Концепцията за “любовна банка” е вероятно най-голямото изобретение в брачната терапия от 70-те години насам.

Д-р Уилард Харли използва това понятие, за да индексира понижаването и покачването на романтичното привличане към другия – нещо, което се предполага да имаме винаги в нашата връзка.

Какво представлява любовната банка?

В нашия вътрешен емоционален свят се намира “любовна банка”, която съдържа имената на всички хора, които познаваме.

Това е нещо като база данни, която нашите емоции пазят с начините, по които хората ни третират – става въпрос за усещане, а не за логика.

Повечето хора се опитват да обяснят съвсем логично защо другите би трябвало да приемат гледната им точка, но любовната банка на другия не се повлиява от логични обяснения, а от усещания.

Когато някой прави нещо, което ни кара да се усещаме добре, тогава в любовната ни банка се депозират “любовни единици”.

Когато същият човек извършва действия, които ни карат да се чувстваме зле, от „любовния ни банкомат“ се изтеглят любовни единици. Ето защо балансът в “любовната банка” може да бъде положителен или негативен.

Тестът на д-р Харли може да помогне да се установи съвсем точно коефициентът на любовно привличане между двама души (За нормален праг на любовно привличане се смята 1.8).

Как се случва това ще обясня след малко…

Opt In Image
Две книги за цената на една!
Не пропускай най-важната задача като родител!

Подобри своите отношения с децата у дома.

 

 

Как функционира любовната банка?

Нашите емоции проверяват любовната банка редовно, за да определят кой ни третира добре и кой – не. По този начин те ни насърчават да прекарваме повече време с хората, които ни карат да се чувстваме щастливи (обикновено това са онези, с чието присъствие имаме позитивен любовен баланс) и по-малко време с хората, които ни карат да се чувстваме нещастни.

Звучи просто, нали?

Всъщност ние имаме много малък контрол върху тези усещания.

Това е основната причина, поради която в началото на всяка връзка двойките имат изключително силно любовно привличане – другият прави много повече неща, които ги карат да се чувстват щастливи. При това положение съвсем не е трудно да вземеш решение да се ожениш и да се посветиш на този човек до края на живота си.

За нещастие романтичната любов е изключително чуплива и често старите хора казват, че “с времето остава само уважението”.

Разбира се, те просто отчитат факта, че ако не полагаме усилия да запазим любовта в нашата връзка, усещането се изпарява…

Усещанията, които се покачват и достигат до много висок любовен коефициент, могат и да се понижат. За съжаление повечето двойки не осъзнават колко усилия са необходими, за да поддържат коефициента на любовните си банки висок и преживяват разочарование, и дори срив.

Те дори могат да заключат, че вече не се обичат и често – да се намразят. Защо?

Истината е, че от всички хора около теб е най-вероятно да намразиш собствения ти партньор повече от всеки друг.

Почти всичките ни взаимоотношения са доброволни и от тях можем да се откъснем, когато ни карат да се чувстваме нещастни – ето защо ние избираме хората, с които си прекарваме времето.

Нашите емоции ни насърчават да селектираме онези, които са депозирали най-високи любовни единици, но ако ни разочароват, има начини да се откъснем от тях – сменяме работата си, отиваме в друг клуб или дори общност.

Не е така обаче с партньора ни, защото той/тя има потенциала да ни достави най-много болка и от нея/него не можем да избягаме, освен ако не се разведем.

Всъщност именно тази естествена близост, която причинява болка, ни помага да се променим и да станем емоционално зрели.

Какво трябва да направим, за да се справим с проблема?

Първо, да определим кои са пречките за любовта и

Второ – да се постараем постепенно и целенасочено да ги елминираме.

Вижте този материал за справяне с пречките пред любовта!

Opt In Image
Две книги за цената на една!
Не пропускай най-важната задача като родител!

Подобри своите отношения с децата у дома.

 

 

 

Tags: