Снимка: Драгомир Атанасов, www.photographerbg.com

Снимка: Драгомир Атанасов, www.photographerbg.com

На каква основа е изграден твоят брак?

Moже би на сбъдната мечта и не толкова добра подготовка?

Може би на любов от пръв поглед и внезапно решение?

Какви са твоите очаквания от брака и изисква ли той сериозни приготовления?

Каквато и да е твоята ситуация, вярваме, че тази статия ще ти помогне да намериш вярната посока.

Значителен брой млади хора имат мечта и са изпълнени с очакване за семейството, въпреки че  много от тях не го признават – изглежда, „не е модерно“.

Но… дълбоко в себе си, повечето хора копнеят за дом, уют, топлина и за някой, който ще бъде до тях през целия им живот.

Мечтите са нещо чудесно, но ако не се запишат, не се планира изпълнението им, и няма реална подготовка за тях, те бързо и лесно могат да се разпаднат.

Особено опасно за близостта в един брак е да съществува заради децата или за пред хората, без да е имало реална подготовка и виждане от страна на двамата партньори за неговото развитие.

Такъв брак е с висока степен на риск.

След време емоциите и чувствата отслабват своето силно влияние – тогава остава здравата основа от решения или идва място за празнота и отегчения.

Романтичните чувства са много важни и е необходимо да се разпалват отново и отново през целия живот на двойката, но само повърхностни, забавни взаимоотношения не биха издържали на трудностите, които всички знаем, че идват неизбежно в един брак.

Е, има и добра вест – семейството може да стане най-прекрасното нещо за нас! Нека поговорим малко повече за това, как да изградим един успешен брак.

Особено важно за него е какво очакват двамата съпрузи/или бъдещи съпрузи/.

Препоръчваме на двойките да обсъдят своите виждания преди брака.

А ако вече сте семейни, пак има надежда: направете го колкото се може по-скоро.

Не чакайте проблемите да дойдат, сега е вашият шанс!

Ще разгледаме някои от основните схващания, на които бихте могли да обърнете внимание преди или след брака:

– Неразбиране за брака като институция. 
Че той е възможност и решение на двама души да се научат да се обичат истински; да правят компромиси в името на единството; да поемат отговорност за децата; и не на последно място – да бъдат верни приятели за цял живот.

– Неосъзнаване на уникалността на партньора. Че той/тя е отделна, свободна личност, че няма лошо в това да е различен и със свои интереси. Мъжете и жените имат нужда да се виждат със свои приятели поотделно, да имат различни хобита, да спортуват и т.н. Разбира се, необходимо е това да става със споделяне в семейството и с много доверие и честност.

– Наследени традиции от семейството.
 Много важен въпрос – как да се съчетаят различните културни навици?  Тук е изключително важно всяко семейство да осъзнае, че е напълно отделна единица от роднините и да не допуска контрол от тяхна страна /постоянно навестяване без предупреждение, всекидневно обаждане, опасно съжителство и т.н./. Ние сме станали свидетели на това, колко много семейства се разпадат заради влиянието на родителите от едната или другата страна. Традиции, които не допринасят за единството в семейството, не са добри.

– Ергенски навици. Те могат да донесат бремена в брака, особено когато той/тя не иска да се променя. Доста мъже решават да се оженят на по-зряла възраст с вече придобити „постоянни“ навици, от които трудно биха се отказали. Но ако мъжете искат успешен брак, ще трябва да направят някои компромиси и да поемат отговорност за настоящото или бъдещото семейство. За жените също е много важно да разберат своята роля в дома, независимо от годините и предстоящата кариера, при тях също се наблюдава тенденция на късна женитба. В противен случай, бракът може да стане най-ужасното нещо и за двамата.

– Запълване на емоционални нужди. Често, за сметка на човека  до нас, запълваме някои свои нужди и празноти в душата. В началото това до някъде е нормално, защото бракът снабдява много от тези празноти и дава отговор на много наши вътрешни очаквания, но ако това продължава постоянно и за сметка на свободата на партньора ни, тогава е вече проблем. Добре е тези емоционални нужди да се разрешат преди брака, защото после се засилват още повече. Не забравяйте, че даването е основната дума в брака!

– Непредвидими обстоятелства. Те често водят до сътресения в брака /непланувано бебе, нелечима болест, смърт и т.н./ и не са в нашия списък с мечти. И двамата партньори трябва да решат, че няма да се предадат, каквото и да става в живота занапред. Понякога това могат да бъдат дребни на вид неща и несъответствия в желанията /например, спор за мебели, начини за забавления/ на мъжа и жената. Пак се изисква решение и на двамата да оставят стари неща и да се приспособят към реалната ситуация, дори с цената на известен компромис.

Все пак, тайната за сватбата си остава между мъжа и жената – най-често става в мечти, розови преживявания и стихове. Иначе, може би трудно бихме се решили на такова нещо. И това е красиво, но още по-красиво ще е, ако запазим мечтите и ги облечем в реалност! Така няма да  имаме само спомени и хубави филми!

Opt In Image
Две книги за цената на една!
Не пропускай най-важната задача като родител!

Подобри своите отношения с децата у дома.

 

 

 

Tags: , ,