blizost-v-semeistvoto

Много често западните общества са били сочени с пръст и давани като негативен пример за честите разводи и лесното разтрогване на брачните отношения, като ни се натрапва информацията, че към настоящия момент приблизително всеки втори брак завършва с развод. В България статистиките са подобни. Не искам да омаловажавам проблема. От друга страна има страни, в които разводите са буквално нулеви, но е налице тиранично отношение и злоупотреба с жените като цяло. Преди няколко години посетих семейна конференция в Анталия, на която говорители от Близкия изток се възмущаваха от “перверзията” на Запада, но пропускаха да отбележат перверзията в собствените си страни. Не чух да се говори за полигамията, нито за това, че в някои общества буквално можеш да се саморазправиш с жена, чийто статус не се различава много от положението на робиня.

Лесно е да се говори за “силни семейства” в общества или народи със силна патриархалност, където доминират мъжете. Да, налице е сила, само че от страна на мъжкия пол. Феминистите и социалните либерали пък от друга страна се опитват да ни убедят, че видите ли, юдео-християнската концепция представлява “ултра-патриархалност”, която мачка жените, но ако се върнем назад към истинската “патриархалност” и погледнем Стария Завет например, ще видим, че често жените и майките се оказват в позиция на лидерство – Сара, Ребека, майката на Моисей, Мириям, са едни от многото примери за това.

Тук не искам да влизам в ролята на защитник на лесните разводи и проблемите на западното общество, в което семейството в действителност деградира през последните години, нито пък на крайната патриархалност, в която статуса на жените и децата е крайно принизен, но желая да подчертая значението на една ключова дума:

…близост

Именно – близост.

На въпроса ми, отправен към една азиатка преди време коя според нея е разликата между азиатските семейства и западните, тя ми отговори следното: “В азиатската култура водещ е принципът на взаимопомощ. В западната култура водещ е принципът на близостта.”

Да, идеята за свобода носи и повече риск. Близостта е свързана с почитането на другия. Близостта не предполага контрол и доминиране, а съзнателен избор за взаимно подчинение. Ако една жена се усеща приета, желана и изпитва близост в семейството; близост към своя съпруг, едва ли ще има особен конфликт за ролите – тя сама ще копнее да го издига и почита.

Близостта е израз на грижата. Тя предлага сигурност, защита и одобрение, както и готовност да се притечеш на помощ на човека, който се намира най-близо до теб. Близостта е ДНК-то на едно взаимоотношение. Без нейното наличие, двойките се усещат далече един от друг – като съквартиранти. С нея те усещат, че могат да превземат света заедно.

Готов ли си да изградиш взаимоотношение, в което има реално усещане за близост? Не забравяй, че това също се извършва целенасочено.

Ако търсите ефективна семейна програма, която ще Ви помогне да изградите удовлетворяващи семейни отношения, присъединете се към нашата "Семейна академия". Програмата съдържа 12 видео-урока, заедно с учебник от 100 страници и засяга сфери като общуването, секса, финансите, децата, комуникацията с разширеното семейство и мн. други.
Линк за достъп до видео-програмата "Семейна академия"

Ако вече сте закупили "Семейна академия", проверете на коя от 6-те стъпки от цялостната ми семейна програма се намирате, за да мога да съм максимално полезен в семейната ви ситуация.

За информация и записвания за семейно консултиране се обадете на тел. 089 991 0692.

Снимка: Студио ФО

Opt In Image
Искаш ли и други материали като този?
Абонирай се за безплатни новини за семейния живот!
 

Tags: