Ако искаш да изградиш успешни взаимоотношения с разширеното семейство, настоящата статия е за теб.

Дори и да се намирате в добри отношения с партньора си…

… това не означава, че тази хармония ще се предаде автоматично и на взаимоотношеният с неговите или нейните родители.

Напротив – почти във всяка култура има всевъзможни истории и шеги за взаимоотношенията между свекърва и снаха, зет и тъща, представящи ги в не много позитивна светлина.

В действителност, има два основни проблема.

При първия родителите не зачитат личното пространство и стремително се месят в живота на младата двойка.

Вторият е свързан с преустановяване на каквито и да са взаимоотношения с възрастните родители и другите роднини.

Нито една от тези крайности не е за предпочитане.

Как можем да ги избегнем?

Вземи пуканки и нека да започнем, ще бъде забавно 😉

Свекърва и снаха – възможната любов

Началото на проблемите често съвпада още преди сватбата със срещата на бъдещата булка и майката на момчето.

При някои снахи сблъсъците със свекървата възникват при планиране на сватбата и практичните детайли около нея.

Често срещана грешка на мъжете в такъв момент е, че те не са направили своята любима приоритет 1 в своя живот и все още оставят на техните майки да вземат решенията вместо тях.

Това поведение е често наричано „синдром на мъжка инфантилност“, а вмешателството на родителите може буквално да разруши  устоите на младото семейство.

Симптомите на този синдром се изразяват в честите реплики от страна на бъдещата съпруга:

 • „Все още майка му казва какво да прави“;
 • „Майка му идва в къщи по всяко време“;
 • „Той зачита повече нейното мнение“ и др.

Ако младата двойка не успее да установи ясни граници по отношение на това кога техните родители могат да идват в дома им или да се намесват в решенията им, хармоничното общуване ще се постигне трудно.

Родителите, от своя страна, трябва да дадат на младите лично пространство, без да нахлуват в чуждите територии и без да създават излишни интриги.

За съжаление, това е по-лесно да се каже, отколкото да се приложи на практика, затова бъдещото семейство трябва много да внимава, ако иска да запази баланса и любовта във взаимоотношенията си.

Когато двойката има дете, трябва да знае, че основните авторитети при взимане на решения са родителите му.

От друга страна, присъствието на баба и дядо в живота на децата е важно и не е за пренебрегване.

Добра идея е, малко след раждането (и дори още преди него) двойката да изведе родителите и от двете си страни на ресторант, където с много уважение, но с твърдост да сподели очакванията си, че при отглеждането на детето няма да има вмешателство.

Изключително важно е за свекървите да запомнят, че те вече нямат същите привилегии, които са имали като майки на синовете си.

Те не могат да отиват на гости на семейството на сина си по всяко време, не бива да звънят всеки ден по телефона, нито да изискват мигновена помощ, например, да им почистят мазето.

Нуждите на съпругата са вече преди нуждата на свекървата.

Друг често срещан проблем са оплакванията на снахата, че често е критикувана от свекърва си.

Подобно поведение може да причини дълбоки рани в емоционалния живот на младата жена.

Понякога и свекървата има сериозни разочарования.

Често снахата не се интересува от личния живот на свекърва си, освен ако не става въпрос за гледането на внуците. За съжаление, това е често срещано.

Ето защо, изключително важно е снахата да проявява интерес към живота на родителите на съпруга си, разбира се, без излишна фамилиарност.

По-добрата снаха

Има няколко практични съвета, които снахите могат да спазват, за да подобрят взаимоотношенията със своята свекърва:

•    Не се опитвайте да променяте свекърва си. Променете реакцията си към това, което тя прави;
•    Не влизайте в директен сблъсък със свекърва си. Нека партньорът ви да решава проблемите с майка си. Кавгите лесно могат да унищожат доверието във вас;
•    Постарайте се да опознаете свекърва си. Поканете я на обяд или на гости. Изненадайте я с подарък или с топло телефонно обаждане;
•    Помогнете й да се отпусне, когато идва на гости, за да не остане с усещането, че не ви е приятно да е наоколо.

