да правиш повече изненади на самата себе си?

Както и повече изненади за него?

Това няма да остане незабелязано!

Opt In Image
Две книги за цената на една!
Не пропускай най-важната задача като родител!

Подобри своите отношения с децата у дома.

 

 

 

Tags: ,