Какво-правят-щастливите-двойки

Наскоро ми попадна един материал в сп. „Мениджър“, който отново потвърждава основните принципи, които аз и други колеги споделяме в практиката си със семейните двойки – липса на егоизъм, повече позитивни преживявания заедно, изразяване на чувствата, оценяване на различията и т.н.

Споделям материала направо тук и се надявам да бъде полезен за моите читатели:

Учени установиха, че дълготрайните връзки се основават на два водещи фактора – добрина и щедрост. Ако човек е добър с околните и такъв по принцип, по характер, той би бил по-добър и с партньора си, по-прощаващ. Добрите хора имат по-голям шанс да са щастливи в любота, посочиха американски медии.

Щадростта също е водещ фактор, разбира се. Желанието да делиш вещите си, да даваш от себе си, правят отношенията с партньора по-успешни. Какво още е важно, за да просъществува една връзка по-дълго?
Сайтът за допитвания чрез въпроси и отговори от потребителите Quora от САЩ постави запитването „Какви са навиците на щастливите двойки?“. Според резултатите, цитирани от Business Insider, тези навици са следните:

Общуване, общуване и пак общуване. Когато мъжът и жената не са съгласни, те не бива да оставят проблема настрана. Въпреки че е трудно, трябва да говорят много веднага, за да разбере всеки един от тях гледната точка на другия, съветват хора с дългогодишни връзки. Един от потребителите на Quora споделя, че е успял да изгради 36-годишен брак със съпругата си, чрез усилието винаги когато възникне проблем да се обсъжда. Комуникацията и изслушването на чуждото мнение незабавно щом наболяла тема се появи е знак за уважение към другия като емоционално същество.

Прекарване на време заедно. Дори то да е само стоене в една и съща стая, докато единият върши едно (гледа телевизия), другият друго (пред компютъра е). Съществено се оказва умението да се живее заедно без да се очаква от другия, че присъствието му в помещението задължително ще ни забавлява.

Оценяване на факта, че партньорът е различен човек. Всъщност, това е чудесно – кой би искал да бъде с някого, който е копие на самия него? Различното ни кара да се влюбим. Заради новите неща, които сме научили от партньора, сме почувствали, че той ни допълва. Тези негови особености трябва да се освобождават да растат, не да се потискат. Не бива да се забравя, че всяка двойка се състои от две различни личности.

Гъделичкане. Почивка заедно на един и същи диван, легло. Без телефон в ръка.

_________

По материали на списание „Мениджър“.

Opt In Image
Две книги за цената на една!
Не пропускай най-важната задача като родител!

Подобри своите отношения с децата у дома.

 

 

Прочетете също тази статия за преодоляване на семейните проблеми!

 

Tags: