проблеми с общуванетоГледали ли сте шоуто „Пълна промяна“, в края на което невзрачни и зле изглеждащи хора се променят пред очите ни?

А възможно ли е мъж и жена да преживеят толкова трайна промяна, че брака им да заработи като добре смазани зъбни колела и техните проблеми с общуването в семейството реално да намалеят?

По какъв начин двамата могат да се справят с еднообразието, скуката и дори непоносимостта към своя партньор?

Означава ли, че ако чувствата към любимия са си тръгнали, ние просто трябва да го напуснем, тъй като с тях си е отишла и любовта?

Отговорите на тези въпроси няма да бъдат трудни, ако мъжът и жената предварително решат, че ще преживеят пълна промяна!

За разлика от шоуто, в което промяната по никакъв начин не зависи от действията на пациентите, а от уменията на хирурга, ключовото изречение за промяна в брака е промяна на установените навици.

Или… както обичам да казвам на клиентите ми:

Извършване на бързи поведенчески промени!

Предполагам едно от най-мъчителните изживявания за всеки брачен консултант е да наблюдава как мъжът и жената стоварват очакванията си за промяната върху партньора си или своя терапевт.

„Можеш ли да фикснеш мъжа ми?“ – попита ме клиентка преди време (под „фикснеш“ разбирай „промениш“).

„Ще се променя, ако първо той/тя се промени“ – чувам тази фраза достатъчно често.

Всъщност, с времето установих, че няма такова нещо като „неговия“ или нейния „проблем“ – ако става въпрос за проблем във взаимоотношението, това вече е общ проблем, с който те трябва да се справят заедно.

Дори и да е възможно вината за създалия се срив да е приоритетно на единия, втората страна все още има изключително важна роля по същия начин, както важна е и ролята на издърпващия с въже падащия от скалата.

Е, готови ли сте за пълна промяна с общуването във вашето най-близко взаимоотношение?

Предварително ви предупреждавам, че хирургът не може да направи това за вас.

Ето какви са ключовите съставки в този процес:

– желание за промяна от двете страни;

– наличие на трета страна (роднина, приятел, брачен консултант), който да ви помогне да видите нещата от страничен ъгъл и пред който да бъдете отговорни за действията си;

– воля за промяна.

Повечето проблеми, свързани с конфликти в днешните семейства не непременно са свързани с онова, което те си мислят – финансите им, секса или ежедневните сблъсъци.

Когато консултирам двойки в по-голямата част от случаите забелязвам как огромна част от тях се фокусират върху малките неща, а не върху начинапо който общуват.

За да се преживее истинска промяна е необходимо да се изсече корена, а не клоните на дървото.

Ето защо за мен е важно да вдигна очите им към основата на една връзка – чистата и ясна комуникация на твоите нужди, като заедно с това да направиш всичко възможно да се вслушаш в нуждите, комуникирани от страна на партньора ти.

Когато и двамата партньори изместят погледа си от „Какво е направил той/тя“ и го фокусират върху „Какво мога да направя аз“, могат да се случат чудеса!

Запомнете – пълната промяна започва с промяна в начина на общуване, не в промяна на практичните ситуации.

Ако общуването ви се подобри ще установите как с времето ще започнете да развивате удовлетворение от връзката си или това, което аз наричам„брачно самочувствие“.

По същия начин както някой, който спазва обещанията си към теб, точен е и идва навреме на срещи спечелва твоето уважение, така и вие ще развиете самочувствие и взаимно уважение в момента, в който започнете да печелите точки пред партньора си.

Разбира се, понякога болките и нараняванията могат да бъдат толкова големи, че пълната промяна да изглежда почти невъзможна.

Важно е да сте готови да извървите целия път, да не се отказвате и да потърсите трета страна, пред която да бъдете отговорни.

Opt In Image
Две книги за цената на една!
Не пропускай най-важната задача като родител!

Подобри своите отношения с децата у дома.

 

 

Пълната промяна при проблеми с общуването в семейството настъпва също така с траен обрат във вашите лоши навици, за което ще е необходима воля и от страна на двамата, както и активната намеса на консултанта ви, който да ви държи отговорни, ако не спазвате обещанията към самите себе си или своя партньор. Ето някои общи лоши навици, които си заслужава да промените:

– използване на нападателни думи и изрази, обиди и цинично отношение към партньора. Тук се включват и заключения от сорта на: „Ти приличаш на майка си или баща си“ или „Ти никога няма да се промениш“. Избягвайте също така крайни обобщения като „винаги“ и „никога“;

– неумение за съобразяване с гледната точка на другия и неспособност за оценяване на чувствата му. Чувствата и емоциите на другия следва да се приемат като факт. Логичното заключение за дадена ситуация следва да бъде направено на базата на  факта, че другия изпитва нещо и това отразява реалността. Нищо не може да разреши проблемите ви както изразяването на чувствата ви и вникването в това, което преживява другия.

– поставяне нуждите на децата пред тези на партньора. Подобна философия може да нанесе изключителни поражения в брака.

– пренебрегване на разговорите, отнасящи се само до вас двамата, които трябва да присъстват при първоначалния ви досег преди и след работа, при ставане и лягане, както и по време на срещите ви.

– занемаряване на романтични срещи поне веднъж в месеца само двамата, без децата;

– липса на общо управление на семейните ви финанси; опита на единия партньор да наложи финансовата си философия върху другия.

Можете да добавите още подобни установени навици  към списъка, след което заедно вземете решение за пълна промяна!

Opt In Image
Две книги за цената на една!
Не пропускай най-важната задача като родител!

Подобри своите отношения с децата у дома.

 

 

Снимка: Иво Орешков

 

Tags: ,