Това е Част 2 от поредица, състояща се от 2 части, посветени на общуването между партньорите.

В предишната статия за успешната комуникация в брака споделих нейният основен крайъгълен камък – емпатията.

За една двойка е изключително важно да изостави токсичните начини за водене на разговор и да се придвижи към искрено споделяне на преживяванията.

Както вече споменах, излишно е да се отрича онова, което човек изпитва – тези емоции следва да бъдат споделени и съответно приети като факт от другата страна.

Нека сега да поговорим малко за смирението, което по моему е критичната точка за успеха или провала на едно взаимоотношение не само при семейните отношения, а и по принцип.

Под “смирение” разбирам поставянето на една огромна въпросителна пред наше усещане или мнение, колкото и да сме убедени, че сме прави.

През годините съм се срещал с някои изключително убедени в правотата си хора, които не осъзнаваха, че именно това поклонение на личното усещане или позиция, се превръща в тяхната тъмна страна и разрушава общуването дори и с най-близките им хора.

Opt In Image
Две книги за цената на една!
Не пропускай най-важната задача като родител!

Подобри своите отношения с децата у дома.

 

 

„Мъжът ми не ме слуша!“

„Дойдох при Вас, за да кажете на жена ми какво трябва да направи, а Вие ми казвате, че аз трябва да се променя” – отправи ми ядосан поглед едър мъж.

Не знаех какво да отговоря…

“Как може да не вземете страна в тази ситуация?” – нападна ме друга жена, разочарована, че съм показал повече съчувствие към съпруга й, отколкото тя е очаквала.

Всъщност чувствата могат да бъдат изключителен предател, още повече в комуникацията между партньорите, където емоциите ни се завихрят, натискат нашите горещи бутони и ни правят взаимозависими по принципа на скачените съдове.

Оказали се сред емоционалната буря, тези двойки не можеха да разберат как изобщо е възможно да не са прави и да грешат.

Но грешаха…

Те не разбираха, че истинската помощ на хората се изразява не в това да ги заведеш на мястото, където искат да отидат, а там, където е мястото на тяхното истинско възстановяване.

Разбира се, на много хора им липсва тази емоционална зрялост.

Ключът за излизане от това кълбо от чувства и емоции се крие в смирението.

   • Смирението, че онова, което чувстваш може и да не отразява реалността.
   • Смирението, че е напълно възможно твоята категорична позиция да не е най-правата.
   • Смирението, че е напълно възможно към настоящия момент да си неспособен за трезва преценка посред този бушуващ ураган от преживявания.

Как да станем малко по-смирени в нашите отношения?

   • Стани активен слушател – Научи се да гледаш партньора си право в очите, да отстраниш разсейващите мисли, да не подготяш предварително отговор и да слушаш с “цялото си тяло”;
   • Научи се да се усмихваш – дори и да не ти идва отвътре, подари усмивка на партньора си. Това може да разчупи и най-твърдите ледове;
   • Дай обратна връзка – Използвай изрази като: “Това, което чувам от теб е… Така ли е наистина?”; “Какво имаше предвид с…”.

Вземи решение да бъдеш по-смирен и ти обещавам, че ще намериш повече искрени приятели и доволен партньор в живота.

Opt In Image
Две книги за цената на една!
Не пропускай най-важната задача като родител!

Подобри своите отношения с децата у дома.

 

 

Вижте и тази статия за справяне със семейните проблеми…

 

Tags: