Снимка: Студио Фо

Считам себе си за щастлива в брака, намерих човек, който обича да се смее и има страхотно чувство за хумор, което ни е разведрявало и в най-трудните за нас моменти.  

Какви са ползите от смеха?

Всяка медицинска статия за смеха, говори за неговата чудодейна сила върху тялото, ума и духа. Известен е с това, че укрепва имунната система, намалява стресовите хормони – кортизол и адреналин, освобождава хормона на щастието в организма – ендорфин, който е естествен болкоуспокояващ, намалява насъбралото се напрежение и отпуска мускулите.

Изследвания сочат, че смехотерапията може да излекува депресия, без взимането на каквито и да е медикаменти.

Установено е, че щастливите брачни двойки се смеят много по-често от тези, които са нещастни. Двойките, които се смеят заедно преодоляват по-лесно трудностите, справят се по-бързо с кризите и конфликтите, здравословното им състояние е по-добро, отколкото на останалите.

Хуморът ни кара да се отпуснем, да свалим маските, да бъдем самите себе си, да намалим напрежението от това, че се разкриваме пред друг.

Всеки път, когато се смеем с някого, ние се настройваме положително спрямо него, чувстваме го по-близък. Любовта и смехът изграждат интимност в брака.

Смехът е и вид игра, с която можеш да изоставиш за малко възрастния, сериозен, зрял човек и да се пренесеш за малко в детство, когато не ти е пукало кой какво мисли за  теб и си се забавлявал на всичко.

Можете да започнете да играете на тази игра с вашия партньор. Интересен е фактът, че децата се смеят близо 400 пъти на ден, а възрастните само 6.

Ето няколко примера за забавление и смях, които можете да практикувате с вашия партньор:

  • измислете си забавни прякори, които ви карат да се усмихвате всеки път, когато ги казвате;
  • изберете някой комедиен филм и го гледайте заедно;
  • споделете си някои смешни истории от детството или от работата, това със сигурност ще ви сближи още повече;
  • научете няколко вица и ако не са толкова смешни, може да се посмеете колко са тъпи;
  • организирайте си бой с възглавници или нещо, с което смятате, че ще се забавлявате заедно.

Не е задължително вашият стил хумор да съвпада с този на партньора ви.

Моят съпруг, например, обича черния хумор и се забавлява много на него, за разлика от мен, която харесвам остроумния и смислен хумор. Това не ни пречи да се смеем заедно.

Opt In Image
Две книги за цената на една!
Не пропускай най-важната задача като родител!

Подобри своите отношения с децата у дома.

 

 

Авторските права са на Асоциация за интензивно семейно консултиране. Публикувана с разрешение. Снимка: Студио Фо

 

Tags: