Снимка: Драгомир Атанасов

Снимка: Драгомир Атанасов, www.photographerbg.com

В днешното забързано ежедневие мъжът и жената очакват взаимно да се подкрепят както в отглеждането, така и във възпитанието на децата. Обикновено и двамата работят след бебешката възраст на потомците. Често пъти бремето пада върху жената относно практичните неща в къщи. Как е възможно двойките да се съчетаят в тази трудна задача?  Всеки поотделно прилага своето виждане за съвместно живеене и то обикновено идва от семейната среда, в която са израстнали, от примера на родителите.

Как най-успешно може да се включи таткото? Изникват много въпроси след появата на децата и ако имахме поне частично знание за отговорите отрано, нещата можеха да изглеждат по-различно.

Няколко практични съвета за развитие на екипност в семейството:

1. Решете, че като семейство ще имате собствено виждане за отглеждане и възпитание на децата
Обсъдете предварително опитите си от семействата ви поотделно и вземете най-доброто за вас според времето, в което живеете. Чудесно е бащите и майките да се образоват преди да са се родили бебетата. Необходимо е предварително да поискате съвети, да се научите как да се справяте с трудни ситуации;

2. Установете водещата роля на жената и на мъжа в областите, в които сте най-добри
Много двойки желаят да споделят родителските си отговорности еднакво, но това не се случва. Известна е ролята на жената при възпроизвеждане на потомството. Но как може да се включи таткото? Сами решете като двойка! Дали ще сменя успешно пелените и ще къпе малкия, или пък ще играе на пъзели и шах с децата?

Според последните проучвания на Държавния университет в Охайо, извършени с родители на деца от предучилищна възраст, когато бащите по-активно са участвали в игрите с децата, отношенията на родителите са били по-топли, с по-малко несъгласия между тях. Но когато татковците  участвали в грижите за децата – да им помогнат за банята, да си измият зъбите, при подготовката за храна – отношенията между родителите не били достатъчно добри.  Бащата казвал: „Нека да го направя по този начин”, а майката: „Не така”.

3. Говорете заедно, говорете и пак говорете
Решете целенасочено да отделяте време да споделяте как се чувствате, не оставяйте да се натрупват вътрешни рани във вас. Докато децата са малки сякаш няма време за нищо. Но не пренебрегвайте комуникацията! Често пъти кризите идват след като малките пораснат, а мъжът и жената толкова са се отдалечили един от друг, че е необходимо да преосмислят наново взаимоотношението си и да възстановят романтиката.

И не забравяйте – като двойка вие можете да бъдете страхотен екип!

Изключително ефективни съвети и решения на семейни проблеми в областите на комуникацията, секса, конфликтите, финансите, децата, разширеното семейство и др. можете да намерите в книгата ми "30 въпроса от семейния живот"

Искате нещо още по-задълбочено? Поръчайте видео-програмата на живота ми за семейните отношения "Семейна академия"!

Линк за достъп до видео-програмата "Семейна академия"

За информация и записвания за семейно консултиране се обадете на тел. 089 991 0692.

Opt In Image
Стани абонат на нашия блог, за да поддържаш искрата на любовта жива в твоите семейни отношения и да се информираш за актуални събития и оферти!
Абонирай се за безплатни новини...
 

Tags: ,