IMG_0176

Предупреждавали сме семействата за възможна поява на интернет-зависимост от дългия престой в социални мрежи. Освен това сме всекидневно обстрелвани от новини за вероятността социални мрежи да повлияят негативно на нашето взаимоотношение и да увеличат семейните ни проблеми.

Това обаче е само едната страна на монетата. Дали наистина социалните мрежи развалят непременно връзката между партньорите? В днешния ни седмичен коментар искам да засегна една малко по-различна перспектива.

Интернет е станал такава част от живота ни, че не можем да си представим бъдещето без него. Като никога преди имаме възможност да го използваме, а защо не и да подобряваме връзките с любимите хора. Но как?

Според ново проучване, публикувано в списание „Киберпсихология, поведение и социални взаимоотношения“, е установено следното:

– двойките, които споделят статуси за своите взаимоотношения във Фейсбук са повече посветени един на друг и повече желаещи да са заедно след шест месеца, в сравнение с онези, които не го правят (които не постват подобни статуси).

Основните елементи за успеха на тези двойки са:

– включването им като „приятели“ в социалните мрежи;

– споделянето на снимки на партньора;

– качване на неща на стената на любимия;

– споделяне на състоянията на половинката.

Ако двойките правели тези четири неща, те се чувствали по-посветени един на друг и с по-малко семейни проблеми.

За проучването използвали и 185 студенти в колеж. Според тях най-добрия показател за успех на новите им връзки било качването на снимки на стените на приятелите.

Този вид поведение е известно като „Теорията за публичното представяне„.

Чувствата често идват в резултат на поведението.

Често хората се стремят към дадено поведение, за да се представят добре пред другите. След време техните вътрешни чувства започват да се променят и да отговарят на външното им поведение. Това се случва, защото хората обикновено се стремят към съответствието на вътрешните усещания и външния им израз.

В резултат на това, публичното поведение, което показва любов и добро отношение към някой, евентуално може да увеличи любовта и добрите чувства у нас спрямо този човек.

Вижте също този материал за това как можем да преодолеем семейните проблеми.

 

Търсиш как да преживееш по-високо ниво на близост в отношенията? Свали тази безплатна тест-стратегия оттук!

 За информация и записвания за семейно консултиране се обадете на тел. 089 991 0692.

 

Tags: