Това е Част 1 от поредица, състояща се от 2 части, посветени на общуването между партньорите.

Един от най-ключовите моменти за разрешаване на конфликтите във всеки брак се крие в умението на всеки от партньорите да валидира мнението и чувствата на другия.

Думата „емпатия“ обикновено се свързва с развитието на нашите способности да валидираме чувствата и емоциите на другите.

В психологията на човешкото общуване емпатията представлява комуникирането на респект към мнението на другите, което е чуто, зачетено и прието като факт, даже и слушателят да не е съгласен с мнението на този, който говори.

Мненията на другите се третират с искрено уважение като легитимно изразяване на техните чувства без да се смятат за прищявка.

Ако например някой от партньорите се чувства самотен, би било неадекватно другият да използва изрази от сорта на: „Не се чувствай по този начин“.

Необходимо е преди всичко той да приеме тези чувства за факт, като след това да се проведе честен разговор и да се открие причината, която ги поражда.

Ако мъжът се чувства недостатъчно уважаван, жената не може просто да каже „Ама аз те уважавам.“ – необходимо е чувствата на съпруга да бъдат приети като факт и валидирани, независимо от причината, която ги поражда.

Това поведение лежи в основата на истинската емпатия.

Всъщност именно липсата на емпатия и валидиране на другия е най-честата причина за разминаване в общуването, която може да разруши и най-добрите семейства.

Нека се опитам да пресъздам една въображаема ситуация с измислени герои…

Opt In Image
Две книги за цената на една!
Не пропускай най-важната задача като родител!

Подобри своите отношения с децата у дома.

 

 

Например Иван се прибира редовно вкъщи, но като всяка жена, Катя има нужда от нещо повече от физическото му присъствие – тя очаква 100 процента внимание!

Вероятно Иван не осъзнава това и често стои пред компютъра, докато жена му се опитва да грабне вниманието му, за да му разкаже по какъв начин е минал трудния й ден.

С времето у Катя се насъбира толкова много раздразнение, че сяда да говори за ситуацията, казвайки: „Чувствам се пренебрегната, когато предпочиташ компютъра пред мен“.

Иван й казва с много любов „Скъпа, всичко е наред, аз те обичам“.

Разбира се, Катя започва да се чувства безпомощна, губи доверието си и се отдръпва, ставайки все по-неприветлива.

Иван не може да разбере причината за поведението на Катя и един й казва: „Толкова мрачна си станала“.

С времето и двамата се отчуждават и започват да живеят като съквартиранти.

Това е една типична ситуация, характерна за много семейства и е белег за липса на валидиране!

Как може да се коригира проблема и да се излезе от затворения кръг?

1. Необходимо е всяка страна да развие умение за честно споделяне на чувствата, например: „Чувствам се……., когато правиш…………..“. Важно – тонът, съдържанието и невербалните жестове не трябва да съдържат обвинение към личността на другия, а просто да се изрази чувството!

2. След като разбира за чувствата на партньора си втората страна трябва да ВАЛИДИРА ТЕЗИ ЧУВСТВА, като каже нещо от сорта на: „Разбирам. Сигурен/на съм, че за теб е неприятно и болезнено да се чувстваш по този начин. Нека да поговорим повече за това“. Сега изяснява ли се ситуацията повече? Ако информацията е нова за вас, препоръчвам ви следното:

– Планирайте време за среща само двамата извън жилището ви, за предпочитане на предразполагащо място;

Отделете време просто да се забавлявате;

– Напишете на един лист, как се чувствате в брака си без да уточнявате какво според вас поражда тези чувства (например безпомощен, самотен, наранен, пренебрегнат и т.н.) Нека списъкът да съдържа от три до пет чувства;

– Разменете листите и след като разберете как се чувства партньорът ви, напишете с какво смятате, че сте допринесли за наличието на тези негативни чувства;

Opt In Image
Две книги за цената на една!
Не пропускай най-важната задача като родител!

Подобри своите отношения с децата у дома.

 

 

– Попитайте партньора си дали съвпадат предположенията и какво още той би добавил;

– Внимание – не влизайте в спорове – просто поемете своята отговорност!!!;

– Вземете листа с емоциите на другия, сложете го в портфейла си и го четете всеки ден, като се стараете да подобрите отношението си в описаните области. Не забравяйте – валидирането мненията и чувствата на партньора ви може да подобри значително състоянието на общуването във вашия брак.

Ако това се случи, непременно ми пишете!

 

Tags: , ,