По-добрата свекърва

Свекървата също може да предприеме няколко стъпки, за да разчупи леда и да установи добри отношения с новия член на своето семейство:

•    Използвайте положителни думи и изрази за избора на сина си пред съпругата му. Кажете, че се радвате, че са прекрасна двойка;
•    Отнасяйте се към семейството на сина си с респект и уважение. Не унижавайте снаха си и не влизайте в личното й пространство;
•    Не забравяйте, че след сватбата синът ви вече има съпруга, която трябва да уважава и почита;
•    Не критикувайте и забравете саркастични забележки;
•    Не разрушавайте границите, които семейството е определило.

Opt In Image
Две книги за цената на една!
Не пропускай най-важната задача като родител!

Подобри своите отношения с децата у дома.

 

 

А сега нека поговорим за другата страна на монетата…

Тъщи  зетьове – истинско предизвикателство!

Имате проблеми с тъщата?

Едни от найгротескно пресъздаваните взаимоотношения в книгите, в медиите и даже в ежедневните разговори са между тъщата и зетя. Когато става въпрос за майката на момичето и нейния любим, повечето хора си представят интриги, конфликти и проблеми.

Ето защо, създаването на топли връзки между двамата може да се окаже истинско предизвикателство. Вероятно, найсериозната причина за това е предварителната нагласа за провал на тези взаимоотношения, който се представя от масовата култура.

Взаимодействията и стилът на общуване в семейството са много важни. Ето защо, още преди да обрекат връзката на провал, и тъщата, и зетят трябва да пренебрегнат първоначалната си нагласа и да обединят усилията си за добра комуникация помежду си.

Разбира се, топлите отношения се изграждат бавно и няма да се получат от само себе си. А и няма гаранция, че добрата връзка между двамата ще възникне и ще продължи, особено, когато една от страните категорично отказва да помага. Добре е и тъщите, и зетьовете да спазват някои прости принципи и съвети.

По-добрата тъща

 • Може да изберете приятелите си, но не и съпруга на дъщеря си. Уважавайте нейния избор, независимо дали ви харесва, или не. Погледнете позитивновие не сте изгубили своята дъщеря, а вече имате и син!
 • Търсете различни поводи, за да хвалите съпруга на дъщеря си и да подчертавате силните му страни. Ефектът ще е поразителен.
 • Когато става въпрос за децата, уважавайте решенията на зет си. Не се стремете да доминирате и да налагате мнението си. Опитите за намеса в живота на младото семейство почти винаги завършват с провал.
 • Не забравяйте, че дните, в които всички са живеели заедно в голяма къща, отдавна са отминали. Сега вече дъщеря ви иска самостоятелност и за нея съпругът е найважен.
 • Избягвайте негативните подмятания и забележки.
 • Отделяйте време, за да се запознаете с хобитата и с интересите на зет си. Опитайте се да влезете в неговия свят. Много мъже ще оценят усилията ви и ще ви уважават за това, което правите.

По-добрият зет

 • Не третирайте тъщата си като бавачка на детето. На всяко семейство се налага да оставя малките на грижите на баба и дядо. Това съвсем не означава, че тъщата винаги ще е свободна и ентусиазирана да чисти и прислужва. Придържайте се към уговорените часове и бъдете точен. Благодарете на тъщата си, че е отделила от времето си за детето.
 • Когато сте на гости при тъщата, не забравяйте да помагате при почистването на съдовете след хранене, при подреждането на играчките, които децата са разхвърляли (заедно с тяхна помощ, разбира се), и никога не оставяйте след вас хаос. Много от тъщите могат да се окажат злопаметни.
 • Не използвайте вината като оръжие и заплахи: „Ако не направиш това, което искам, вече няма да видиш внучката си…“
 • При среща с тъщата постарайте се да сте добре облечен и проявявайте разбиране към нейните нужди.
 • Сложете телефона й в списъка с важни номера и с готовност откликвайте на желанията й за помощ.
 • Вслушвайте се в съветите й при отглеждането на детето. Тя има повече опит и знания.
 • Избягвайте да отправяте към тъщата си злобни обвинения. Дори когато се налага да установите граници, постарайте се да го правите с твърд, но добронамерен тон.
 • Никога не повдигайте въпроси, свързани с наследство и завещание от нейна страна.

Всъщност, не е толкова сложно да се създадат пълноценни взаимоотношения между членовете на разширеното семейство, ако има достатъчно желание за това от всички заинтересовани.

Opt In Image
Две книги за цената на една!
Не пропускай най-важната задача като родител!

Подобри своите отношения с децата у дома.

 

 

 

Tags: , ,